Šport
23 ogledov

Plačal bo 16 milijonov dolarjev

Rafael Esquivel EPA
Nekdanji predsednik venezuelske nogometne zveze Rafael Esquivel se je danes na sojenju v New Yorku izrekel za krivega v škandalu Mednarodne nogometne zveze, ki je s položajev odnesel večino vrhovnih nogometnih funkcionarjev.

Sedemdesetletni Esquivel se je po prijetju pred osmimi meseci izrekel za nedolžnega, zdaj pa je nekdanji podpredsednik južnoameriške nogometne konfederacije spremenil ploščo in priznal dejanja poneverb in pranja denarja. Ob tem se je Esquivel strinjal, da bo plačal tudi kazen v višini 16 milijonov dolarjev. Za vsako točko obtožnice mu grozi 20 let zapora.

Po mnenju tožilstva je Esquivel s podkupninami protipravno pridobil milijone dolarjev, ko je s svojim delovanjem soodločal pri dodeljevanju televizijskih pravic južnoameriškega prvenstva. Aretirali so ga maja 2015 v Zürichu in ga marca 2016 izročili ZDA, kjer je bil najprej v hišnem priporu na Floridi, saj se je sprva izrekel za nedolžnega.

Ameriško tožilstvo je v veliki preiskavi obtožilo 40 nogometnih uradnikov in marketinških direktorjev, ki so za svoje nečedno poslovanje prejeli na desetine milijonov dolarjev. Mnogi so se kasneje nato izrekli za krive in s tem sodelovali s preiskovalci, da bi si tako znižali visoke zagrožene kazni. Zaenkrat v hišnem priporu ostaja le še pet oseb, ki jih sojenje še čaka. To se bo pričelo prihodnjo jesen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.