Šport
37 ogledov

Petkovšek: "Sam sebi največji sovražnik"

Petkovšek Tournament of Masters svetovni pokal bradlja Cottbus EPA
Najbolj izkušeni član slovenske gimnastične vrste Mitja Petkovšek je z odliko opravil zadnji preizkus pred evropskim prvenstvom, ki bo od danes do nedelje v Montpellierju. Na svetovnem pokalu v Osijeku je slavil zmago; na vseh tekmah, kjer je letos nastopil, pa je bil na stopničkah: dvakrat prvi in enkrat drugi. Na EP bo spet eden od favoritov.

Mitja Petkovšek ima v svoji bogati zbirki ob dveh svetovnih naslovih (2007, 2005) in enemu srebru s SP (2002) tudi že osem kolajn s prvenstev stare celine, od tega kar štiri zlate (2008, 2007, 2006, 2000), tri srebrne (2009, 2002, 1998) ter eno bronasto (2005). Glede na to, da je zadnjo kolajno osvojil leta 2009 v Milanu, si letos spet želi stopiti na zmagovalni oder.

Na zadnjem prvenstvu lani v Berlinu si je v kvalifikacijah s prvo oceno rutinirano pritelovadil finalni nastop, kjer pa je nato napadel na vse ali nič in po napaki z osmim mestom ostal brez tako želenega petega evropskega naslova. Letos pravi, da bi bil zadovoljen s katerokoli od kolajn, prvenstvo pa je pričakal dobro pripravljen.

"Upam, da bom na samem prizorišču spet v takšni formi in se bom počutil tako odlično, kot sem se na zadnjem svetovnem pokalu. Po Osijeku pa je bilo do prvenstva še skoraj mesec dni in vedel sem, da s takšnim tempom ne bo šlo. Zato sem se za kakšna dva tedna načrtno zanemaril in se malo slabše počutil. Zdaj pa spet prihajam v vrhunsko formo, se zelo dobro počutim in verjamem, da bom kvalifikacijski nastop pričakal zopet tisti pravi, da bom telovadil z veseljem in lahkoto," pravi Petkovšek.

Telovadec Narodnega doma za četrtkove kvalifikacije načrtuje, da se bo predstavil z lažjo različico vaje z izhodiščem 16,200 točke, za finale pa ima ob potrebi pripravljeno tudi težjo sestavo. "V kvalifikacijah bom v vsakem primeru nastopil z lažjo vajo, saj vem, da ob normalni izvedbi z njo lahko posežem nekje od 15,200 do 15,500 točke, kar bo po mojem zadostovalo za finale. V finalu pa bi si želel, da bi se tekma tako razpletala, da bi bil prisiljen prikazati težjo vajo, saj bi me to razbremenilo težke odločitve na vrat na nos: ali bom tvegal s težjo ali bom šel bolj 'na ziher' z lažjo," je načrt nastopov razkril Petkovšek in dodal:

"Pripravljen sem nastopiti tudi s težjo vajo in zato sem jo letos na svetovnih pokalih v finalih prikazal že dvakrat in obakrat mi je lepo uspela. Tako da nisem nič obremenjen s tem, da če bo treba nastopiti s težjo sestavo, da se bom ustrašil. Nič se je ne bojim."

"Sam sebi vedno največji sovražnik"

Glavni tekmeci Ljubljančana, ki je letos dopolnil 35 let, bodo zagotovo branilec naslova Nemec Marcel Nguyen, domačina Yann Cucherat in Hyamilton Sabot in Grk Vasileios Colakidis, ob tem pa ni zanemarljivo, da ga letos na tekmah svetovnega pokala ni uspelo premagati še nobenemu Evropejcu. Ob tem sam poudarja, da bo samega sebe najtežje premagati.

"Prvi in najhujši tekmec bom sam sebi, saj sem si vedno največji sovražnik. Večine tekem, na katerih sem ostal brez odličja, nisem izgubil zaradi tega, ker bi imel prelahko vajo ali kaj podobnega, temveč zato, ker sem 'kiksnil'," je pojasnil Petkovšek in o tekmecih dodal: "Tekma bo strašna, saj sta tu oba francoska telovadca Cucherat in Sabot, Nguyen ima skoraj pol točke težjo vajo od mene, tako da ima ogromno rezerve tudi pri izvedbi. Eden od glavnih kandidatov za kolajne bo tudi Colakidis, ki prav tako zna zelo lepo telovaditi. Po novem je tu kar nekaj mlajših telovadcev, ki jih skorajda ne poznate, pa so že povsem konkurenčni, kar se je pokazalo tudi v Osijeku: Romuni, Poljaki, Slovaki ... Gimnastika se je spremenila, karte so se premešale, zato je polno novih imen."

Tekmecev, pravi, se ne bo ustrašil, ob tem pa poudarja, da tokrat ne bo šel na peto zlato kolajno za vsako ceno: "Ne, ne grem na peto zlato kolajno, to bi bilo preveč kruto. Vse, kar me razveseljuje in drži pokonci, je to, da vem, da sem se sposoben boriti za najvišja mesta. Ob dobrem razpletu seveda tudi za zlato kolajno. A prav enake možnosti, kot so, da zmagam, so tudi, da sem četrti. Ko si enkrat v samem vrhu, ne moreš napadati točno določenega mesta, ampak že dejstvo, da veš, da si sposoben tudi zmagati, je vse, kar si moderni telovadec lahko želi."

"Ker veš, da lahko ostaneš brez česarkoli, enostavno ne moreš iti kar po zlato kolajno. Vesel si že, če veš, da si se sposoben boriti zanjo," še meni Petkovšek, ki je lani v Berlinu tvegal vse in ostal brez odličja: "Če bi bil letos spet prisiljen taktizirati, zdajle res ne vem, kaj bi se zgodilo. Smo še v večji finančni in gospodarski recesiji in po eni strani gre za prestiž, saj imam že toliko kolajn in bi si rekel: 'Zlata je vse, kar me zanima'. Po drugi strani pa ti istočasno roji po glavi tudi, da je treba konec meseca, ko potegneš črto, nekaj vreči na mizo in kolajna le nosi nekaj denarja za seboj. To so zelo težke odločitve, s katerimi se moraš ubadati, tik preden skočiš na bradljo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.