Šport
11 ogledov

Petra Majdič: Ni bilo lahko

Veselje Petra Majdič Reuters
1/9
Žurnal24 main
Slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je v Bormiu osvojila mali kristalni globus za najboljšo sprinterko te sezone. Na zadnji tekmi je osvojila peto mesto. Je četrta Slovenka s tovrstno lovoriko.
 

Bormio, prolog (Ž)

1. C. Nystad (NEM) 7:46,4
2. A. Jacobsen (NOR) +5,6
3. R.-L. Roponen (FIN) +9,3
5. P. Majdič (SLO) +14,2
20. V. Fabjan (SLO) +59,6

Nemka Claudia Nystad je zmagovalka 2,5 kilometra dolgega prologa smučarskih tekačic na finalu sezone v Bormiu . Nystadova je v prosti tehniki za 5,6 sekunde prehitela Norvežanko Astrid Jacobsen , tretja je bila Finka Riita-Liisa Roponen . Slovenka Petra Majdič je osvojila peto mesto in obenem tudi mali kristalni globus v seštevku sprinta. Vesna Fabjan je bila na koncu 20., Katja Višnar pa je po počasnem začetku odstopila.

 
 

Uh, to je pa bilo nekaj. Razmere mi sploh niso bile pisane na kožo, najprej južni sneg, pa težak vzpon in še ravnina, ki se je vlekla in vlekla ...

Petra Majdič

 
Tokratna proga na visoki nadmorski višini je ob mehkem južnem snegu od tekmovalk zahtevala maksimum, davek pa so tekmovalke začele plačevati že na prvem vzponu. Tiste, ki so se na začetku preveč zagnale, so na koncu precej nazadovale po lestvici, tudi če so bili vmesni časi zelo solidni. Tudi med favoritinjami je bilo kar nekaj takih. Na koncu je dane razmere najbolje izkoristila Nemka Nystadova, Majdičeva pa je bila odlična peta. Čeprav sta jo tako Jacobsenova kot tudi Kuitunenova prehiteli, pa to ni skazilo veselja v slovenski izbrani vrsti, saj je Majdičeva s to uvrstitvijo zadržala zadostno prednost v skupnem seštevku sprinta in se tako veselila svojega prvega kristalnega globusa v karieri.


Petra Majdič je osvojila prvi kristalni globus v karieri. © Reuters

 
"Petra je odtekla povsem taktično. Na prvem kilometru smo imeli nadzor, preverjali zaostanek za najhitrejšimi pred njo, zato da ne bi slučajno ponovili napake iz Lahtija, ko smo bili od začetka preprosto prepočasni. Dogovor je bil, da zaradi težkega snega začne zmerno in potem stopnjuje do cilja, na koncu pa se nam je izšlo po načrtih. Proga ni bila klasičen sprint, teh 2750 metrov je bilo zelo zahtevnih in treba je bilo odteči z glavo," je po tekmi povedal slovaški strokovnjak  Ivan Hudač .


Peto mesto v Bormiu je bilo dovolj. © Reuters

 
"Uh, to je pa bilo nekaj. Razmere mi sploh niso bile pisane na kožo, najprej južni sneg, pa težak vzpon in še ravnina, ki se je vlekla in vlekla ... Tam sem proti drugim izgubljala največ, a sem vesela, da je to zdaj za mano in da sem osvojila sprinterski seštevek. Ni bilo lahko, oziroma naravnost težko je bilo, letos smo res naredili veliko delo. Za soboto in nedeljo smo rekli, glavno, da pridem do cilja, pa 'magari' po vseh štirih, samo da dobim tisti globus," je po tekmi povedala slovenska princeska smučarskega teka, ki se bo zadnjih dveh preizkušenj lotila povsem neobremenjeno, nato pa si bo privoščila zasluženi oddih.

Petra Majdič, ki je v lanski sezoni v sprinterski razvrstitvi osvojila drugo mesto, je bila v tej sezoni nepremagljiva, potem ko je v sprintih nanizala tri prva mesta (Canmore, Kuusamo, Otepää) in dve drugi (Stockholm, Drammen). Majdičeva je s tem postala četrta Slovenka v zgodovini, ki bo v zrak lahko ponosno dvignila mali kristalni globus za zmago v posebni razvrstitvi, v njenem primeru sprinterski. Doslej so male kristalne globuse prejele že alpska smučarka Mateja Svet v veleslalomu, alpska smučarka Špela Pretnar v slalomu in biatlonka Andreja Grašič.

Pri moških je Primož Peterka dvakrat osvojil veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala smučarskih skakalcev, mali kristalni globus pa so osvojili alpska smučarja Rok Petrovič in Bojan Križaj v slalomu ter deskar Dejan Košir v paralelnem veleslalomu.

Lukaš Bauer je najboljši tekač letošnje sezone. © Action Images

 
 

Bormio, prolog (M)

1. P. Piller Cottrer (ITA) 8:31,7
2. T.  A. Gjerdalen (NOR) + 0,1
3. M. Jakš (ČEŠ) +1,8

Pri moških, kjer na startu ni bilo slovenskih tekmovalcev, je zmagal Italijan Pietro Piller Cottrer, ki je na 3,5 kilometra v prosti tehniki za desetinko prehitel Norvežana Torda Asleja Gjerdalna, tretji je bil Čeh Martin Jakš. Zmagovalec skupnega seštevka Čeh Lukaš Bauer je bil deseti, medtem ko je bil zmagovalec sprinterske razvrstitve Norvežan Ola Vigen Hattestad šele 59.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.