Šport
28 ogledov

Petra dobro, a ne vrhunsko

Petra Majdič je prvo etapo peklenske novoletne turneje končala na osmem mestu. ( Žurnal24 main
Na zadnji dan letošnjega leta se je z ženskim prologom v Oberhofu začel Tour de Ski. Zmage se je veselila Poljakinja Justina Kowalczyk, Petra Majdič je končala na osmem mestu.
Mi smo naredili svoj maksimum, prav z vsako izmed deklet. Morda bi vsaka lahko imela kakšno sekundo boljši čas, a pogoji so se ves čas spreminjali. Imeli smo tudi kar nekaj smole s snegom, ki je začel padati ravno ob teku naših punc, kar jim je zagotovo odvzelo kakšno sekundo.
Ivan Hudač

Slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je novoletno turnejo Tour de Ski začela z osmim mestom (+9,3). Na uvodnem 2,8 kilometra dolgem prologu v prosti tehniki v Oberhofu je zmagala Poljakinja Justyna Kowalczyk (6:39,0) pred Švedinjo Charlotte Kalla (+1,5) in Norvežanko Astrid Jacobssen (4,5). Barbara Jezeršek je bila 31. (21,8) in je tako le za las ostala brez prvih točk v svetovnem pokalu, Vesna Fabjan pa 37. (23,0).

Tour de Ski je v petek odprl svoja vrata. Prva so se v boj za prestižno skupno zmago na tem zahtevnem tekmovanju podala dekleta, na prolog, dolg 2,8 kilometra. Petra Majdič je na prologu minule sezone vknjižila zmago, tokrat je bila nekoliko počasnejša. Po napornem treningu v zadnjem obdobju je danes na progo krenila odločno in na polovici proge zaostajala za vodilno Saarinenovo za 2,2 sekunde, kar je pomenilo šesto mesto. Pred prihodom slovenske šampionke v cilj je bila na čelu uvrščenih Jacobssenova.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Majdičeva je v cilj pritekla z zaostankom 4,5 sekund, kar je pomenilo trenutno šesto mesto, na koncu pa je to zadostovalo za osmo, saj sta tako Kallova kot tudi Kowalczykova kljub sneženju, ki je progo pri zadnjih nekaj tekmovalkah upočasnilo, svoja nastopa opravili brezhibno. Zmagovalka zadnjega Toura Poljakinja Kowalczykova je za zmago prejela tudi 15 sekund odbitka pred nadaljevanjem in 50 točk za svetovni pokal. Omeniti velja, da trenutno še vodilna v skupnem seštevku sezone Norvežanka Marit Bjoergen na tokratni novoletni turneji ne sodeluje.

Olimpijski zmagovalec Šved Marcus Hellner je zmagovalec prologa na novoletni turneji Tour de Ski smučarjev tekačev. Drugo mesto na 3,75 kilometra dolgi preizkušnji je osvojil Rus Aleksej Petuhov, tretji pa je bil Norvežan Petter Northug. Slovenci na turneji ne nastopajo.

"Prva tekma je za nami. Vsak od nas tukaj je pričakoval, kako se bodo razporedile moči med tekmovalkami, kako so dekleta pripravljena. Mi smo naredili svoj maksimum, prav z vsako izmed deklet. Morda bi vsaka lahko imela kakšno sekundo boljši čas, a pogoji so se ves čas spreminjali. Imeli smo tudi kar nekaj smole s snegom, ki je začel padati ravno ob teku naših punc, kar jim je zagotovo odvzelo kakšno sekundo. Kar se tiče Petre, je začela čisto v redu, ima majhen zaostanek, kot je na prologih vedno. Gremo naprej v sobotno tekmo," je tekmo ocenil trener Petre Majdič Ivan Hudač.

V soboto v Oberhofu sledi 10-kilometrska preizkušnja za ženske v klasični tehniki, moški bodo tekli na 15 kilometrov.

Tour de Ski, prolog, 2,8 km (Ž):


1. Justina Kowalczyk  (Pol) 6:39,0
2. Charlotte Kalla (Šve) + 1,5
3. Astrid Jacobssen (Nor) + 4,5
4. Riita-Liisa Roponen (Fin) + 5,7
5. Julija Čekaleva (Rus) + 7,2
6. Aino Kaisa Saarinen (Fin) + 7,3
7. Denise Herrmann (Nem) + 8,7
8. Petra Majdič (Slo) + 9,3
9. Krista Lahteenmaki (Fin) + 9,5
 . Laure Barthelemy (Fra) + 9,5
...
31. Barbara Jezeršek (Slo) + 21,8
37. Vesna Fabjan (Slo) + 23,0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.