Šport
7 ogledov

Piepoli v sedmih nebesih

Evans je na Touru oblekel rumeno majico. FOTO: AFP Žurnal24 main
Deseto etapo Dirke po Franciji z zaključnim 14,4-kilometrskim vzponom na 2115 metrov visoki Tourmalet je dobil Italijan Leonardo Piepoli. Rumeno majico je oblekel Avstralec Cadel Evans.
 

Dirka po Franciji, 10. etapa

1. L. Piepoli (ITA) 4:19:27
2. J.J. Cobo (ŠPA) isti čas
3. F. Schleck (LUK) +0:27
17. T. Valjavec (SLO) +5:17

Italijan Leonardo Piepoli (Saunier Duval) je zmagovalec desete etape dirke po Franciji. Piepoli je na 156 kilometrov dolgi preizkušnji od Paua do Hautacama na gorskem cilju ugnal ekipnega kolega Španca Juana Joseja Coba , tretji je bil Luksemburžan Frank Schleck (CSC). Edini Slovenec Tadej Valjavec (AG2R) je bil 17.

Eden glavnih favoritov za skupno zmago, Avstralec Cadel Evans , je v deseti etapi dirke po Franciji dočakal svoj trenutek. Pri prvem izletu v visokogorje je že oblekel rumeno majico in si pred najbližjim zasledovalcem, Luksemburžanom Franckom Schleckom, prikolesaril sekundo naskoka. Ob dnevni zmagi Italijana Piepolija je Avstralcu kljub padcu na koncu za vodstvo zadostovalo osmo mesto. Enaintridesetletni Evans je s prestola vrgel Luksemburžana Kima Kirchna , ki je tako moral po štirih dneh sleči majico vodilnega.


Italijan Leonardo Piepoli je prišel do zmage kariere. © Reuters

 

Drugi večji zmagovalec tokratne etape, ki je kolesarje vodila preko dveh vrhov v Pirenejih, je bil ob francoskem državnem prazniku Italijan Piepoli, ki je na petnajstkilometrskem vzponu na smučarsko središče Hautacam pobegnil zasledovalcem in si pred klubskim kolegom, Špancem Cobom, priboril etapno zmago. "Sem v sedmih nebesih. Vse življenje sem čakal to zmago," je takoj po koncu etape še utrujen razlagal Piepoli.

 

Preberite še ...

Kri, znoj in bolečine prvega tedna

Črn dan je poleg Kirchna, ki je za zmagovalcem danes zaostal nekaj več kot štiri minute, doživel tudi Španec Alejandro Valverde , ki je prav tako veljal za favorita za končno zmago. Valverde je v ključnih trenutkih desete etape izgubil ogromno, malo mu je pri tem pomagalo tudi kolo, saj se je z zobnikov snela veriga. Nazaj v ritem mu je hitro pomagal prisebni gledalec ob cesti, a je bila izguba časa vseeno prevelika. Valverde je vknjižil skoraj šest minut zaostanka in tako skorajda izgubil vse upe na zmagoslavje v Parizu.

 
 

Sem v sedmih nebesih. Vse življenje sem čakal to zmago.

Leonardo Piepoli

 
Za Evansom in Schleckom sta zdaj v skupnem seštevku Američan Christian Vandevelde , ki zaostaja 38, ter Avstrijec Bernhard Kohl , ki za Evansom zaostaja 46 sekund. Zelo dobro je z današnjo etapo opravil tudi edini slovenski predstavnik na dirki, Tadej Valjavec . Član ekipe AG2R je na cilj prispel kot 17., za Piepolijem pa je zaostal nekaj več kot pet minut. Toliko Valjavec za Evansom zaostaja tudi v skupnem seštevku, kjer je trenutno na 15. mestu.

V torek si bodo kolesarji na francoski pentlji lahko prvič malo oddahnili, saj jih čaka prvi prosti dan. Do konca dirke 27. julija bodo namreč imeli le še enega. Enajsta etapa bo na sporedu v sredo, na 167,5 kilometra dolgi preizkušnji bodo kolesarji vozili od Lannemezana do Foixa.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.