Šport
55 ogledov

Phelps ima vsega zdaj res dovolj

michael phelps EPA
Ameriški plavalni superzvezdnik Michael Phelps je na olimpijskih igrah zbral 22 zlatih, tri srebrne in dve bronasti odličji oziroma je v zgodovino zapisan kot najuspešnejši udeleženec poletnih olimpijskih iger s 27 kolajnami.

V Riu je Michael Phelps osvojil pet kolajn, a ga to ni premamilo, da bi vztrajal še štiri leta. "Pripravljen sem na upokojitev," pravi. Phelps je v Braziliji osvojil srebro in štiri zlata odličja, s tem pa še oplemenitil bogato zbirko olimpijskih odličij. Že v Londonu je postal najuspešnejši udeleženec poletnih olimpijskih iger, v Riu je mejnike prestavil še višje.

Plavalni superzvezdnik je po zadnjem finalu in drugem mestu ob olimpijskem bazenu v Riu odgovarjal na številna vprašanja, niti za trenutek pa ni pomislil o tem, da bi si premislil in vztrajal do Tokia 2020. "Ne bom vztrajal še štiri leta. Stojim za tem. Naredil sem vse, kar sem si zamislil. Po 24 letih v športu sem vesel, kako se je končalo. Zato sem se vrnil po letu 2012. Nisem si želel postavljati vprašanja, kaj pa če. Zaprl sem vrata športu na način, kot sem si želel, zato sem vesel," je dejal 31-letnik.

"Bom v Tokiu, toda ne bom tekmoval. Nič več. Vem, kaj sem rekel. V Londonu sem prisegel, da se ne bom vrnil, toda tokrat je temu res tako," trdi Phelps. Ta je v Londonu v finalu na 200 m delfin izgubil proti Chadu Le Closu, poraz ga je pripravil, da je vztrajal do Ria. V Braziliji je opravil s tekmeci v tej disciplini, zlato je osvojil še na 200 m mešano ter v štafetah 4x100 in 4x200 prosto, še zadnjo priložnost bo imel na zadnji dan plavalnega dela OI, ko bo plaval v štafeti 4x100 mešano.

Zadnje Phelpsovo odličje na 100 m delfin bo šlo v zgodovino, saj je Američan zadnjič v karieri nastopil v posamični disciplini, Singapurec Joseph Schooling je bil prehiter, 31-letnik iz Baltimora pa si je srebro razdelil z Le Closom in Madžarom Laszlom Csehom. "Noro. S Chadom sva imela nekaj dvobojev v zadnjih letih, z Laszlom ... Sploh se ne spomnim, kdaj sva prvič tekmovala skupaj. Zadnjo posamično tekmo sem končal na poseben način," je razložil Phelps.

"Pripravljen sem, da se upokojim. Moje misli so v boljšem stanju kot pred štirimi leti. Pripravljen sem živeti družinsko življenje s sinom Boomerjem in zaročenko Nicole," si želi Phelps.

Ponovila 48 let star dosežek

Med plavalkami je bila prvo ime Katie Ledecky. Devetnajstletnica je osvojila zlate kolajne na 200 m, 400 m in 800 m, kar je nazadnje uspelo njeni rojakinji Debbie Meyer na igrah v Mexico Cityju leta 1968.

Katie Ledecky plavanje Rio 2016 | Avtor: EPA EPA

Ledeckyjeva je že omenjenim zlatim kolajnam dodala še štafetno na 4x200, vse je osvojila v prostem slogu. Zadnjo na 800 m je proslavila z novim svetovnim rekordom 8:04,79. Tekmice je povsem potolkla, saj je prvo zasledovalko Britanko Jazz Carlin premagala za 12 sekund.

"Želela sem dati vse od sebe. To je bil moj zadnji nastop tukaj. Morala bom čakati nova štiri leta, da bom spet uživala v tem trenutku. Vsakič sem želela uživati in pokazati najboljše plavanje," se je na svoj zadnji nastop ozrla Ledeckyjeva, ki ima iz Ria še srebro na 4x100 m prosto, iz Londona 2012 pa zlato na 800 m prosto.

"Ponosna sem, da sem del zgodovine," je povedala Ledeckyjeva in dodala, da je Meyerjeva ves teden njeni mami pošiljala sporočila: "Poslala ji je video za srečo, ki mi ga je mama posredovala, ogledala sem si ga tik pred nastopom. Debbie mi je vzor oziroma so mi vzor vsi ameriški plavalci. Imamo zgodovino in mislim, da smo jo velik del spisali ta teden. Upam, da smo navdihnili ljudi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.