Šport
11 ogledov

Peter zlat, Jure srebrn, Urša bronasta

(Foto: Nina Jelenc) Žurnal24 main
Na evropskem prvenstvu so se slovenski slalomisti na divjih vodah odlično odrezali. Peter Kauzer je osvojil zlato medaljo, Jure Meglič pa po nekaj minutah negotovosti srebrno. Do kolajne tudi Urša Kragelj!

Slovenska vrsta je doslej na enem evropskem prvenstvu osvojila največ tri kolajne in to na sploh prvem prvenstvu stare celine - leta 1996 v Augsburgu je bil Simon Hočevar zlat med kanuisti, v ekipnih vožnjah pa so se s srebrom in bronom okitili še kajakaši in kanuisti. V soboto so Peter Kauzer, Dejan Kralj in Jure Meglič Sloveniji priborili 13. kolajno na EP, v nedeljo pa se je slovenski tabor lahko veselil še 14., 15. in 16.

Vesel sem, da mi je uspela tekma tako, kot sem si želel. To pomeni tudi to, da sem na pravi poti pred SP. Je pa res, da je slalom nepredvidljiv, včasih ostaneš brez odličja zaradi malenkosti.
Peter Kauzer

Kauzer je že v polfinalu pokazal, da mu bo težko kdo kos, saj je bil zanesljivo najhitrejši. Tudi v finalu ni zatajil in je z lahkoto, z več kot dvema sekundama naskoka, prišel do svojega prvega posamičnega evropskega naslova. Odločilno prednost si je nabral z izvrstnim veslanjem na najtežjem delu proge, imenovanem "Niagara".

"Tekma je bila izredno razburljiva, proga ni bila preveč težka do Niagare. Vedel sem, da se bo tam odločalo. V prvem delu mi čoln ni tako stekel kot v polfinalu, tako da sem vedel, da se moram zbrati za spodnji del in Niagaro odveslati tako, kot je treba," je po tekmi povedal Kauzer. Hrastničan sicer deluje, kot da ob vožnji brez dotika nima pravega tekmeca. Še najbližje mu je prišel kar moštveni kolega Meglič. "Jure je res dobro odpeljal, končno mu je uspela prava vožnja. Dobil je prvo posamično kolajno na EP, zato mu iskreno čestitam. Sam sem imel nekaj težav z ušesom na začetku tedna, tudi zapestje se ne izboljšuje. Zato sem zelo vesel, da mi je uspela tekma tako, kot sem si želel. To pomeni tudi to, da sem na pravi poti pred SP. Je pa res, da je slalom nepredvidljiv, včasih ostaneš brez odličja zaradi malenkosti. Denimo, tudi zmagovalec svetovnega pokala in lanski evropski prvak Daniele Molmenti ni dobil kolajne, Alexander Grimmm, olimpijski prvak, je tudi brez kolajne. Na koncu tisti, ki ima dober dan, tisti je najboljši," je še dejal Kauzer.

Zdaj je pred mano Tacen. Tam imam visoke cilje, skušal bom drugič osvojiti naslov svetovnega prvaka, glavni cilj kariere pa so olimpijske igre v Londonu leta 2012, kjer bom skušal dobiti še zadnji veliki naslov, ki mi manjka.
Peter Kauzer

"Raketi iz Hrastnika" zdaj od velikih naslovov manjka le še olimpijska zmaga. "Zdaj je pred mano Tacen. Tam imam visoke cilje, skušal bom drugič osvojiti naslov svetovnega prvaka, glavni cilj kariere pa so olimpijske igre v Londonu leta 2012, kjer bom skušal dobiti še zadnji veliki naslov, ki mi manjka," pravi Kauzer.

