Šport
18 ogledov

Petra deklasirala tekmice! 21. zmaga!

1/7
Žurnal24 main
Petra Majdič je na sprintu v Oberstdorfu v sklopu Tour de Skija dosegla svojo 21. zmago v svetovnem pokalu. In to na kakšen način! V finalu je Justyno Kowalczyk premagala za 4,3 sekunde!

Tretja postaja novoletnega Tour de Skija je Oberstdorf, kjer so v nedeljo tekmovali v klasičnem sprintu na 1,2 kilometra. V ženski konkurenci je do prve zmage po januarju 2010 prišla Dolanka Petra Majdič. V finalu je že na prvem vzponu povedla korak pred vodilno v seštevku turneje Poljakinjo Justyno Kowalczyk, na drugem vzponu je prednost le še povečevala in prišla v ciljni iztek s 50 metri prednosti. Za svojo 21. zmago (43. stopničke) v svetovnem pokalu je Kowalczykovo premagala za 4,3 sekunde, medtem ko je Norvežanka Astrid Jacobsen na tretjem mestu zaostala še pet desetink več. Petra se je z zmago v seštevku turneje prebila na drugo mesto, Justyna pa še vodi.

Petra je bila najhitrejša že v kvalifikacijah, nakar je brez težav zmagala v svoji četrtfinalni skupini. Tudi v četrtfinalu je odtekla najhitreje od vseh (2:49,9), kar je bilo več kot dve sekundi hitreje od časa Kowalczykove (2:52,5). Petrina dominanca se je nadaljevala v polfinalu, kjer je že na polovici proge tekmice pustila več kot 20 metrov za sabo. V finale se je uvrstila kot zmagovalka svoje skupine (s časom 2:51,4). V drugi polfinalni skupini, ki je dala kar štiri finalistke, je bila zopet najhitrejša Kowalczykova, a 1,9 sekunde počasnejša od Petre.

Prek kvalifikacij se je v izločilne boje uvrstila tudi Barbara Jezeršek (s 24. časom), a v drugi četrtfinalni skupini z 20 sekundami zaostanka osvojila šesto mesto. Tretja Slovenka Vesna Fabjan je obstala že v kvalifikacijah (32.).

"Zelo sem vesel, da je Petra po dolgem času dočakala svojo naslednjo zmago v svetovnem pokalu," je po zmagi razlagal trener Ivan Hudač. "Kot vsaka tekma, je bila tudi ta naporna. Vse je mogoče izpadlo zelo suvereno, a za to smo se morali zelo potruditi na vseh področjih, obrestovale pa so se nam tudi odločitve o vseh malenkostih, na katere smo bili pozorni. Koncentracija vseh je bila vseskozi na zelo visokem nivoju, odlični so bili tudi serviseriji, na roko pa so nam šli tudi vsi riziki za katere smo se odločili. A sedaj časa za počitek ni, že jutri nas čaka nova tekma. V tem času do tekme je najprej na vrsti uradna razglasitev rezultatov, nato si bo Petra končno lahko privoščila nekaj za pod zob, sledi pa še sestanek za jutrišnjo tekmo in priprava smuči ter nekaj ur spanca. Zjutraj nas takoj čakajo testiranja za tekmo, v kateri do sedaj še nismo bili uspešni kot bi si želeli. Naredili bomo vse, da bo jutri Petra lahko pokazala svojo kvaliteto tudi v tej disciplini."

Šved Emil Jönsson je dobil sprint v moški konkurenci. Vodilni v seštevku turneje pa ostaja Švicar Dario Cologna, ki je bil tokrat tretji.

Tour de Ski, tretje tekma, Oberstdorf, sprint v klasiki (Ž):

1. P. Majdič (Slo) 2:50,8
2. J. Kowalczyk (pol) +4,3
3. A. Jacobsen (Nor) +4,8
4. A. Prochazkova (Svk) +9,2
5. J. Ivanova (Rus) +10,1
6. A. K. Saarinen (Fin) +12,8
...
27. B. Jezeršek (Slo)
32. V. Fabjan (Slo)

Tour de Ski (po 3. tekmi od osmih):

1. J. Kowalczyk (Po) 35:13,8
2. P. Majdič (Slo) +44,4
3. A. K. Saarinen (Fin) +1:00,3
4. M. Longa (Ita) +1:01,9
5. A. Jacobsen (Nor) +1:09,2
...
23. B. Jezeršek (Slo) +2:49,6
51. V. Fabjan (Slo) +5:01,5

Skupno svetovni pokal (po 12. tekmi od 31):

1. M. Bjoergen (Nor) 760 točk
2. J. Kowalczyk (Pol) 685
3. A. Follis (Ita) 474
4. C. Kalla (Šve) 431
5. P. Majdič (Slo) 372
...
31. V. Fabjan (Slo) 80
40. K. Višnar (Slo) 60
63. B. Jezeršek (Slo) 16

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.