Šport
24 ogledov

Petra šesta na peklenskem vzponu

Petri Majdič je uspel zelo dober dosežek. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Justyna Kowalczyk je ponovila lansko zmago na novoletni tekaški turneji, potem ko je slavila tudi na zadnji tekmi. Petra Majdič je osvojila skupno šesto mesto.

Poljska smučarska tekačica Justyna Kowalczyk (35:18,7) je zmagovalka novoletne turneje Tour de Ski. Kowalczykova je bila najboljša tudi na zaključnem vzponu na Alpe Cermis, s čimer je ubranila lansko zmago. Edina Slovenka na turneji Petra Majdič je Tour de Ski končala na šestem mestu (+4:52,6). Drugo mesto je osvojila Norvežanka Therese Johaug (+1:21,5), tretja pa je bila Italijanka Marianna Longa (+2:40,7).

"Vesela sem, da je konec. Po današnji tekmi sem bila precej izmučena, bilo je težje kot v lanski sezoni. Lani sem pred tem vzponom imela dovolj veliko prednost za drugo mesto, letos pa je bilo vseeno malenkost drugače. Iz ozadja so pritiskale lažje tekmovalke, tako da je bil prisoten tudi stalen psihični pritisk. Končno šesto mesto je tisto, kar nam je bilo jasno že včeraj, da realno lahko dobimo. Sobotna tekma se nam ni posrečila, kot bi si želeli in smo precej zaostali oziroma nam ni uspelo pobegniti pred tipičnimi specialistkami za prosti slog in lažjim tekmovalkam od mene. Te so danes imele v primerjavi z mano res veliko prednost. Mislim, da se je tudi na televiziji lepo videlo, da Therese Johaug s svojimi 20, 25 kilogrami manj od mene teče z lahkoto v ta vzpon, v katerega sem jaz šla malo težje," je po tekmi dejala Majdičeva.

"Generalno sem zelo zadovoljna s šestim mestom. Že pred samim začetkom Toura nam je bilo jasno, da je ta precej bolj naklonjen specialistkam za prosti slog kot pa specialistkam za klasični slog. Z včerajšnjim dnem smo zamudili še tisto zadnjo priložnost, da bi ušli konkurenci. Žal se nam ni posrečilo in tukaj nimamo narediti kaj drugega, kot da smo super zadovoljni s končnim šestim mestom. Osem uvrstitev med najboljšo deseterico, dve zmagi na tej turneji, to je to! Mislim, da redko kateri športnik tega ne bi sprejel, če bi mu bilo ponujeno," pa je črto pod novoletno turnejo potegnila najboljša slovenska smučarska tekačica.

Majdičeva je s končnim šestim mestom ponovila končni rezultat na premiernem Touru v sezoni 2006/07. Leto kasneje je bila 18., pred dvema letoma tretja, lani pa druga. Barbara Jezeršek si je na letošnjem Touru pritekla prve točke svetovnega pokala, Vesna Fabjan pa je na sprintu v prosti tehniki v Dobiaccu osvojila deveto mesto. Majdičeva je na prav vseh etapah letošnjega Toura dosegla uvrstitev med najboljšo deseterico, vrhunec pa sta bili zmagi na obeh sprintih - klasičnem v Oberstdorfu in prostem v Dobiaccu.

Izidi, vzpon na Alpe Cermis, 9 km (prosto):

 1. Justyna Kowalczyk (Pol)       35:13,7
 2. Therese Johaug (Nor)         + 1:21,5
 3. Marianna Longa (Ita)           +2:40,7
 4. Arianna Follis (Ita)           +3:19,9
 5. Charlotte Kalla (Šve)          +4:27,7
...
 6. Petra Majdič (Slo)             +4:52,6
 
Skupno Tour de Ski (po 9. tekmi od 9):
 
 1. Justyna Kowalczyk (Pol)     2:47:31,0
 2. Therese Johaug (Nor)        + 1:21,5
 3. Marianna Longa (Ita)           +2:40,7
 4. Arianna Follis (Ita)           +3:19,9
 5. Charlotte Kalla (Šve)          +4:27,7
 6. Petra Majdič (Slo)             +4:52,6

Skupno svetovni pokal (po 18. tekmi od 31):

 1. Justyna Kowalczyk (Pol)          1271
 2. Arianna Follis (Ita)              904
 3. Marianna Longa (Ita)              819
 4. Marit Bjoergen (Nor)              760
 5. Charlotte Kalla (Šve)             735
 6. Petra Majdič (Slo)                725
...
32. Vesna Fabjan (Slo)                108
46. Katja Višnar (Slo)                 60
62. Barbara Jezeršek (Slo)             23

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.