Šport
14 ogledov

Petra Majdič: Še bom lepšala dneve

Majdičevi se je nastop na SP povsem ponesrečil. Žurnal24 main
"Tek na smučeh je moje življenje. Leto 2007 je bilo glede na rezultate s konca lanske in začetka letošnje sezone zelo uspešno, a tudi izredno naporno, tako fizično kot psihično," je za zurnal24.si povedala slovenska športnica leat 2007 Petra Majdič.
 

Najboljša športnica Slovenije leta 2007

1. Petra Majdič (tek na smučeh) 326 točk
2. Maja Vidmar (športno plezanje) 114
3. Brigita Langerholc (atletika) 87
4. Marija Šestak (atletika) 77
5. Lucija Polavder (judo) 68

"V teku na smučeh sem našla samo sebe," je nekoč novinarskemu mikrofonu zaupala Petra Majdič . Ta kratek stavek skriva odgovor na vprašanje, kje je slovenska kraljica smučarskega teka našla pot do športnega vrhunstva. V letu 2006 je z dvema zmagama v svetovnem pokalu postala polnopravna članica svetovne tekaške elite, v letošnjem letu pa je, vsem pritiskom navkljub, lanske rezultate le še nadgradila. Na začetku leta je z zmago na 10-kilometrski klasični tekmi prestižne serije Tour de Ski potrdila, da njen talent presega zgolj uspešne nastope v sprinterskih preizkušnjah. Bližalo se je svetovno prvenstvo in Petra pred vlogo favoritinje ni bežala.

"V Saporu želim postaviti nov mejnik smučarskih tekov v Sloveniji," je priznala pred odhodom na Daljni vzhod. In znova je načrt v popolnosti izpolnila. V finalu sprinta je vodila praktično od starta do cilja. Ves čas ji je za ovratnik dihala odlična mlada Norvežanka Astrid Jacobsen . Po nepozabnem finišu je Petra zmago izgubila za pičli dve desetinki, tretje uvrščeno Finko Virpi Kuitunen pa je prehitela le za stotinko. S prvo slovensko tekaško medaljo na velikih tekmovanjih je z ramen odvrgla veliko breme in postalo je jasno, da bo zaradi tega postala še močnejša.


Petra Majdič © Dejan Mijović

 

Utrujenost je mejila na rob zloma, a se ni zlomila: "Verjetno je bilo najmanj opaziti mojo utrujenost, tako fizično kot psihično, ki je velikokrat že mejila na to da se zlomim. Upam, da sem pripomogla k dvigu slovenske reprezentance, da so ostale punce dosegle priključek k svetovnemu pokalu in tudi res vrhunskim uvrstitvam. In to me še posebej veseli," je dejala slovenska šampionka, ki se je do konca lanske sezone na vrh zavihtela še v Stockholmu in s tretjim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala poskrbela, da je Slovenija v mednarodnih tekaških krogih močno pridobila na prepoznavnosti.

Uspešno zgodbo Petra nadaljuje tudi v letošnji sezoni. V začetku decembra je Kuusamu zabeležila že peto zmago v svetovnem pokalu. Iz sezone v sezono je Petra tekmovalno in taktično bolj izpopolnjena, popolnost na tekaških progah pa nadgrajuje tudi izven njih. S temperamentnim prikazovanjem svojega dela, v katerega vedno vključuje tudi močan osebni žar, je pogovor z njo vsakič znova posebno doživetje in privilegij tudi za novinarje. Petra je pogovor za zurnal24.si zaklučila z željo: "Ostati zdrava in optimistična ter po svojih možnostih ljudem lepšati dneve."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.