Šport
18 ogledov

Petkovšek zlahka v finale, Bertoncelj žal ne

Petkovšek Tournament of Masters svetovni pokal bradlja Cottbus EPA
Telovadec Mitja Petkovšek je na evropskem prvenstvu v Montpellieru na bradlji prikazal lepo vajo z izhodiščno vrednostjo 16,200 točke in zahvaljujoč izjemno čisti izvedbi prejel 15,366 točke, kar je po dveh skupinah najboljša ocena kvalifikacij na tem orodju. Drugi kandidat za kolajno Sašo Bertoncelj pa je po napaki na konju (13,166 točke) ostal brez finala.

Petkovšek, z osmimi kolajnami z evropskih prvenstev daleč najizkušenejši slovenski telovadec, bo v nedeljo tako edini slovenski finalist, saj je Bertoncelj, ki je pred odhodom v Francijo na svojem orodju prav tako sodil v ožji krog favoritov za odličje, po veliki napaki pri prvini sohn ostal brez možnosti, da bi se v nedeljo boril za svojo drugo kolajno s prvenstev stare celine.

"Kaj naj rečem? Vesel sem, da sem imel kanček sreče in mirne živce, da mi je vajica uspela tako, kot znam. Bila je res lepa. Moram reči, da znam telovaditi tudi lepše, a s precej večjo verjetnostjo tudi slabše. Tako da sem res neizmerno vesel, da se mi je uspelo prebiti skozi to naporno prvo sito, v finale," je z nasmehom po nastopu pojasnil Petkovšek in dodal: "Med vajo mi je sicer pri sklopki strgalo žulj na dlani, kar je ravno sredi vaje in je za hip zmotilo mojo koncentracijo, a sem si rekel, da je boljše, če se hitro skoncentriram naprej, pa sem delal lepo do konca."

"Kdo so moji glavni tekmeci, tako in tako vemo. Danes smo, sodeč po ocenah, hitro 'pogruntali', da je sodniška komisija zelo ostra, s čimer smo bili zadovoljni, glede na to, da znamo Slovenci zelo lepo telovaditi. Če grdo telovadiš, tako in tako nimaš v finalu evropskega prvenstva 'kaj početi'. Strogi sodniki so zame ugodni in želel bi si, da bodo strogi tudi v finalu," je razkril slovenski šampion.

Že dolgo se po kakšnih kvalifikacijah ni tako zelo veselil kot tokrat. "Neizmerno sem vesel, neizmerno! Ne glede na vse titule, prejšnje tekme ali sploh na kakršno koli statistiko: še vedno je vsaka tekam nekaj posebnega. Dvigniti moraš roko in vajo narediti tako, kot je treba. Lahko se ti zgodi marsikaj - zdrsneš, padeš, imaš smolo - in ne moreš pokazati tistega, kar znaš, tako da si potem neizmerno žalosten in ker se tega dobro zavedaš, si potem ob vsakem takem uspehu neizmerno vesel," je razkril 35-letni Ljubljančan in dodal: "Vedno, ko narediš vajo, se zdi ta lahkotna, da si jo prikazal malodane 'z levo roko', lahko se ti pa pripeti kaj takega, kot danes Sašu (Bertonclju, op. STA), pa se zdi, da sploh ne znaš telovaditi."

"Dobesedno," je na besede reprezentančnega kolega s kislim nasmehom pripomnil Bertoncelj, ki je bil vidno razočaran. Pojasnil je, da je na prizorišču prvenstva "staknil" trebušni virus, ki mu je v zadnjih dneh očitno pobral preveč moči, saj je povsem izgubil občutke na orodju: "Nekako vse od petka po novinarski konferenci v Ljubljani, ko sem govoril, da se bolje ne morem počutiti, da nimam nobenih težav, ni več tako, kot bi moralo biti. Prvi dan v Franciji sem zbolel, tako da sem bil dva dneva res slab, treslo me je in nisem vedel, iz kje vse iz mene teče ven. To mi je očitno uničilo ritem, s katerim sem odlično odtekmoval celotno sezono do zdaj. Na uradnem treningu sem še nekaj izvlekel na silo, tudi danes sem se kar dobro počutil in take napake kljub težavam nisem pričakoval. Ko sem prišel v tekmovalno dvorano, je bilo tako, kot da bi me nekdo začaral."

Bertoncelj je že prvega sohna v vaji naredil slabše, pri drugem na enem ročaju pa je bil prepočasen in je padel z orodja. "Po mojem so se mi poznale posledice minulih težav tako fizično kot psihično, saj sem bil očitno preveč izčrpan. Vseeno sem mislil, da bo nekako šlo, pa sem se očitno motil. Danes enostavno občutki na konju niso bili tisti pravi."

"Razočaranje je res veliko. Lagal bi, če bi rekel, da nisem na tej tekmi računal na kolajno. Navsezadnje se je to, glede na rezultate v tej sezoni, tudi pričakovalo od mene," je še menil Škofjeločan, ki mu do konca sezone tako namesto pričakovanega boja za stopničke na EP ostaneta le še dve tekmi svetovnega pokala: "Zelo težko bo tukaj vaditi za ti dve tekmi; veliko raje bi se namreč pripravljal na finalni nastop, kot pa, da treniram le zaradi treninga. To mi bo brez dvoma najtežje, še posebej, ker sem res računal na boj za kolajne."

Slovenija je današnje kvalifikacije in ekipno tekmovanje začela s slabo novico, saj eden od mnogobojcev Žiga Britovšek zaradi bolečin v hrbtu, ki jih je staknil pred dnevi, danes sploh ni nastopil, tako da je Slovenija ostala brez ekipnega rezultata.

Tako je le Alen Dimic nastopil na vseh šestih orodjih (preskok/15,033 točke; bradlja/13,833; drog/11,466; parter/13,133; konj z ročaji/13,366; krogi/12,233). Rok Klavora je na svojem paradnem orodju parterju prikazal težko sestavo z izhodiščem 16,100 točke, po nekaj izvedbenih napakah pa je prejel oceno 14,366. Poleg tega je nastopil še na preskoku (14,366 točke), drogu (10,416 točke) in krogih (11,833 točke).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.