Šport
32 ogledov

Pistorius prvi paraolimpijec na SP in OI

oscar pistorius EPA
"Se vidimo v Daeguju. To zveni neverjetno," pove Oscar Pistorius, ki je ta teden uresničil sanje. Dosegel je normo za nastop na SP 2011 in olimpijskih igrah v Londonu 2012.

Južnoafriški tekač na 400 metrov Oscar Pistorius, ki ima amputirani obe nogi in teče s posebnimi protezami, je ta teden uresničil svoje sanje. Na mitingu v Lignanu je dosegel normo za nastop na letošnjem SP v Koreji in na olimpijskih igrah v Londonu 2012. "To je bil sanjski tek. Sploh ne morem spati. Od torka sem dobil že prek 300 sporočil," je dva dni po doseženem času 45,07 razlagal Pistorius. To je njegov osebni rekord, za primerjavo pa zapišimo, da svetovni rekord Michaela Johnsona znaša 43,18. "Se vidimo v Daeguju. To zveni neverjetno," dodaja Pistorius, ki ima s paraolimpijskih iger že več zlatih kolajn, zdaj pa bo kot prvi paraolimpijec nastopil na SP.

Mednarodna atletska zveza (IAAF) je več let vztrajala, da ima Pistorius zaradi protez nepravično prednost in ne bi smel nastopati v konkurenci atletov z nogama. Ko je leta 2008 Mednarodno športno razsodišče (CAS) razsodilo v prid Južnoafričanu, se je začela njegova misija SP in OI. Predsednik organizacijskega komiteja Londona 2012 Sebastien Coe je 24-letnega Pistoriusa že pozdravil kot udeleženca njihovih iger: "Smatramo, da lahko povem upravičeno nastopi na olimpijskih igrah. Pozdravljamo njegov prihod."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.