Šport
6 ogledov

Petkovšek: "Pozna se, da sem star"

"Sam do sebe nimam nekih velikih zahtev," pove Mitja Petkovšek. (Foto: Boštjan T Žurnal24 main
"Zdravje mi kar služi. Seveda se pozna, da sem star," ob začetku nove sezone pove Mitja Petkovšek, ki ga letos čakata EP in SP, kjer bo lovil normo za London 2012. Kot prvo si želi predvsem uživati.

Telovadec Mitja Petkovšek, ki je minulo sezono po treh zaporednih zmagah v jesenskem delu sezone svetovnega pokala osvojil tudi skupno zmago na bradlji za sezono 2010, se je lahko na novo gimnastično sezono pripravljal brez večjih težav, zato je zelo zadovoljen. Lani je moral namreč celoten spomladanski del sezone izpustiti zaradi poškodbe hrbta. "Zdravje mi kar služi. Seveda se pozna, da sem star, ampak hrbet ni nič slabše od lanske jeseni, mogoče še malo boljši. Je pa res, da imam druge težave, tako da ni treninga, da me ne bi vse bolelo. A pripravljen sem se truditi in delati in upam, da bom še kdaj kaj naredil," je uvodoma svoje trenutno zdravstveno stanje opisal telovadec Narodnega doma, ki je izjemno pomembno predolimpijsko sezono, katere vrhunec bosta aprilsko evropsko in oktobrsko svetovno prvenstvo, spodbudno začel z minulim nastopom na mednarodni tekmi na Madeiri.

"Za tekmo na Portugalskem se nisem posebej pripravljal, saj smo se zanjo odločili le zato, ker je letošnja sezona svetovnega pokala precej osiromašena. Vedno pa je dobro imeti kakšen nastop več, saj je tekma najboljši trening. Če se ne bi odločili za nastop na Madeiri, spomladi ne bi imeli dovolj tekmovanj," meni Ljubljančan, ki je pojasnil, da še ni v pravi formi, zato se je na Portugalskem dvakrat predstavil z lažjo vajo. "Glede na to, da ta čas še nisem v pravi formi, sem se že pred odhodom na Portugalsko zavedal, da bom tam najbrž prav trpel. Nato sem opravila dva nastopa v enem dnevu, oba povsem solidno. Enkrat je treba začeti," je dejal Petkovšek in pojasnil, da za to sezono kljub vsemu nima posebnih načrtov: "Do evropskega prvenstva, ki je čez mesec dni, bi rad bil tako dobro pripravljen, da bi lahko nastopil tudi s težjo sestavo s tremi toči, s katero bi bil povsem konkurenčen najboljšim evropskim telovadcem na bradlji. To pa je vse za ta del sezone."

Do evropskega prvenstva, ki je čez mesec dni, bi rad bil tako dobro pripravljen, da bi lahko nastopil tudi s težjo sestavo s tremi toči, s katero bi bil povsem konkurenčen najboljšim evropskim telovadcem na bradlji.
Mitja Petkovšek

A glavni cilj je svetovno prvenstvo jeseni na Japonskem, kjer se bodo telovadci potegovali tudi za olimpijske vozovnice. "Za jeseni za svetovno prvenstvo pa bi se bilo mogoče smiselno potruditi in v vajo vključiti še en nov, zelo težek element. Če mi bo le zdravje to dopuščalo, saj sem zdaj začel nekoliko več vaditi za ojačanje ramenskega obroča, pa me je takoj začela boleti rama. Ne vem, če bo telo sploh še sposobno, saj takoj, ko začnem malo bolj delati, me začne boleti rama," je še pojasnil Petkovšek, ki ob tem razmišlja: "Res pa je, da je tudi ta moja stara vaja s tremi toči solidno dobra, če jo le lepo izvedem in se čim bolj približam brezhibni izvedbi."

Kljub temu da je Petkovšek pri 34 letih v gimnastičnem svetu že pravi veteran, pa je še vedno eden najboljših telovadcev sveta na bradlji in ima vse možnosti, da si prek jesenskega svetovnega prvenstva v Tokiu vnovič izbori nastop na olimpijskih igrah. Specialisti na posameznih orodjih so si lahko nastop na OI v Pekingu leta 2008 leto poprej izborili le v primeru naslova svetovnega prvaka - Petkovšek je bil na SP v Stuttgartu 2007 vnovič svetovni prvak na bradlji, medtem ko je na istem prvenstvu Aljaž Pegan osvojil naslov svetovnega podprvaka na drogu in tako ostal brez olimpijskega nastopa -, zdaj pa so pri Mednarodni gimnastični zvezi (Fig) odločili, da je za olimpijski nastop v Londonu 2012 dovolj, če si med prvimi tremi na svetu. "Sam do sebe nimam nekih velikih zahtev: želim si samo še, da bi bil zdrav, da bi par let še lahko telovadil, da bi od tega živel. Kot veste, v tem neizmerno uživam, tako da je to vse, kar potrebujem," je sklenil Petkovšek, ki bo sezono nadaljeval sredi marca na svetovnem pokalu v Cottbusu, nato bo nastopil še v Parizu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.