Šport
18 ogledov

Petra cilja na veliki globus

Ivan Hudač bo v prihodnosti delal tudi s fanti. (Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Najboljša slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je naznanila, da bo svojo kariero podaljšala vsaj še za sezono. O željah in ciljih za prihodnjo zimo smo se pogovorili z njenim trenerjem Ivanom Hudačem.

Ste že dolgo vedeli, da se bo Petra Majdič odločila za nadaljevanje kariere?
Želeli smo si, da bi se odločila tako. Sama se je morala odločiti, zato dolgo nismo vedeli, kakšna bo odločitev. Najprej je morala mirovati, nato pa opraviti kar nekaj zdravstvenih pregledov, vzela pa si je tudi čas za razmislek o svojih občutkih. Vse skupaj je trajalo kar nekaj mesecev. Morala je biti strpna, z njo pa tudi mi.

Se bo tista poškodba reber poznala tudi v tej sezoni?
Psihično se še pozna, še zlasti, ko je na smučeh. Vendar menim, da bomo te težave do začetka sezone že odpravili. Položaj se izboljšuje, čeprav še vedno kdaj pomisli na tisti padec. Fizično ni nobenih problemov in ko se bo znova navadila na treninge, bo spet pridobila tudi na samozavesti. S tem bo izginil tudi strah.

Njen trening ste v zadnjem času povečali ...
Količinsko smo trening res nekoliko povečali. Morali smo ugotoviti, kaj lahko prenese, glede na zastavljene cilje pa tudi mora precej trenirati, če jih želi doseči.

Kateri so ti cilji?
Na tem nivoju želijo tekmovalci doseči čim več. Rezultatsko bi to pomenilo, da si Petra želi zbrati čim več zmag. Kolajno s svetovnih prvenstev že ima, vendar bi jo bilo lepo osvojiti tudi na svetovnem prvenstvu v Oslu. Tudi v svetovnem pokalu ne bo počivala, tokrat bo napadla zmago v skupnem seštevku. Eden izmed ciljev je vsekakor veliki kristalni globus. Tega še ni osvojila in to je glavna motivacija v tej sezoni.

Petra je za zdaj svojo kariero podaljšala le za eno sezono ...
To je vprašanje, na katero vam ne morem odgovoriti. To se bo ona odločila. Zaenkrat bo nastopala še vsaj v tej sezoni, nato pa bomo videli.

Boste tudi po njenem odhodu sodelovali s slovenskimi tekači in tekačicami?
Če bo Petra po enem ali dveh letih sklenila svojo športno pot, imam v načrtu nekaj sprememb kar se tiče mojega dela v Sloveniji. Želim si pomagati pri ustvarjanju homogene skupine pri fantih. Že to poletje bomo imeli nekaj skupnih priprav, da se spoznamo, v prihodnosti pa bi si na poti proti olimpijskim igram v Sočiju leta 2014 želel prevzeti moški del reprezentance. Cilj je imeti tekmovalce, ki so sposobni resnih rezultatov, za katere nas ne bi bilo treba biti sram. Čas je, da se tudi v moški konkurenci nekaj doseže.

Ste zelo priznan strokovnjak. Ste imeli pred to sezono ponudbe iz drugih taborov?
V športu je vselej prisotna migracija trenerjev in spremljevalcev. Tudi v teku na smučeh je podobno. Ponudbe so bile. To velja zame, kolikor pa sem slišal pa tudi za nekatere trenerske kolege in serviserje. Ponudbe bodo verjetno še prihajale tudi v naslednjih sezonah. Po olimpijskih igrah v mnogih državah menjajo način dela, sisteme ter tudi ljudi. Vsakdo ima svojo taktiko. Zaenkrat smo se odločili, tu mislim celotno Petrino ekipo, da želimo nadaljevati z delom v Sloveniji. Imamo tudi vizijo za naprej, ki jo želimo peljati z drugimi, tudi mlajšimi tekmovalci in tekmovalkami. Potencial v Sloveniji je in menim, da se le ne smemo bati delati na teh področjih. To bo v prihodnosti obrodilo sadove v rezultatski obliki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.