Šport
21 ogledov

Petra bronasta! Za las pred Vesno!

1/15
Žurnal24 main
Petra Majdič je na SP v Oslu ponovila dosežek iz Vancouvra. Z 0,5 sekunde zaostanka je osvojila bron. Bila je za mišjo dlako pred četrto Vesno Fabjan. Zlata Marit Björgen, srebrna Arianna Follis.

Sprint v prosti tehniki je bila disciplina, kjer je imela Slovenija na tem nordijskem SP najlepše možnosti za kolajno. In ena se je res zgodila. Petra Majdič  (+0,5) je na Holmenkollnu podobno kot pred letom dni na olimpijskih igrah v Vancouvru osvojila bronasto kolajno. "Ta medalja je enaka zlatu," je dejala v prvi izjavi. Za Majdičevo je to druga medalja s svetovnih prvenstev – pred štirimi leti je bila v Saporu srebrna. Druga slovenska finalistka Vesna Fabjan (+0,5) je bila četrta. Zmagala je Norvežanka Marit Björgen, drugo mesto je osvojila Italijanka Arianna Follis (+0,2). Slovenki sta v finalu tekli taktično, pustili sta, da je Björgnova vodila. Na zadnjem vzponu pa sta napadli na vso moč. Ujeli sta vodilni Norvežanko in Italijanko, a jima je v ciljnem sprintu nekaj malega zmanjkalo. Preostali dve Slovenki, ki sta se prek kvalifikacij prebili v izločilne boje, Katja Višnar in Alenka Čebašek, sta se poslovili v četrtfinalu.

Ob 20. obletnici zlatega odličja Francija Petka na SP leta 1991 v Predazzu je Slovenija v nordijskih športih bogatejša za novo odličje – skupno je to že peta slovenska kolajna na SP v nordijskih disciplinah.

"Dobro, zmaga je nekaj več, a glavno je, da je medalja, ni pomembno, kakšne barve. Osvojila sem jo v prosti tehniki, ki mi ne leži tako zelo kot klasična, to je noro. Kaj naj rečem? Sezona je bila težka, ni se začela, kot bi si želeli, potem pa je le steklo in začutila sem, da lahko nekaj dosežem. Noro, res noro. Sprint je bil zanimiv, veliko je bilo menjav med tekmo, če bi bila pred zadnjo ravnino mogoče v boljšem položaju ... Ampak glavno je, da je kolajna. Najlepša hvala serviserjem, opravili so odlično delo," je po tekmi za nacionalno televizijo dejala Majdičeva, ki je za bron prejela 4.668 evrov nagrade.

"Res je četrto mesto nehvaležno, žal se mi ni izšlo za stopničke. Odločil je zadnji vzpon, kjer sem malo izgubila, se pustila zapreti, če bi bila bolj agresivna, bi lahko prišla do kolajne. Polfinale mi je najbolj uspel, kar se taktike tiče, sicer pa ni bilo velikih razlik, uspelo mi je odpeljati, kot sem si začrtala. Žal ni kolajne, a treba je iti naprej," je po tekmi dejala Fabjanova, ki ji je četrto mesto prineslo tudi 3.112 evrov denarne nagrade.

Vedela sem, da sem sposobna priti med dobitnice kolajn. Žal mi je, da mi je tako malo zmanjkalo. Če bi bila še bolj agresivna na vzponu, bi bilo mogoče drugače. V finišu pa mi je zmanjkalo nekaj moči.
Vesna Fabjan
Četrtfinale
Za Čebaškovo je bila že uvrstitev v četrtfinale lep dosežek, tam pa je tekmovanje tudi končala. V svoji skupini je osvojila četrto mesto. To je bila skupina, kjer je padla ena od favoritk za kolajno, Američanka Kikkan Randall, in tako neslavno končala tekmovanje. Fabjanova in Višnarjeva sta tekli v tretji četrtfinalni skupini. S časom 3:06,2 je Vesna zmagala, Katja pa je zaostala 2,7 sekunde in kot peta v skupini končala tekmovanje. Težje od pričakovanj je skozi drugo skupino med 12 prišla Majdičeva. Na polovici proge je bila šele peta, a nato v zadnji ravnini dobro sprintala. Ob prečkanju cilje črte je imela povsem enak čas kot prva Hanna Falk in le desetinko boljšega kot tretja Astrid Jacobsen. Vse tri so se uvrstile naprej. S 3:04,8 je imela najhitrejši čas četrtfinala Björgenova in tako upravičila vlogo prve favoritke za zlato.

Polfinale
V polfinalu niti Petri niti Vesni po polovici ni kazalo dobro, nakar sta uprizorili neverjeten ciljni sprint. V prvi polfinalni skupini je Majdičeva na koncu zaostala le 0,1 sekunde za Björgenovo in za 0,2  in 1,4 sekunde prehitela Follisovo in Aleno Procházkovo (obe sta šli v finale kot srečni poraženki). V drugi polfinalni skupini pa je Fabjanova v zadnjih 200 metrih prehitela Justyno Kowalczyk in Charlotte Kallo in se med šest uvrstila kot zmagovalka skupine.

Klavžar 48., Hellner zlat
V moški konkurenci je zlato kolajno osvojil Šved Marcus Hellner. Najboljši tekač zadnjih let, Norvežan Ola Vigen Hattestad, je tako kot v Vancouvru s četrtim mestom ostal brez kolajne. Edini slovenski predstavnik Boštjan Klavžar je dosegel 48. čas in tako ostal brez četrtfinala najboljših 30.

SP v Oslu, sprint (Ž):

1. Marit Björgen (Nor) 3:03,9
2. Arianna Follis (Ita) +0,2
3. Petra Majdič (Slo) +0,5
4. Vesna Fabjan (Slo) +0,5

5. Justyna Kowalczyk (Pol) +1,8
6. Alena Procházková (Svk) +11,5
...
19. Alenka Čebašek (Slo)
21. Katja Višnar (Slo)

SP v Oslu, sprint (M):

1. Marcus Hellner (Šve) 2:57,4
2. Petter Northug (Nor) +0,6
3. Emil Jönsson (šve) +1,1
4. Ola VIgen Hattestad (Nor) +2,4
5. Jesper Modin (Šve) +3,0
6. Peeter Kummel (Est) +4,0
..
49. Boštjan Klavžar (Slo)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.