Šport
19 ogledov

Petra prejela predsednikovo odlikovanje

olimpijske igre sprejem olimpijci predsednik Türk
1/15
Žurnal24 main
Predsednik republike Danilo Türk je priredil sprejem za udeležence zimskih olimpijskih iger v Vancouvru. Ob tem je smučarski tekačici Petri Majdič izročil zlati red za zasluge za izjemni športni dosežek.
Petra, mi vas imamo vsi radi, vsi, kar nas je tu in vsi na Slovenskem, in, ker vas imamo radi, bi želeli, da čuvate svoje zdravje.
Danilo Türk

Predsednik Danilo Türk je Petro Majdič odlikoval za njen nastop na XXI. zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru in za izjemen športni dosežek, ko je na tekmovanju v sprintu izkazala izjemno junaštvo, srčno borbo in izjemen uspeh. Najboljša slovenska smučarska tekačica je ob olimpijski kolajni nazaj v Slovenijo prinesla še prestižno Foxovo nagrado, ki jo je prejela za pogum in požrtvovalnost, ko je odločno premagala vse prepreke, ne glede na bolečino in trpljenje in se vpisala med junake olimpijskih iger.

Na Prešernovem trgu pravkar poteka sprejem slovenskim olimpijcev. Zbralo se je več tisoč navijačev, da bi se poklonili izvrstnim dosežkom iz Vancouvra.

Od pekla do raja bi se lahko, brez pretiravanja, pisala Petrina zgodba. Majdičeva je bronasto odličje osvojila potem, ko je na ogrevanju tik pred tekmo sprinta na poledeneli progi padla v globoko kotanjo. Takrat je namreč vse kazalo, da so olimpijske sanje zanjo končane. Kljub hudim bolečinam je stisnila zobe in odtekla kvalifikacije, četrtfinale, polfinale in nazadnje še finale, cel svet pa je lahko spremljal pravo dramo in agonijo slovenske športnice iz Brinja, ki je tekmovala z veliko požrtvovalnostjo ob strašanskih bolečinah na meji svojih in človeških zmogljivosti, so sporočili iz predsednikovega urada.

Sprejema so se poleg olimpijcev in vodstev Olimpijskega komiteja Slovenije, smučarske in ostalih športnih zvez udeležili še nekdanji predsednik države Milan Kučan, ministrici za obrambo in notranje zadeve Ljubica Jelušič in Katarina Kresal ter minister za šolstvo in šport Igor Lukšič. Sprejema se ni udeležila najuspešnejša udeleženka zimskih olimpijskih iger Tina Maze, ki je osvojila dve srebrni kolajni v alpskem smučanju. Najboljša slovenska alpska smučarka je namreč že pred novim tekmovalnim izzivom na prizorišču tekem svetovnega pokala v švicarski Crans Montani.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Predsednik republike Türk se je v nagovoru zahvalil članom celotne olimpijske ekipe, zaradi katere se danes v Sloveniji počutimo zmagovite. "Slovenci smo športen narod, v Sloveniji ima šport visok ugled, ima veliko izjemno privrženih ljudi in izjemno dobre rezultate. Za dvomilijonski narod so vsi športni rezultati izjemno velik dosežek. Pomislimo samo na raznovrstnost teh dosežkov, zelo malo je nacij, ki lahko pokažejo tak rezultat," je med drugim dejal predsednik države ter spomnil na posebno priložnost, zaradi katere so se zbrali.

Veseli nas, da ste športni človek in da kot prvi človek države spremljate in cenite naše rezultate in stojite za nami.
Petra Majdič
"Z nami je Petra Majdič. Vsi, ki smo spremljali njeno športno epopejo, smo bili srečni, da je doživela potrditev svojih sanj," je dejal predsednik. "Petra, mi vas imamo vsi radi, vsi, kar nas je tu in vsi na Slovenskem, in, ker vas imamo radi, bi želeli, da čuvate svoje zdravje," je predsednik osebno naročil odlikovanki, da naj poskrbi za svoje zdravje, da naj ne tekmuje to sezono in da naj ga kdaj obišče, da bi se v osebnem pogovoru pomenila o njenih načrtih, ter da se ves čas počuti na Slovenskem med svojimi ljudmi, zaželena in cenjena.

"Iskrena hvala za izkazano čast. V imenu športnikov bom povedala, da nas izjemno veseli, da ste športni človek in da kot prvi človek države spremljate in cenite naše rezultate in stojite za nami, kajti ste vzgled vsem Slovencem. Glede mojega zdravja in nadaljnjega udejstvovanja pa, saj veste, sem Slovenka ..., se pravi odlikuje nas jeklena volja in ko si zastavimo cilj, ne glede na to koliko kvadratnih kilometrov ima naša ljuba država, vedno želimo pokazati, da smo eni najboljših in zmožni tega. Druga stvar. Sem ženska. Obljubim, da se bom poskusila držati tega, ampak ne morem obljubiti, da ne bom trenirala. S svojim dejanjem ste dali polet vsem mlajšim za nadaljevanje športnih poti," je po vročitvi najvišjega državnega odlikovanja dejala Majdičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.