Šport
17 ogledov

Petra prva po fotofinišu!

Petra Majdič Majdic finiš finis cilj Follis Genuin
1/13
Žurnal24 main
Petra Majdič je v infarktnem slogu dobila peto tekmo novoletne turneje v Dobbiacu in po fotofinišu zmagala pred Italijankama Arianno Follis in Magdo Genuin. Vesna Fabjan izpadla v polfinalu.
Vem, da mnogi niso verjeli vame. Zato sem še toliko bolj vesela. Težko leto je za nami, fizično in psihično, a zdaj smo nazaj!
Petra Majdič

Ni pomembno, kako jih dosežeš, pomembno je, da jih! Petra Majdič je na peti tekmi novoletne turneje Tour de Ski potrebovala fotofiniš, da je odpravila nalet Italijanke Arianne Folis, na koncu pa se je izkazalo, da je bila v zaključku finalnega teka Majdičeva hitrejša za dobro konico smučarskega čevlja! Dolanka je bila skozi celoten tekaški dan izjemno razpoložena, saj je tekmice odpihnila tako v četrtfinalu kot tudi v polfinalu.

"Vem, da mnogi niso verjeli vame. Zato sem še toliko bolj vesela. Hvala moji ekipi in predvsem trenerju Ivanu Hudaču, ki me je podpiral ves ta čas. Težko leto je za nami, fizično in psihično, a zdaj smo nazaj!" je prešerno razpoložena po zmagi razlagala Majdičeva. "Za mano je fantastičen dan! Po kvalifikacijah sem začutila malce utrujenosti, a nato se je vse razpletlo po mojih željah. V finalu, v tistih zadnjih metrih, sem že začutila, da Arianna malce popušča. A kljub temu sem vedela, da je najmočnejša tekmica in ko je glavni napovedovalec ob progi po zvočniku povedal, da me pred zadnjim ovinkom napada prav ona, sem si rekla: 'Joj, tega ne zmorem, Arianna me bo prehitela'. A nato sem zbrala dovolj moči in nova zmaga je bila tu. To je to, kar me res vleče naprej!"

Že v prvi četrtfinalni skupini je bila s časom 3:18,5 še hitrejša kot v kvalifikacijah. V isti skupini je nastopila tudi Justyna Kowalczyk, a je končala šele na petem mestu in tekmo končala izven prve dvanajsterice! Naslednje presenečenje četrtfinala je bil izpad četrte iz kvalifikacij, Marianne Longe. Charlotte Kalla, Aino Kaisa Saarinen in Astrid Jacobsen so se prav tako opekle. Vesna Fabjan je tekla v četrtem četrtfinalu in ga s 3:20,2 tudi dobila. Bila je 0,1 sekunde hitrejša od Magde Genuin, a Fabjanova je nato v polfinalu pred ciljnim sprintom že zaostajala preveč in ga končala na petem mestu.

Tako kot polfinale je Majdičeva tudi finalni tek začela silovito in vodila od starta do cilja. Njen tempo sta lahko držali le obe domačinki, ki nista odnehali vse do ciljne črte. Follisova je sicer iztegnila smučko z namero, da bi v zadnjih metrih prehitela Majdičevo, a si je Petra lahko celo privoščila ležerno zapeljati v cilj, na koncu pa se je po fotofinišu veselila tesne, a povsem zaslužene zmage.

Tour de ski, peta tekma, sprint (prosto), finale:

1. Petra Majdič (Slo) 3:17.5
2. Arianna Follis (Ita) +0.0
3. Magda Genuin (Ita) +0.4
4. Laure Barthelemy (Fra) +8.0
5. Kikkan Randall (ZDA) +16.6
6. Britta Johansson Norgren (Šve) +17.7
...
9. Vesna Fabjan (Slo)

Skupno, Tour de Ski (po 5. tekmi od 8):

1. Justyna Kowalczyk (Pol) 1:05:08,0
2. Petra Majdič (Slo) +39,1
3. Charlotte Kalla (Šve) 1:08,8
4. Arianna Follis (Ita) 1:09,5
5. Marianna Longa (Ita) 1:13,8
...
42. Vesna Fabjan (Slo) 7:25,3

Moški:
1. Devon Kershaw (Kan)

2. Dario Cologna (Švi)
3. Petter Northug (Nor)
4. Marcus Hellner (Šve)
5. Simen Oestensen (Nor)
6. Jesper Modin (Šve)

Skupno, Tour de Ski (po 5. tekmi od 8):

1. Dario Cologna (Švi) 1:39:53,0
2. Devon Kershaw (Kan) +42,8
3. Marcus Hellner (Šve) 1:14,1
4. Petter Northug (Nor) 1:45,4
5. Aleksander Legkov (Rus) 1:55,3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.