Šport
56 ogledov

Prevc: V šali so govorili 'spet ta'

Peter Prevc EPA
Peter Prevc je pred odhodom na zaslužene počitnice porabil še zadnje atome moči za pogovore s predstavniki sedme sile.

Kako ste se privadili na to, da svojo podobo srečujete na vsakem koraku; televizijski oglasi, reklamni panoji, podobe, izrezane iz kartona?
Športniki smo v sodelovanju z vsemi temi pokrovitelji zasedli kar nekaj plakatov v državi. Še posebej Mercator je poskrbel za odlično promocijo, čeprav se me je na kakšnem ovinku marsikdo tudi ustrašil. Ponekod so kakšno podobo ukradli in jih postavljali ob okna. Če si športnik, boš v prvi vrsti potreboval pokrovitelje, da ti bodo financirali opremo, ko pa si enkrat uspešen, pa se s tem, da posodiš svojo podobo, pokrovitelju nekako tudi zahvališ.

Kako sprejemate poslovne odločitve, imate pri tem kakšno pomoč?
Da, Smučarksa zveza Slovenije. Jaz osebno imam štiri sponzorje. Vse ostalo pa je v okviru SZS. Vzpostavljen imamo zelo dober sistem. Smučarska zveza ima široko bazo pokroviteljev in podpornikov, ki vlagajo vate od 14. leta dalje, ko še sam ne veš. Tudi klub je deležen podpore SZS. Kot mladinec prideš pod okrilje Smučarske zveze in da se vse to stroškovne pokrije, da imaš na voljo trenerje, da ti ni potrebno kupovati opreme in tako naprej, za vse to poskrbi SZS.

Slovite kot zelo neposreden in odkrit sogovornik. Vas je vaša neposrednost kdaj spravila v težave?
Ne vem, če sem zelo neposreden. Poskušam vedno premisliti, kaj povem. Poskušam povedati tako kot je, ampak prek kakšnega filtra. V težave me niso spravile napačne besede. Včasih nekaj poveš in če bo nekdo pogovor seciral po sektorjih, bo lahko našel tri besede, zaradi katerih se bom znašel v težavah. Če bomo pogledali celotno poved, bo pa vse dobro izpadlo.

Robert Kranjec vam je po zadnji tekmi v Planici pripravil presenečenje, ko se je v izteku pojavil z orlovo glavo in vas zalil s šampanjcem. Ste morda razmišljali, kako se mu boste oddolžili?
Jaz se mu hvaležen. Vedel sem, da bo nekaj naredil. Takšen je. V bistvu mi je že v Almatyju napovedal, da bo v Planici nekaj pripravil. Bomo videli, kako se mu bo povrnilo.

Ko je za evforijo med Slovenci skrbel Primož Peterka, ste bili še zelo majhni. Ali ste si v otroštvu kdaj predstavljali, da boste nekoč na ''njegovem mestu''?
Ne, tega si nisem nikoli predstavljal. Ko sem bil majhen, nisem preveč spremljal športa. Prva tekma smučarskih skokov, ki se je spominjam, pa je bila od Primoža Peterke, ki je takrat zadnjič zmagal v svetovnem pokalu v Garmisch-Partenkirchnu. Nisem pa zaradi tega začel trenirati skokov. Primožev vrhunec je bil pred letom 2000, jaz sem se pa v skakanje podal leta 2002.

planica 2016 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kako pride do tega, da vrhunski skakalec izgubi občutek in ne more več ujeti tiste prave forme (Schlierenzauer, Ammann, ne nazadnje tudi Peterka)?
Ne vem. Upam, da še dolgo ne bom izvedel. Marsikdo še sam pri sebi ne ve. Preprosto te drugi prehitijo. Schlierenzauer ni poniknil kar naenkrat, vendar smo bili vsi tako navajeni njegovih zmag, ki so si sledile ena za drugo, potem pa ni več zmagoval na vsaki drugi tekmi in so se začela ugibanja, kje je, kaj se je zgodilo. Potem pa je bil eno sezono osmi in smo že govorili, da je slab. Zdaj se je očitno povsem naveličal skokov. Po novoletni turneji je dal smuče v kot in si mislil 'sami nadaljujte, jaz se ne grem več'.

Noraki Kasai je na Planici nastopil že na 500. posamični tekmi. Ali se pri njegovih letih (43) vidite v svetovnem pokalu?
Kasai ima zdaj že 502. tekmi. Posamične tekme v svetovnem pokalu. V to niso všteta svetovna prvenstva, olimpijske igre, ekipne tekme. Težko rečem. Ne predstavljam si, da bi moje telo zdržalo tako dolgo. Lahko pa upam.

peter prevc | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kako se spominjate vašega prvega nastopa v svetovnem pokalu?
Na prvo tekmo sem šel z velikimi očmi. Vse je bilo novo. Na tekmi sem imel serviserja, kar se mi prej še ni zgodilo. Na tekmo smo šlo z letalom, ker je bilo to v Lillehammerju, sem bil pa prej enkrat že na letalu. Vse je bilo organizirano. Ko si prišel na skakalnico, si imel na voljo catering s prigrizki. Meni se je vse zdelo zelo zanimivo. Mitja Mežnar je bil zelo potrpežljiv z mano in me je vpeljal v vse protokole.

V intervjuju za Žurnal ste takrat dejali, da bi kakšnega od zvezdnikov najraje prosili za avtogram. Pa ste to res storili?
Ne, še danes mi je včasih nerodno prositi za avtogram, čeprav je postalo lažje, ker sem si jih že toliko nabral (smeh).

