Šport
18 ogledov

Pirih in Kolander v polfinalu

Slovenska veslača Pirih in Kolander sta si priborila neposreden nastop v polfina Žurnal24 main
Dvojec brez krmarja z Rokom Kolanderjem in Tomažem Pirihom je bil svetla točka slovenskih nastopov predtekmovanja svetovnega prvenstva na Novi Zelandiji. Kot edina sta se neposredno uvrstila v polfinale.

Veslači so na jezeru Karapiro v Novi Zelandiji z dnevom zamude vendarle izpeljali prvi dan predtekmovanj na letošnjem svetovnem prvenstvu.Med slovenskimi čolni je šlo najboljše dvojcu brez krmarja z Rokom Kolandrom in Tomažem Pirihom, ki se je neposredno prebil v polfinale, ostale posadke bodo morale v repasaž.

Pirih in Kolander, člana lanskega bronastega četverca brez krmarja, sta po pričakovanjih osvojila tretje mesto za Grčijo in Italijo ter preskočila repasaž. "Čoln nama še ne teče najbolje, vendar sva z današnjo tekmo vseeno zadovoljna. Izpeljala sva jo optimalno glede na to, kar sva veslala na treningih. Vesela sva neposredne uvrstitve v polfinale," je po tekmi ocenil Pirih.

Luka Špik je imel v predtekmovalni skupini ob sebi domačega ljubljenca občinstva in aktualnega svetovnega prvaka Maheja Drysdalea. Špik je po prvi četrtini vodil, potem pa ga je Drysadle prehitel. Takoj za njim se je pognal drugi favorit v skupini Šved Karonen, v finišu pa se Špik z njim ni spustil v neposreden dvoboj, saj je v polfinale vodila le zmaga.

"Odpeljal sem dobro tekmo. Na koncu sem spustil ritem na račun tega, da je Drysdale v drugi polovici proge pridobil preveliko prednost in mi dvoboj s Karonenom v zaključku tekme ne bi prinesel kvalifikacije za polfinale. Upam, da to dejstvo ne bo preveč vplivalo na težjo skupino v repasažu," je nastop ocenil Špik.

Prva sta se na progo podala lahka veslača Matevž Malešič in Jure Cvet, ki bi morala v predtekmovalni skupini osvojiti prvo ali drugo mesto za neposredno uvrstitev v polfinale. Proti favoriziranima posadkama Kanade in Portugalske tega nista mogla doseči, saj sta bili ti dve posadki vodilni skozi celotno progo in tudi v cilju. Slovenca sta pristala na četrtem mestu. Malešič je prvi nastop na letošnjem SP opisal z naslednjimi besedami: "Startala sva dobro in skozi celotno tekmo sva uspela ohraniti dober in konstanten ritem. Z današnjim nastopom sva zadovoljna in mislim, da imava še rezervo za sam finiš tekme. Nisva tudi še povsem navajena na valove, ki so tukaj stalnica. Če se nama vse 'poklopi', v repasažu ne bi smelo biti problema za napredovanje v polfinale."

Kot zadnja sta se na progo podala Jan Špik in Gašper Fistravec v dvojnem dvojcu. V svoji skupini sta bila peta in bosta morala v sredo v repesaž. Špik ni bil zadovoljen z nastopom: "Danes sva odveslala slabo tekmo in takšnega nastopa si ne smeva več privoščiti. Ne vem točno, kaj je bilo narobe, vendar nama nikakor ni šlo že od starta naprej. Za repasaž se morava sedaj skoncentrirati in tam veliko bolje odveslati, če želiva nastopiti v polfinalu."

Selektor Miloš Janša je po predtekmovanjih strnil: "Dvojec, lahki dvojni dvojec in Špik v enojcu so nastopili solidno, zagotovo pa imajo še rezervo. Tomaž in Rok sta v dvojcu že kvalificirana, za Malešiča in Cveta v lahkem dvojnem dvojcu in Luka pa v repasažu ne bi smelo biti problemov z napredovanjem v polfinale. Dvojni dvojec je danes nastopil slabo in pod nivojem, ki sta ga prikazovala na treningih. Neposredno napredovanje je bilo realno pričakovati. Ne glede na to, se bosta zdaj morala zbrati in z veliko boljšim nastopom v repasažu priti med prve tri, ki se bodo kvalificirali za polfinale."

Repasaži za enojec in lahkega dvojnega dvojca bodo na sporedu jutri, za dvojnega dvojca pa v sredo. Glede na slabo vremensko napoved za četrtek in petek pa je možno, da bodo organizatorji vse repasaže izpeljali že jutri, vsa polfinala pa v sredo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.