Šport
88 ogledov

''Peter je šel na svetovni rekord''

peter prevc EPA
Trener slovenske reprezentance Goran Janus po novi zmagi Petra Prevca ni skrival navdušenja nad uspehi njegovih varovancev. ''Perfektno, čudovito, fantastično," je dejal eden od glavnih akterjev slovenske zimske pravljice.

Letalski konec tedna v Vikersundu je minil ob popolni prevladi slovenskih tekmovalcev, ki so se trikrat povzpeli na najvišjo stopničko. Trojček zmag je s tretjim mestom na drugi tekmi dopolnil še Robert Kranjec

Sport 18.03.12, Goran Janus, skakalni trener, foto: Bostjan Tacol | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Norvežani so se pred domačimi navijači nadejali dobrega rezultata, v napovedih pred začetkom podaljšanega konca tedna pa so odkrito spregovorili o tem, da si želijo premagati Petra Prevca.

Vodilni v skupnem seštevku za svetovni pokal, ki je v Vikersundu vpisal že 16. in 17. zmago v karieri, je v petek pristal na četrtem mestu. Mini spodrsljaj, ki ga je Prevc pripisal lastni napaki, je popravil v soboto in nedeljo, ko se je z dvema zaporednima zmagama zavihtel na prvo mesto najuspešnejših slovenskih skakalcev.

S finalnim poletom na tretji tekmi se je zapisal v zgodovino - postal je prvi skakalec, ki je zmagal s padcem. Ugoden razplet je bil posledica izjemne daljave, saj je kar za 18 metrov preletel znamko takrat vodilnega Stefana Krafta. Z 249 metri je uspešno nadomestil izgubo točk in zabeležil 11. zmago v letošnji sezoni.

"Tako nastopa Petra kot s strani Jurija sta bila za visoko pohvalo. Čestitke obema. V tej finalni seriji se je čakalo, ker so enostavno vladali dobri pogoji. Peter je šel na svetovni rekord, žal se mu ni izšlo. Tretja zmaga na Norveškem. Kaj naj rečem? Perfektno, čudovito, fantastično!" je povedal trener Goran Janus.

Jurij Tepeš je kljub nesrečnemu padcu na prvi tekmi dokazal, da je iz pravega testa. Ljubljančan se je kljub bolečinam in vrtoglavici dokopal do 14. mesta. "Jurij se je počutil slabo, predvsem glava ga je zelo bolela. Mislim, da bi namesto njega težko še kdo skakal na tej velikanki. A Jurij je borec in vse čestitke za to! Jurij ostaja z nami. Jutri pridemo domov, dva oz. tri dni počitka in nato v četrtek naprej."

Na zadnji tekmi je nekoliko razočaral Robert Kranjec, ki je v petek ugnal vso konkurenco in se veselil prve zmage v svetovnem pokalu po letu 2013. Nekdanji svetovni prvak v smučarskih poletih je v nedeljo ostal brez nastopa v finalu.  "Prva serija se je enostavno zelo vlekla, veter je pri Robiju ugasnil. Ta letalnica je zelo selektivna in če ne vzameš dovolj hitrosti s sabo in nimaš dobrih pogojev, je zelo težko," je pojasnil Janus.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.