Imate zelo izdelano javno podobo, tako ob uspehih kot neuspehih delujete mirno in preudarno. Ali ste takšni po naravi ali ste se tega naučili skozi športno disciplino?
Mislim, da je za to zaslužen šport. Ko imaš enkrat pred sabo 30 tekem in se ti bo prva zalomila, potem pa boš to obžaloval naslednjih 14 dni, bo šlo kar nekaj tekem mimo. Po vsaki tekmi zaprem poglavje in začnem s pripravami na novo tekmo, ne glede na to, ali je to naslednji dan ali čez en teden. Nočem se preveč ozirati nazaj, ker si lahko s tem pred sabo naredim zid.

Planica 2016 | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kakšni ste bili v najstniških letih, so vas mikale zabave in dekleta? Ali ste imeli občutek, da karkoli zamujate?
Drugi so zamujali (smeh).

Po težki sezoni ste novinarjev že dodobra naveličani. Ali ste imeli kakšno posebno negativno izkušnjo? Ali je kdo o vas zapisal kakšno laž?
Ne, negativnih izkušenj ni bilo. Kar se pa tiče laži, sem bil pa po svetovnem prvenstvu en mesec zaročen.

Pa mogoče veste, kdo je to lansiral v javnost?
Ne.

Koliko ste spremljali medijsko evforijo pred vašimi nastopi v Planici?
Člankov je bilo toliko, da me sploh niso več ganili. Na hitro sem kakšnega prebral, ker se mi je zdel novinar zanimiv. Ampak tudi če je bilo napisano kaj takšnega, gre to skozi eno uho notri, skozi drugo pa ven. Ne obremenjujem se. Zdaj nekako samo na hitro pogledam.

Peter Prevc, Maribor | Avtor: Marko Vanovšek / mediaspeed.net Marko Vanovšek / mediaspeed.net
Ste navijač Maribora, katere športe še radi spremljate in kaj najraje počnete v prostem času?
Sem navijač Maribora in Los Angeles Kings. Dobro leto, mogoče tudi dve, sem navijač Miami Heat. Ampak letos sem zelo slab v košarki. Ko imam priložnost, da se umaknem od skokov, bi šel najraje za tri dni v hribe. Ampak med sezono, ko je to najbolje, tega ne morem (smeh).

Veliko se govori tudi o prehrani smučarskih skakalcev. Damjan Fras nam je zaupal, da v njegovem času jedilnik ni bil strogo določen. Kakšne so vaše izkušnje?
Zmeraj lahko ješ, kar želiš. Če hočeš biti vrhunski športnik, moraš pri sebi ugotoviti, kaj ti ustreza in kaj ne. Včasih se je smiselno posvetovati s kakšnim zdravnikom, za katerega si dobil priporočilo, ne pa kakšen svetovalec za prehrane, ki te sam pokliče in pove, da ima novo superživilo. Če hočeš biti vrhunski, moraš imeti vsaj približno urejeno prehrano. Težko rečemo, da se skakalci prehranjujejo zdravo, ker pojemo veliko manj kot mogoče tisti, ki se ne ukvarjajo s športom. Takšen je naš šport. S tem se sprijaznimo in s tem živimo. Tudi telo se privadi. Glede na to, da pojemo veliko manj, mora biti to bolj kvalitetno.

Ali uporabljate kakšna superživila oziroma prehranska dopolnila?
Ker prihajajo iz zelo daljnjih dežel, gre po mojem mnenju za superživila, namenjena tistim, ki na tistem območju živijo. Mi pa si moramo poiskati nekaj v našem okolju in naravi. Pravijo, da je hren lokalno superživilo.

Doping je trenutno zelo pereča tema v športu. Ali je doping v smučarskih skokih prisoten in smiseln? Kako pogosta so testiranja?
Če nisi previden pri zdravilih, se lahko hitro kaj zgodi. Zboliš, greš v lekarno in poveš, da imaš zabasan nos. Hitro se lahko pripeti, da vzameš nekaj, kar je na seznamu za doping. Kot športniku se ti to ne sme zgoditi. V letošnji sezoni smo imeli dve testiranji na novoletni turneji, pred tem ni bilo nobenega. V nadaljevanju še na približno štirih prizoriščih. Ne vem, kako bi lahko doping pomagal. Eden je nekoč jedel diuretike, da bi izgubil težo, enega pa so po sezoni ujeli na THC-ju. Za ostalo pa ne vem, ker je vedno glava tista, ki največ odloča.

V pretekli sezoni ste bili deležni ogromno pozornosti s strani novinarjev in navijačev. Ali ste mogoče občutili kaj zavisti s strani reprezentančnih kolegov oziroma fantov iz drugih držav?
Ne, zavisti zagotovo ne. Med skakalci je kolegialnost. Bolj v šali kot zares so rekli 'spet ta' (smeh).

planica 2016 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:55 26.marec 2016.

    Bravo Prevc. Ti se sam ne obremenjevat z mediji. Delaj to kar znaš najboljš, še prej pa se fajn naužij počitnic. :)

  • zdrej 12:43 26.marec 2016.

    To je odvisno tudi, kakšen kakšen karakter ima športnik. Ter kake bedarije dela tudi privat.

  • Avatar Leon
    Leon 11:45 26.marec 2016.

    Peterka je imel zelo slabe izkušnje ............................