Šport
25 ogledov

Planica ne bo gostila svetovnega prvenstva

Planica svetovni pokal smučarski skoki poleti Boštjan Tacol
Planica je na 48. kongresu Mednarodne smučarske zveze v Južni Koreji ostala brez svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2017. Prvenstvo bo gostil finski Lahti.

Slovenija oziroma Planica ne bo gostila svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2017. Tako so danes odločili delegati na 48. kongresu Mednarodne smučarske zveze (Fis) v Južni Koreji. Prvenstvo bo v Lathiju na Finskem.

Planica, ki je kandidirala v družbi Lahtija, Oberstdorfa in Zakopan, je izgubila šele v zadnjem, tretjem krogu. Najprej je bil izločen poljski predstavnik, ki je že četrtič poskusil srečo in tokrat Južno Korejo zapustil brez enega samega glasu, nato je izpadla Nemčija z Oberstdorfom, v finalu pa je Lahti slavil z 12 glasovi proti trem Slovenije. V prvem krogu je Lahti dobil 7 glasov, Planica 5, Oberstdorf 3 in Zakopane 0. V drugem pa Lahti 7, Planica znova 5 in Oberstdorf 3.

Navkljub porazu slovenska delegacija zadovoljna zapušča Južno Korejo in že kuje načrte za novo kandidaturo leta 2019. Ambasadorja Planice na predstavitvi sta bila nekdanja športna zvezdnika Petra Majdič in Franci Petek. "To je vendarle samo šport in športniki znamo prenesti poraze," pravi Majdičeva.

"Imeli smo odlično predstavitev, ki je navdušila vse prisotne, saj smo se odločili za nekoliko drugačen koncept, bolj lahkoten, v katerem je bilo poudarek na majhnosti Slovenije in njenih prednostih. Moramo pa vedeti, da smo imeli izjemno konkurenco, na primer zmagovalec Lahti bo na prvenstvo pripeljal 50 milijonov obiskovalcev, zato moramo biti z rezultatom zadovoljni. Hkrati nam ta daje nov zagon, saj smo tu v Južni Koreji poželi ogromno simpatij," je dejala Petra Majdič.

"Bila je to tekma kot vsaka druga. Z majhnimi razlika in žal le enim zmagovalcem. Zelo smo si želeli prvenstva, saj smo bili odlična ekipa, opravili lepo predstavitev in odzivi na našo kandidaturo so bili dobri. Od razglasitvi nismo bili preveč razočarani, saj smo videli, da smo izpadli šele v zadnjem krogu, kar je zagotovo zelo spodbudno. Dokazali smo, da je Planica resen igralec v nordijskem smučanju in prepričan sem, da bo Slovenija v prihodnosti gostila svetovno prvenstvo," je povedal Franci Petek.

O nadaljnjih korakih organizacijskega odbora, ki mu je načeloval Janez Bukovnik, veliko podpore pa je imel tudi pri delegatu Fis Janezu Kocijančiču, sicer predsedniku Olimpijskega komiteja Slovenije, je Franci Petek dejal: "Odločitve o novi kandidaturi še nismo sprejeli, saj mora za to steči določena procedura, zagotovo pa rezultat v Južni Koreji dokazuje, da smo na pravi poti in da lahko ob takšnem pristopu kmalu pričakujemo tudi zmago."

Fis je v Južni Koreji določila še prireditelje ostalih svetovnih prvenstev 2016 in 2017. St. Moritz bo 2017 gostil svetovno prvenstvo v alpskem smučanju (premagal je Aare in Cortino d'Ampezzo), svetovni prvenstvi v smučanju prostega sloga in deskanju 2017 in smučarskih poletih 2016 pa sta pričakovano odšli na Sierra Nevado in Kulm Bad Mitterndorf. Bila sta pač edina kandidata.

 

Komentarjev 4
  • KLOBO 14:20 31.maj 2012.

    Pametna odločitev MSZ, dovolj je bilo budalaščin z Univerziado!

  • Fulmmer 13:54 31.maj 2012.

    Še dobro, če ne bi si naši spet nabasal žepe....

  • pesekinmorje 13:02 31.maj 2012.

    Blamaži z EP v košarki ter Univerzijado sta bili dovolj ...