Šport
15 ogledov

Petkovšku zmaga v Parizu

Čeprav ni letel kot metuljček, je bil Mitja Petkovšek v kvalifikacijah prvi. (Fo Žurnal24 main
Mitja Petkovšek je v nedeljo, na prvi letošnji tekmi svetovnega pokala kategorije A v Parizu dosegel zmago na bradlji, Sašo Bertoncelj pa je v sloviti dvorani Bercy osvojil drugo mesto na konju z ročaji.
Ob Petkovšku in Bertonclju sta v francoski prestolnici nastopili tudi dve slovenski telovadki, saj so nekatere tekmovalke odpovedale nastope. Na dvovišinski bradlji se je predstavila Ivana Kamnikar, ki je bila sicer lani skupno v svetovnem pokalu šesta, na prvi letošnji tekmi pokala A pa deveta. Na gredi in parterju pa Fiona Novak, ki je minulo sezono na obeh orodjih sklenila na sedmem mestu, Pariz pa ji je prinesel dve 12. mesti.

Zmagal je Britanec Louis Smith. Tekma je bila v središču pozornosti za vse poznavalce gimnastike, saj je bila izvedena po novem sistemu Mednarodne gimnastične zveze

(Fig) in na vseh orodjih je bila zasedba vrhunska. Na svetovnih pokalih A lahko nastopi le po osem finalistov z zadnjega svetovnega prvenstva ter po štirje najboljši z minule lestvice svetovnega pokala, kar daje uspehu slovenskih tekmovalcev še večjo težo.Vsaj pri Petkovšku uvod v tekmo ni obetal novega uspeha. "Bil sem brez prave moči in energije. Res sem težko začel, pri prvem elementu sem imel velike težave, v nadaljevanju pa je šlo vendarle za veliko rutine, uspel mi je tudi dober seskok in na koncu je bila moja vaja najlepša. Kitajec Feng Zhe je zmago izgubil prav pri doskoku, a tako je to v športu, enkrat nam vaje uspejo, drugič ne," je po zmagi, do katere je prišel z visoko oceno 15,800 točke, povedal 33-letni Petkovšek. Bron je osvojil Nizozemec Epke Zonderland, četrti pa je bil Poljak Roman Kulesza.

Slovenskega šampiona ni prav nič zmotil tudi novi sistem: "Prej je bilo lažje priti do finala, zdaj je lažje priti do kolajne, a konkurenca je seveda huda, saj so v finalu štirje najboljši. Razlika bi bila, če bi kdo v kvalifikacijah redno tekmoval slabo. Zdaj se je treba v kvalifikacijah boljše pripraviti, pokazati več. Meni je popolnoma vseeno, da so to spremenili, saj je uvrstitev med tri morda celo nekaj lažja, vedno pa je to nekakšen cilj za najboljše. Za gledalce je ta sistem boljši."

Prešerne volje je bil tudi Bertoncelj, ki ga je ugnal le svetovni in evropski podprvak Smith, za njim pa sta se zvrstila Francoz Cyril Tommasone in Avstralec Prashanth Sellathuirai, najboljši v sobotnih kvalifikacijah, ki pa je v finalu naredil večjo napako: "Delam težjo vajo kot prej, a naredim jo precej primerljivo s tisto, ki je bila lažja za dve desetinki točke in zdaj lahko posegam po boljših uvrstitvah. Seveda je bilo še nekaj napak, kar pa me veseli, saj lahko še napredujem, ta ocena 15,500 še ni moja maksimalna. No, seveda škoda, da mi vse ni uspelo po načrtih, a imam še rezervo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.