Šport
18 ogledov

Petkovšek bo spet jamral

Mitja Petkovšek na Nizozemsko ne odhaja v vrhunski formi. (Foto: www.alesfevzer. Žurnal24 main
Mitja Petkovšek bo na prihajajočem svetovnem prvenstvu v Rotterdamu po enem letu znova stopil na bradljo. Petko po poškodbi še ni povsem pripravljen, motijo pa ga tudi jutranje kvalifikacije.
Velikokrat se vprašam, zakaj sploh grem na prvenstvo, saj res ne vem, kaj naj pričakujem. Nisem namreč prepričan, če sem sploh še sposoben to vajo narediti ali ne. Pravzaprav bo to zame velika neznanka in precej neprespanih noči zaradi same skrbi, kaj bo.
Mitja Petkovšek

Slovenski gimnastični as Mitja Petkovšek je odpotoval na Nizozemsko, kjer se bo po natanko letu dni prisilnega premora zaradi poškodbe spet pokazal v mednarodni areni na svetovnem prvenstvu v Rotterdamu. Eden najboljših telovadcev sveta na bradlji v zadnjem desetletju pred vrnitvijo svari pred (pre)visokimi pričakovanji.

Potem ko je moška izbrana vrsta zaradi poškodb ostala brez stalnih članov reprezentance Aljaža Pegana, Alena Dimica in nazadnje še Roka Klavore, pred prvenstvom veseli dejstvo, da se v tekmovalno areno po letu spet vrača Petkovšek. Njegov zadnji nastop je bil namreč na lanskem oktobrskem svetovnem prvenstvu v Londonu. Zdaj poudarja, da (še) ni v optimalni formi. "Počutje je kar dobro, a še nisem v formi, saj tudi hrbet ni brezhiben in me ves čas boli. Za nameček sem pred odhodom še zbolel, a bom vseeno na tekmo odpotoval, saj je do tekme še nekaj dni in računam, da se bo počutje izboljšalo," je uvodoma povedal Petkovšek.

Sam pravi, da se na Nizozemsko odpravlja z nenavadnimi občutki: "Velikokrat se vprašam, zakaj sploh grem na prvenstvo, saj res ne vem, kaj naj pričakujem. Nisem namreč prepričan, če sem sploh še sposoben to vajo narediti ali ne. Pravzaprav bo to zame velika neznanka in precej neprespanih noči zaradi same skrbi, kaj bo."

Petkovšek poudarja, da gre s poškodbo hrbta končno na bolje. Ves čas odsotnosti s tekmovanj je sicer treniral, kot je lahko – v glavnem je delal vaje za moč –, poleti pa je v Avstriji obiskal specialista, ki mu je opravil operativni poseg hrbtenice, s katerim mu je omrtvičil določene živce v sklepih, da bi s tem omilil bolečine.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Zdaj že lahko skoraj normalno treniram in delam vse težje elemente, problem je v tem, da še nisem v formi. Pa tudi lahko se zgodi, da hrbet ne bo zdržal, še posebej zdaj, ko gremo na tekmovanje in bo treba seskoke delati na trdo in delati tudi takrat, ko hrbet boli. In tega se bojim," je o poškodbi v pogovoru za STA še pojasnil Ljubljančan, ki se zaveda, da čudežev ne gre pričakovati: "Dejstvo je, da se poškodbe ne da pozdraviti, saj je del hrbtenice uničen. Lahko pa se omili bolečine in disciplinirano dela vaje za krepitev mišic."

Slovenski telovadci so na julijskem žrebu SP "padli" v šesto skupino (od desetih), prireditelji pa so morali naknadno kvalifikacije zaradi rekordne udeležbe podaljšati na dva dni, tako da bo morala Slovenija zdaj nastopiti že ob 9. uri zjutraj. "Spet bom jamral – zame je tekmovati zjutraj že tradicionalno obupno. Tudi takrat, ko sem bil v vrhunski pripravljenosti, sem bil vedno žalosten, kadar so bile kvalifikacije zjutraj. K sreči to ni bilo velikokrat, zato je zame, ki sem v tem trenutku še v bolj 'razvalinskem' stanju, to dodaten hendikep."

Dejstvo je, da se poškodbe ne da pozdraviti, saj je del hrbtenice uničen. Lahko pa se omili bolečine in disciplinirano dela vaje za krepitev mišic.
Mitja Petkovšek

Petkovšek se bo na SP predstavil s staro sestavo, ki ima po novem pravilniku izhodiščno vrednost 16,2 točke. "Vaja je luštna, sicer malo prelahka za svetovno prvenstvo, ampak če bi bila izvedba takšna, kot sem jo nekoč znal, potem je vaja povsem dovolj konkurenčna, da bi se za las boril za finale. Takrat, ko mi na treningih gre, delam zelo lepo in se že vidi spet tista telovadba, ki ste je od mene vajeni. A žal ne vem, če sem še sposoben vajo narediti. Upam predvsem, da bo hrbet zdržal, pa bom že presrečen. Če s tem ne bo težav, je vse, kar si želim, da bi vajo lepo prikazal. To ne bo lahko, a vem, da če mi uspe, bi lahko z oceno okoli 15,4 točke končal tam nekje na sedmem, osmem mestu."

"Zavedam se, da lahko potem, ko bom enkrat spet dober, če bom spet dober, z malo oteženo vajo s tremi toči spet prejemam ocene okoli 15,8 točke, to pa je že super ocena. Več si ne želim," ima 33-letni telovadec Narodnega doma načrte tudi za nadaljevanje letošnje sezone, saj sam meni, da z odhodom na SP vseeno malo pretirava: "Vse skupaj je malo prenagljeno. Če bi se startalo čez nekaj tednov na svetovnem pokalu, bi bilo to idealno zame za vrnitev na gimnastične odre. Svetovno prvenstvo pa je dejansko malo pretirano in se kar bojim tega stresa. Ljudje ne vedo, kaj mi je, in pričakujejo od mene svetovno gimnastiko. Meni pa se zlahka v vaji pripetijo kakšne smešnice in tega me je malo strah."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.