Šport
30 ogledov

Pirova zmaga slonov

1/15
Žurnal24 main
Slonokoščena obala je po pričakovanju v zadnjem kolu skupine G ugnala Severno Korejo (3:0). Kljub zmagi pa se sloni od prvenstva poslavljajo že po predtekmovanju.

Afriška ekipa je imela pred tekmo teoretične možnosti, da se uvrsti v osmino finala. Brazilija bi morala premagati Portugalsko, Slonokoščena obala pa azijske tekmece s severa Korejskega polotoka z devetimi zadetki razlike ali drugače povedano, zadeti bi morali po en gol povprečno vsakih deset minut. Prvi del prvega polčasa je potekal v takem ritmu, po dveh zadetkih pa je zadnji padel šele ob koncu. Gana je tako edina afriška država, ki se je uvrstila v osmino finala. To je veliko razočaranje za črno celino, ki prvič v zgodovini gosti SP v nogometu.

Igralci Slonokoščene obale so začeli zelo poletno in že v prvi minuti je Kader Keita utekel v kazenski prostor in se znašel sam pred vratarjem Rijem Myongom Gukom, ki se je izkazal. Prvi zadetek je padel že v 11. minuti, vendar je bil upravičeno razveljavljen, saj je bil Didier Drogba v prepovedanem položaju. Že v naslednjem napadu je strel Gervinha ponovno zaustavil vratar.

Peti strel v okvir vrat Severne Koreje pa je prinesel prvo spremembo izida. Yaya Toure je z roba kazenskega strela močno in natančno streljal in žoga je pristala v mreži. Tri minute pozneje je Koffi Romaric N'Dri zadel levo vratnico, v 20. pa gol, ko se je po strelu Drogbaja žoga od prečnika odbila do njega. Hong Yong Jo je v 24. minuti s kazenskega strela poslal žogo tik ob levi vratnici v najlepši priložnosti za zadetek Severne Koreje. Ritem zadetka v razmaku desetih minut je bil nato končan, čeprav je bil Keita v 31. minuti povsem blizu novemu golu, Gervinho pa je v 38. minuti ponovno oplazil levo vratnico.

Sloni so tudi drugi polčas začeli silovito, Kolo Toure, Romaric, Emmanuel Eboue in Drogba ter po vstopu v igro Kalou pa iz obetavnih akcij niso spremenili izida. Igra se je sredi drugega dela umirila, Severna Koreja je bila vse več pri žogi, vendar pa ni nevarneje ogrožala tekmecev. Švedi Svenu Goranu Erikssonu sprva tudi menjave niso pomagale, da bi na klopi Afričanov bistveno vplival na potek srečanja. Jong Tae Se se je v 80. minuti tako znašel v kazenskem prostoru le nekaj metrov od vrat, vendar je njegovo namero ustavila obramba tekmecev. Dve minuti pozneje je na 3:0 povišal Salomon Kalou, tako kot pri prvem zadetku pa je bil natančen podajalec Arthur Boka. Yaya Toure in Drogba sta v zadnjih izdihljajih poskušala še spremeniti izid, vendar jim to kljub sedmim minutam sodnikovega podaljška ni uspelo.

Na drugi tekmi v skupini G so se Portugalci in Brazilci razšli brez zadetkov. Od pričakovane poslastice ni bilo ničesar.

SP v JAR, skupina G, tretje kolo:


Slonokoščena obala : Severna Koreja 3:0 (2:0)
Yaya Toure (14),  Romaric (20), Kalou (82)

Brazilija : Portugalska 0:0

Lestvica: 1. Brazilija 7 točk, 2. Portugalska 5, 3. Slonokoščena obala 4, 4. Severna Koreja 0

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.