Šport
23 ogledov

Pjongčang za 5 milijard ali München za 2?

zoi 2018 mok Reuters
V sredo bo Mok izbral organizatorja zimskih olimpijskih iger leta 2018. Favorita sta München, ki bo vložil dobri dve milijardi, in Pjongčang, ki ima pripravljenih več kot pet milijard sredstev.

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je v ponedeljek začel zasedanje v južnoafriškem Durbanu. Vrhunec se bo zgodil v sredo, ko bodo izbrali prireditelja zimskih olimpijskih iger leta 2018. Favorita sta nemški München in korejski Pjongčang, medtem ko naj tretji kandidat, francoski Annecy, ne bi imel resnih možnosti. München bi lahko postal prvo mesto, ki bi gostilo tako poletne (1972) kot zimske igre. V alpskem Garmisch-Partenkirchnu imajo prizorišče, ki je njihov glavni adut. Pjongčang kandidira že tretjič zapored, potem ko je bil tesno poražen za igre 2010 in 2014.

Korejci so odločeni, da so ob vse večji popularnosti zimskih športov v Aziji edina prava izbira. "Milijarda Azijcev živi le dve uri leta iz Pjongčanga, ki je vse bolj priljubljena zimska destinacija. Naš načrt je, da Pjongčang postane središče azijske smučarske industrije," in začetek tega bi bile olimpijske igre, je odločen predsednik korejske kandidature Čo Jang Ho. Korejci bodo v igre vložili več kot njuna tekmeca skupaj.


Medtem München raje stavi na tradicijo. Garmisch je igre že gostil leta 1936. Če Korejcem manjka izkušenj s takšnimi dogodki, jih imajo Nemci več kot dovolj. "Imamo več milijonov strastnih navijačev in ta številka iz leta v leto le raste. Nemčija je iz komercialnega vidika jasna izbira za zimske igre," je odločna predstavnica münchenske kandidature in dvakratna olimpijska zmagovalka v umetnostnem drsanju Katarina Witt.

Kandidatura v številkah

zoi 2018 mok | Avtor: Reuters Reuters
München bo igre gostil v samem mestu, v Garmishu in na Königseeju. Sedem prizorišč je že zgrajenih, šest jih bodo zgradili. Imeli bodo tri olimpijske vasi, 80 odstotkov športnikov bo imelo do tekmovališča največ 10 minut. Organizacijski komite bo vložil okoli milijarde evrov, ostali partnerji še 1,3 milijarde.


Pjongčang bo igre gostil v Alpenasii in v Gangneungu. Imeli bodo dve olimpijski vasi, sedem prizorišč je že zgrajenih, šest jih še bodo (četudi ne dobijo iger). Večina športnikov bo imela do tekmovališča le 10 minut. Organizacijski komite bo vložil milijardo evrov, ostali partnerji kar 4,3 milijarde.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.