V polfinalu je bil za malenkost malce bolj zadržan Meglič, ki pa je s sedmim časom vseeno prišel med deseterico, ki se je spopadla za kolajne. V finalu pa so mu takoj na začetku dosodili dotik (kasneje so ga izbrisali), kar pa ga ni zmedlo, kvečjemu spodbudilo, saj je srednji in spodnji del odveslal zelo hitro in ob prihodu v cilj prevzel vodstvo. Sam čas pa je že nakazoval veliko možnost za odličje. To se je na koncu tudi uresničilo, saj je premoč priznal le še Kauzerju. Drugega mesta se je sicer sprva veselil Čeh Vavrinec Hradilek, a je po izbrisu Megličevih dveh kazenskih sekund padel na tretje.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Če je bil uspeh v moškem kajaku kar nekako pričakovan, pa je bilo povsem drugače med kajakašicami. Urša Kragelj, ki se je kot zadnja uvrstila v finale, se je v odločilni vožnji zelo dobro spopadla z vsemi pastmi, ki jih je kot postavljavec proge nastavil direktor slovenskih reprezentanc Andrej Jelenc. Tekmice so za njo zaostajale ena za drugo, na koncu sta bili močnejši le domačinka Jana Dukatova in Avstrijka Corinna Kuhnle.

Z velikimi pričakovanji slovenske delegacije se je moral spoprijeti tudi kanuist Benjamin Savšek. Ta je zelo dobro opravil polfinalni nastop in se brez težav uvrstil v finale. Tam pa se s tremi dotiki ni mogel vmešati v boj za najvišja mesta. Tekmovanje je končal na šestem mestu, najbolj zadovoljni pa so bili Slovaki, ki so slavili trojno zmago: prvi je bil Michal Martikan, drugi Matej Benuš, tretji pa Alexander Slafkovsky.

Med dvojci sta se do finala prebila bronasta z lanskega svetovnega prvenstva Luka Božič in Sašo Taljat. Toda v odločilni vožnji sta si prislužila šest kazenskih sekund, kar ju je oddaljilo od zmagovalnega odra. Na koncu sta se morala zadovoljiti z osmim mestom. Zmagala sta Slovaka Peter in Ladislav Skantar pred Čehoma Jaroslavom Volfom in Ondrejem Štepanekom ter Britancema Davidom Florenceom in Richardom Hounslowom.

Dobri nastopi in skupno kar štiri kolajne slovenskih tekmovalcev na tem EP v Bratislavi so sicer več kot dobra popotnica za svetovno prvenstvo, ki ga bo med 8. in 12. septembrom gostil Tacen.

EP v slalomu na divjih vodah, izidi:

- K-1 moški:
 1. Peter Kauzer (Slo) 87,82   (0)
 2. Jure Meglič (Slo) + 0,15   (0)

 3. Vavrinec Hradilek (Češ) 2,03   (2)
 4. Tomaš Mraz (Slk) 3,67   (0)
 5. Alexander Grimm (Nem) 4,27   (0)
...
25. Dejan Kralj (Slo)

- C-1 moški:
 1. Michal Martikan (Slk) 90,06   (0)
 2. Matej Benuš (Slk) + 2,04   (0)
 3. Alexander Slafkovsky (Slk) 3,83   (2)
 4. Jan Benzien (Nem) 5,96   (0)
 5. Mark Proctor (VBr) 8,90   (2)
 6. Benjamin Savšek (Slo) 10,81   (6)
...
15. Simon Hočevar (Slo)
22. Anže Berčič (Slo)


- K-1 ženske:
 1. Jana Dukatova (Slk) 97,59   (0)
 2. Corinna Kuhnle (Avt) + 4,09   (0)
 3. Urša Kragelj (Slo) 4,40   (2)
 4. Marie Rihoskova (Češ) 6,35   (0)
 5. Štepanka Hilgertova (Češ) 7,69   (2)
...
13. Nina Mozetič (Slo)
18. Eva Terčelj (Slo)

- C-2:
 1. Peter/Ladislav Skantar (Slk) 101,21   (0)
 2. Jaroslav Volf/Ondrej Štepanek (Češ) +  1,17   (2)
 3. David Florence/Richard Hounslow (VBr) 2,17   (0)
 4. Timothy Baillie/Etienne Stott (VBr) 2,71   (0)
 5. Fabien Lefevre/Denis Gargaut (Fra) 4,41   (4)
...
 8. Luka Božič/Sašo Taljat (Slo) 7,33   (6)
21. Luka Slapšak/Urban Jarc (Slo)
26. Anže/Jure Janežič (Slo)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.