Šport
15 ogledov

Petra na Prešercu povzročila solze

sprejem slovenski olimpijci Prešernov trg Petra Majdič
1/13
Žurnal24 main
Ljubljančani so v središču prestolnice priredili veličasten sprejem za udeležence XXI. zimskih olimpijskih iger, ki so branili slovenske barve v kanadskem Vancouvru. V središču pozornosti je bila Petra Majdič.

Največje navdušenje je požela olimpijska junakinja Petra Majdič. "Petra, tvoj bron je lepši od zlata z diamanti," se je glasil napis na Prešernovem trgu. Slovenija je v Kanado poslala najštevilčnejšo olimpijsko odpravo doslej. In vrnila se je kot najmočnejša, je poudaril predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič. Slovenski športniki so po zaslugi Tine Maze in Petre Majdič osvojili tri kolajne, poleg odličij pa še številne druge odlične uvrstitve. Skupno so zabeležili 18 uvrstitev med najboljših deset, 22 med najboljših 15 in 32 med najboljših 20.

Pred sprejemom na Prešernovem trgu je olimpijce sprejel predsednik države Danilo Türk. Olimpijci so se srečali tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, ki je športnike in športnice pozdravil tudi na Prešernovem trgu. Zahvalil se je vsem za sijajne dosežke, ki se jim lahko s ponosom priklonimo, a posebne pozornosti ljubljanskega župana je bila deležna Majdičeva, diamantna kraljica, kot jo je označil, in ji izročil kristalni krožnik.

Besedo je dobila tudi predstavnica glavnega sponzorja olimpijske delegacije. Predsednica uprave banke SKB Cvetka Selšek je Majdičevi izročila ček v vrednosti 5000 evrov in Petro, ki je do cilja prišla, ko je stisnila zobe, postavila tudi za vzor vsem slovenskim gospodarstvenikom. "Petra, bodite nam vzor, da pridemo iz te krize," je dejala Selškova.

Petra se je denarni nagradi odpovedala in jo bo namenila v dobrodelne namene. Vodjo olimpijske odprave Toneta Vogrinca ta gesta ni pustila hladnega in ga je tako presunila, da ni mogel zadrževati solz: "Spet si mi povzročila solzne oči. Pokazala si, kako velika športnica si. Petra ni požrešna na denar, ob takih prilikah mi pridejo solze na oči. Bil sem vodja prekrasne ekipe, vsem se lahko zahvalim za izjemno korektno sodelovanje."

"Ko vidim vse Slovence in navijače, lahko rečem le, da sem super. Vesela sem, da je vse mimo. Ko pomislim za nazaj, ni videti tako hudo. Še enkrat bi šla čez vse to za to medaljo," je dejala Majdičeva. Na vprašanje moderatorja o njenem podvigu, ko je po padcu v globoko brezno in z zlomljenimi petimi rebri ob strašnih bolečinah osvojila bron v sprinterski preizkušnji smučarskega teka, je odvrnila, da je "bilo lahko". Na vprašanje, ali že razmišlja o naslovu knjige in filma, ki bo posnet po njeni zgodbi, pa je dejala, da bo naslov najverjetneje: "Koliko je globoka lukna ... " Majdičeva je ponosna, da je v Kanadi za izkazano junaštvo kot prva tujka prejela prestižno Foxovo nagrado, danes pa ji je predsednik države podelil še najvišje slovensko odlikovanje zlati častni znak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.