Šport
24 ogledov

Petra kot Muhammad Ali

Petra Majdič se je po prihodu v cilj zgrudila v bolečinah. (Foto: www.alesfevzer Žurnal24 main
Bronasta smučarska tekačica Petra Majdič je zaradi zlomljenih reber že končala olimpijske igre in sezono svetovnega pokala. "Teoretično bi se lahko njeno stanje zelo poslabšalo."

Pregled na polikliniki po tekmi je pokazal, da ima Petra Majdič zlomljena štiri rebra, poleg tega pa ima tudi pnevmotoraks (prisotnost zraka v plevralni votlini, pljuča se začnejo manjšati).

Veliko je tvegala
Vodja zdravniške ekipe slovenske odprave v Kanadi dr. Matjaž Turel pravi, da je Petra sama želela tvegati in nastopiti: “Teoretično bi se lahko njeno stanje zelo poslabšalo, ampak po navadi potek ni tako dramatičen. Če bi se slabšalo, bi se hitro pokazalo. Petra ne bi mogla teči. Pljuča se zmanjšajo, zmogljivost se zmanjša. Pnevmotoraks pa nastaja postopoma.” Tudi zdravnik Slobodan Macura se strinja s tem: “Absolutno je tvegala še hujšo poškodbo. Če bi se količina zraka v pljučih povečala, bi ji to onemogočilo dihanje.” Bi lahko prišlo do smrtnega primera? “To ne, bi pa lahko padla v nezavest. Posledice bi bile lahko dolgoročne. Kakšne, je odvisno od tega, koliko zraka bi se nabralo v pljučih. Očitno ga ni bilo veliko, saj sicer fizično ne bi zmogla napora. Ne le ona, nihče ne zmore takšnega napora,” je odgovoril Macura, ki se spominja podobnega primera: “Boksarji so večkrat z zlomljenimi rebri nadaljevali boj. Spomnim se Muhammada Alija, ko mu je Joe Fraizer zlomil rebra in je nadaljeval borbo.

Zaradi poškodbe je Majdičeva že končala sezono. “Pričakujem, da bo drenaža trajala nekaj dni in da se bodo rebra v štirih do šestih tednih zacelila,” še ocenjuje Turel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.