Šport
98 ogledov

Petra Majdič na filmskem platnu

Petra Majdič. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Dolgoletni novinar RTV Marjan Fortin je v "rekordno hitrem času" pripravil dokumentarni film o najboljši slovenski smučarski tekačici vseh časov Petri Majdič z zelo zgovornim naslovom Petra.

Radiotelevizija Slovenija je v torek v polni dvorani Kinodvora v Ljubljani predstavila dokumentarni film o najboljši slovenski smučarski tekačici vseh časov Petri Majdič. Film, katerega avtor je dolgoletni novinar RTV Marjan Fortin, nosi ime Petra in prikazuje športno in tudi družinsko zgodbo večkratne zmagovalke tekem svetovnih pokalov.

V filmu, ki v primerjavi z običajnimi dokumentarnimi filmi ne traja zgolj 45 minut, pač pa 60, glavno vlogo "igra" Petra Majdič. Vendar pa film ni osredotočen zgolj na športne dosežke, pač pa športnico iz Dola pri Ljubljani prikazuje tudi v vlogah, ki jih javnost doslej ni poznala. Kot "trmasto" hčerko, sestro Gregorja in Gašperja, poljedelko, povsem normalno punco, ki rada "kofetka" s prijateljicami.

Prikazuje voljo in trmo športnice, ki ji je s svojim značajem v tako težkem in zahtevnem športu, kot je smučarski tek, uspelo skoraj vse. Prikazuje trnovo pot preko treh olimpijad do bronastega odličja v Vancouvru 2010, odzive domačih, tekmic, športnih delavcev ... Film nazorno pokaže, da je za športne uspehe treba garati vsak dan v letu ...

"Zgodba se je ponujala sama po sebi. Zame je bila velik izziv in tudi za vso ekipo, saj česa takšnega pravzaprav še nismo počeli. Spremljal sem jo od začetkov pa vse do konca njene športne poti in dejansko sem bil zraven ob vseh uspehih in tudi za uspeh tako potrebnih padcih. Nobenih težav nisem imel pri izbiranju ekipe in priznati moram, da je to dokumentarec, ki je nastal v rekordno hitrem času. Žal mi je, da smo ga morali 'rezati', saj bi bil drugače predolg, ampak bistvene stvari smo zajeli. Upam, da bodo gledalci uživali," je po premieri v kinu Dvor dejal avtor filma Marjan Fortin.

"Imela sem občutek, da v filmu govori ena tretja oseba, ampak zdaj sem videla, da se mi je vse to res zgodilo. Vendar pa ne želim, da bi bil film slavospev meni, ampak življenju nasploh in ekipi, ki sem jo imela. Upam, da bodo gledalci spoznali pravo Petro, saj je film na čase tudi zelo oseben, detajli, ki so meni bližji, pa so vseeno ostali le meni," pa je o filmu dejala Majdičeva.

Dokumentarni film Petra bo na drugem programu RTV Slovenija na sporedu v sredo, 14. decembra, ob 21. uri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.