Šport
7 ogledov

Peter Kauzer sezono začel z zmago

Žurnal24 main
Slovenski kajakaš Peter Kauzer je zmagovito vstopil v olimpijsko sezono. Najboljši je bil na prvi tekmi svetovne serije v kajaku in kanuju na divjih vodah. V finalu tudi Stevanovič in dvojec Višnar-Jarc.
 

Sydney, Svetovna serija, 1. tekma

K-1
1. P. Kauzer (SLO) 194,83

2. F. Lefevre (FRA) +0,03
3. A. Brown (AUS) +2,72

C-1
1. T. Estanguet (FRA) 202,32

2. R. Bell (AUS) +3,64
3. M. Martikan (SVK) +4,73
8. D. Stevanovič (SLO) +10,85

C-2
1. Škantar/Škantar (SVK) 224,73
2. Baille/Stott (VBR) +0,63
3. Braud/Forgit (FRA) +1,65
6. Višnar/Jarc (SLO) +25,24
13. Slapšak/Oven (SLO)


K-1ž
1. V. Oblinger-Peters (AVT) 221,70

2. M. Pichery (FRA) +6,24
3. L. Natoli (AUS) 6,68
19. N. Mozetič (SLO)

Slovenski kajakaši in kanuisti, ki se te dni mudijo na zimskih pripravah v Avstraliji, so odlično nastopili na prvi tekmi svetovne serije na olimpijski progi v Sydneyju. V močni konkurenci kajakašev je bil najboljši Hrastničan Peter Kauzer , ki je za pičle tri stotinke sekunde ugnal nekdanjega svetovnega prvaka in nosilca olimpijske kolajne iz Aten, Francoza Fabiena Lefevra . Tretji je bil domači kajakaš Anthony Brown . 24-letni Kauzer je bil najboljši že po polfinalni vožnji. V drugo je sicer nastopil nekoliko slabše, saj je nabral kar štiri kazenske sekunde, a prednost iz prve vožnje je bila dovolj velika, da se je veselil prve zmage v letošnjem letu. V finalu je nastopilo največ Francozov, ki imajo v kajakaški konkurenci odlične tekmovalce. Med deseterico najboljših so nastopili kar štirje, vsi pa so nosilci kolajn s svetovnih prvenstev ali olimpijskih iger.

Med kanuisti je zmagal dvakratni olimpijski prvak, Francoz Tony Estanguet , ki je bil za razred boljši od vseh drugih tekmovalcev. Drugouvrščeni Avstralec Robin Bell , ki je na tej progi pred tremi leti postal svetovni prvak, je zaostal več kot tri sekunde in pol. Tretji je bil še en legendarni kanuist, Slovak Michal Martikan , ki pa je zaostal nekaj manj kot pet sekund. Edini Slovenec v finalu Dejan Stevanovič je bil s slabimi enajstimi sekundami zaostanka osmi.


Nejc Višnar in Urban Jarc sta bila na olimpijski progi v Sydneyju šesta.© Nina Jelenc

 


Med najboljšo deseterico sta nastopila tudi Ljubljančana Nejc Višnar in Urban Jarc v dvojcu, ki sta z osmimi kazenskimi sekundami priveslala na šesto mesto. Zmaga je odšla na Slovaško. Bratranca Peter in Ladislav Škantar , ki sta lani na evropskem prvenstvu v Lyptovskem Mikulašu postala prvaka, sta ugnala britansko in francosko dvojico. Druga sta bila Tim Baille in Etienne Stott , tretja pa Martin Braud in Cedric Forgit . V polfinalu sta izpadla Luka Slapšak in Blaž Oven, ki sta imela na progi nekaj težav in dobila 52 kazenskih sekund.

V ženski konkurenci Nina Mozetič s štirimi kazenskimi sekundami ni prišla v finale. Zmagala je evropska prvakinja Violetta Oblinger-Peters , ki je bila od Francozinje Mathilde Pichery hitrejša dobrih šest sekund. Tretje mesto je osvojila domačinka Louise Natoli . Nastop se je povsem ponesrečil eni izmed najboljših kajakašic v zadnjih letih, Slovakinji Jani Dukatovi , ki je nabrala kar 52 kazenskih sekund in polfinale končala na skromnem 31. mestu.

Slovenski kajakaši bodo priprave na novo sezono nadaljevali vse do druge polovice februarja, nekateri pa bodo v "deželi tam spodaj" ostali vse do marca. Tekme svetovne serije se bodo nadaljevale šele septembra. Tekmovalci bodo najprej tekmovali v Bratislavi , nato v Tacnu , četrta tekma serije bo potekala v Nemčiji , zadnja pa v ZDA .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.