Šport
20 ogledov

Petkovšek popravil napako iz Ljubljane

Sport 27.05.12, gimnastika, Mitja Petkovsek, foto: epa EPA
Slovenski telovadec je zmagal na tekmi gimnastičnega svetovnega pokala v Osijeku.

Mitja Petkovšek se je na najboljši možen način odkupil za spodrsljaj v kvalifikacijah minuli teden v Ljubljani, saj je že na naslednji veliki tekmi, gimnastičnem svetovnem pokalu v Osijeku, slavil zmago. Telovadec Narodnega doma je v finalu bradlje prejel 15,725 točke in prvič po svetovnem pokalu v Mariboru leta 2012 spet ugnal vso konkurenco.

Sedemintridesetletni Ljubljančan, ki je na bradlji že 15 let v svetovnem vrhu, je v finalu zelo lepo telovadil, prikazal sestavo z izhodiščno vrednostjo 16,400 točke, po "zalimanem" seskoku pa je bilo jasno, da se bo po dveh letih spet povzpel na najvišjo stopničko.

Spet poslušal Zdravljico

"Fantastično je bilo! Noro! Že pred tekmo sem se dobro počutil, kar sicer ni zagotovilo, da ti bo dobro šlo tudi na tekmi. A zelo lepo sem telovadil, za konec pa mi je lepo uspel še seskok, ki me je 'pokopal' minuli teden. Že v Ljubljani sem si želel tako telovaditi, pa se žal ni izšlo. Danes je bilo božansko," je bil po uspehu navdušen Petkovšek, ki je po dolgem času spet lahko poslušal Zdravljico v svojo čast: "Spet sem lahko poslušal himno in zelo sem užival na zmagovalnem odru. Kar kocine so mi šle pokonci."

Drugi je bil danes Vietnamec Phuoc Hung Pham (15,625), tretji pa evropski prvak iz Moskve 2013, Ukrajinec Oleg Stepko (15,325), ki zdaj sicer nastopa za Azerbajdžan.

''Noro! To so res neverjetne številke''

Petkovšek je na vrhu zmagovalnega odra zdaj v karieri stal že 35-krat, poleg tega je kar šestkrat končal kot skupni zmagovalec svetovnega pokala. "Noro! To so res neverjetne številke. Super! Sam sem nehal šteti nekje pri 32 zmagah, današnja pa je prva po dveh letih. Božansko," se je veselil izkušeni telovadec in poudaril, da ga dodatno veseli dejstvo, da je spet zelo užival med vajo in telovadil kot nekoč: "Vmes se boriš s toliko težavami. Včeraj zaradi bolečin v hrbtu, denimo, sploh nisem mogel trenirati, zato sva se s trenerjem Edijem Kolarjem taktično odločila, da bom raje počival in sem ostal brez treninga. Danes pa sem se super počutil in sem v vaji res užival!"

Svetovni pokal v Osijeku je zadnja velika tekma pred evropskim prvenstvom, ki telovadce čaka proti koncu maja v Sofiji. "Po tej zmagi bom zagotovo z lažjim srcem pričakal evropsko prvenstvo. Edini strah bo, da se ne bi kaj nepredvidenega zgodilo in me zvilo v hrbtu. Vse moči bom moral usmeriti v dobro regeneracijo. Zdi se mi, da bo evropsko prvenstvo tu en, dva, tri," je za še povedal Petkovšek, ki je doslej na prvenstvih stare celine zbral štiri zmage.

Belakova tretja, Bertoncelj peti

Dobro se je danes odrezala tudi Teja Belak, ki je v finalu preskoka še tretjič to sezono stala na stopničkah. Po drugem mestu v Dohi in zmagi v Ljubljani je tokrat z oceno 14,300 pristala na tretjem mestu. "Tejin nastop je bil tudi danes zelo dober, sploh glede na to, da pred finalom ni bilo triminutnega ogrevanja. Nov, težji skok, ki ga je sploh prvič na tekmi pokazala v kvalifikacijah, je tudi danes solidno naredila, a še ima rezerve. Najpomembneje je, da je dvakrat skočila nov skok, na tem lahko zdaj gradi in napreduje do boljše izvedbe za bližnje evropsko prvenstvo," je nov uspeh Belakove ocenil selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič.

Med finalisti je bil vnovič tudi Bertoncelj, ki je sestavo na konju naredil, a s preveč izvedbenimi napakami, da bi se tokrat lahko vmešal v boj za odličja. Z oceno 15,250 je zasedel peto mesto. "Vseeno je to dobra popotnica za EP. S tekme v tekmo mi gre bolje in vsake vaje, ki jo naredim, sem vesel," je dejal konjenik.

V nedeljo se bo v finalih predstavila še telovadka Saša Golob na parterju.

Komentarjev 1
  • vladek 16:43 26.april 2014.

    SRAMOTA od SLOTV.Na drugem programu so prenašali posnetek telovadbe iz LJ.ZG 2 pa je prenašal direktno iz Osijeka.Do kdaj nas bodo posiljevali s posnetki ,BARABE