Šport
4 ogledov

Plamenica poletela na sprehod po vesolju

Kazahstan Baikonur Bajkonur olimpijske igre plamenica v vesolje
1/9
EPA
Zgodaj zjutraj po slovenskem času je olimpijska plamenica iz Kazahstana poletela proti vesolju, kjer se bo pred olimpijskimi igrami (OI) v Sočiju prvič tudi "sprehodila".

Po približno šestih urah vožnje naj bi prispela do Mednarodne vesoljske postaje (MVP), kjer bo ostala nekaj dni, vmes pa se bosta dva ruska kozmonavta prvič v zgodovini z njo sprehodila po vesolju.

Plamenica, ki je bila zaradi varnosti ugasnjena in bo takšna vse do vrnitve na Zemljo, je v vesolje poletela na krovu Sojuza, ki je bil za to priložnost okrašen z zaščitnimi barvami OI in napisom Soči 2014.

Ruska člana na MVP, ki tam prebivata že nekaj mesecev, bosta vesoljski sprehod opravila v soboto, dva dni pozneje pa se bosta z njo vrnila v domovino. Prav s to plamenico bodo v Sočiju 7. februarja prižgali olimpijski ogenj.

Bach kritizira pozive na bojkot

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach je na sedežu Združenih narodov v New Yorku kritiziral pozive k bojkotu februarskih zimskih OI v Sočiju zaradi spornega ruskega zakona za "zaščito otrok in mladine pred homoseksualno propagando".

"Nasprotujemo vsem vrstam bojkotov. Bojkoti so nasprotovanje duhu športa, oddaljujejo ga od nadaljevanja dela za mir, medsebojno razumevanje in solidarnost," je dejal Bach, ki pa ni omenil spornega ruskega zakona. Je pa omenil, da mora šport imeti neko odgovorno avtonomijo in da jo mora politika spoštovati.

Putin obljubil "sproščene" igre

Že pred dnevi je ruski predsednik Vladimir Putin obljubil, da se bodo istospolno usmerjeni športniki in gosti na februarskih zimskih OI v Sočiju počutili zelo sproščeno kljub prepovedi "homoseksualne propagande" v Rusiji.

"Naredili bomo vse, da se bodo športniki, navijači, gosti na OI počutili sproščeno ne glede na narodnost, raso ali spolno usmerjenost," je dejal v Bachovi navzočnosti.

Visoke kazni

Putin je konec junija podpisal sporni zakon za "zaščito otrok in mladine pred homoseksualno propagando". Zakon predvideva pet tisoč rubljev kazni (117 evrov) za posameznike, ki bodo širili informacije, "usmerjene v oblikovanje netradicionalnih spolnih praks" pri mladoletnikih. Tolikšna globa jim grozi tudi, če bi povzročili "izkrivljeno razumevanje", da so gejevski in heteroseksualni odnosi "družbeno enakovredni".

Za javne uslužbence, ki bi "propagando" širili prek medijev ali svetovnega spleta, so predvidene kazni v višini do 200 tisoč rubljev (4.680 evrov). Tujcem ne grozi samo denarna kazen, temveč tudi zapor do 15 dni in izgon iz države. Organizacijam grozi kazen do milijon rubljev in prepoved delovanja za 90 dni.

Kazen že doletela štiri Nizozemce

Proti uveljavitvi zakona so ostro nastopile organizacije za človekove pravice, ki ruski oblasti očitajo spodbujanje homofobije, širjenje nestrpnosti in sovraštva proti istospolno usmerjenim. Konec julija so na podlagi spornega zakona prvič obravnavali tujce.

Za širjenje "propagande homoseksualnosti" so obtožili štiri Nizozemce, ki so v Rusiji snemali film o položaju tamkajšnje gejevske skupnosti. V Rusiji se je le malenkostno spremenil odnos oblasti do gejev in lezbijk po demokratizaciji države. V Sovjetski zvezi je bila homoseksualnost kriminalizirana, po odpravi spornih določb leta 1993 pa so jo vse do leta 1999 šteli med duševne bolezni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.