Šport
26 ogledov

Planica tudi zares kraljica: krst uspel

planica
1/19
Anže Petkovšek
Z državnim prvenstvom v Planici je uradno zaživela tudi nova velika skakalnica v dolini pod Poncami, ki je zrasla na podrtiji stare Bloudkove velikanke, ki se je v Planici pod težo snega zrušila leta 2001. Odprtje velike in male skakalnice je po informacijah prirediteljev pospremilo kar 7500 obiskovalcev. Tekmo državnega prvenstva dobil Jurij Tepeš.

Smučarji skakalci so se po odprtju novih skakalnic pomerili še za državne naslove na veliki napravi s kritično točko 139 metrov. Kot pred tedni na manjši napravi v Kranju, se je naslova najboljšega v državi veselil poletja Jurij Tepeš (SK Dolomiti).

Najboljši slovenski skakalec v poletni sezoni je bil najdaljši v obeh serijah. Najprej je bil najdaljši skok na skakalnici izmerjen pri 132 metrih, v drugi seriji pa je bil še meter daljši.

"Kaj naj rečem. Vesel sem naslova, še bolj pa, da imamo v Sloveniji končno 120-metrsko skakalnico, na kateri lahko treniramo," je bil po zmagi zadovoljen Tepeš, ki je potrdil, da pogoji niso bili najboljši: "Z dobrimi skoki se da biti na vsaki skakalnici spredaj. Pogoji so bili kakršni so bili, a zanesljivo bi bilo boljše, če bi bilo več termike. A moramo se osredotočiti na skok, ne na veter."

Zelo dobra krivulja leta

Tepeš je potrdil tudi, da je skakalnica zahtevna in da ločuje dobre od slabih skokov, bil pa je poln hvale na račun nove naprave: "Krivulja leta pa je zelo dobra. Je ena nižjih, na katerih sem skakal letos poleti in skakalnica je presegla moja pričakovanja."

V obeh serijah se mu je najbolj približal skakalec iz Ponikve Jaka Hvala, ki je pristal pri 129,5 in 126,5 metra. Bron je osvojil Velenjčan Matjaž Pungertar, na četrtem mestu pa je tekmo končal svetovni prvak v poletih Robert Kranjec iz kranjskega Triglava.

"Svoj nivo moram dvigniti. Zaenkrat se še malo lovim in to danes je bilo povsem solidno. Skoki so pač le solidni, ne pa na najvišji ravni. To je le državno prvenstvo. Svetovni pokal pa se bo začel čez mesec in pol," pa je tekmo pospremil Kranjec.

Povezovalni element vseh Slovencev

Tokratni poletni planiški praznik se je začel s treningom in poskusno serijo slovenskih skakalcev in skakalk. Najdaljši med vsemi je bil mladi Hvala, ki je pristal na 130,5 metra, 130-metrski znamki pa sta se zelo približala tudi poleti najboljši slovenski skakalec Tepeš in svetovni prvak v poletih Kranjec.

Na slovesnem odprtju so bili prisotni vsi trije slovenski športni ministri, ki so vodili resor, ko se je skakalnica obnavljala. "Začetnik projekta" Milan Zver, Igor Lukšič in zdajšnji minister Žiga Turk. Slednji je v pozdravnem nagovoru poudaril, da je Planica eden od tistih povezovalnih elementov v državi, okoli katerega med pozicijskimi in opozicijskimi strankami nikoli ni bilo spora, obenem pa je izpostavil Planico kot simbol slovenstva in naštel tudi največje dosežke slovenskih smučarjev skakalcev.

"Kraj, ki ga ljubijo bogovi"

V imenu Smučarske zveze Slovenije pa je spregovoril Ljubo Jasnič, ki je med drugim dejal: "Planica je kraj, ki ga ljubijo bogovi." Jasnič je izpostavil tudi pomen Planice doma in v tujini in jo kot nacionalni simbol primerjal s Triglavom. A številni skakalni delavci so ob vsej hvali Planici tudi zmajali z glavami, saj je prenova slovenskega ponosa po njihovem mnenju z 11 leti trajala občutno predolgo.

planica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Vendarle gre za objekt, ki je pisal zgodovino svetovnega skakanja, za vedno pa bo ostal v spominu 19. marec 1936, ko je na stari Bloudek-Rožmanovi napravi Avstrijec Sepp Bradl kot prvi človek poletel preko 100 metrov.

Ob tem ne gre spregledati, da bo v celem panožnem nordijskem centru v Planici kar devet skakalnic in urejene steze za smučarski tek. Projekt bo končan do leta 2014, glavnina del pa bo potekala prihodnje leto po marčevski skakalni prireditvi za svetovni pokal.

Dvojni skok za začetek

Samo skakalnico sta s sočasnim skokom odprla domači skakale Aleš Hlebanja, ki je preizkusil večjo napravo, in nekdanji slovenski skakalni as Primož Peterka, ki je nastopil na srednji skakalnici. Že pred tem je Peterka na veliki napravi pristal pri 112 metrih, napravo pa je prvič preizkusil tudi že v soboto in pri tem ni skrival, da je imel po daljšem času odsotnosti s tako velikih naprav kar precej strahu.

"Čudoviti lepi objekti, odprtje, kot je treba. Užival sem in se spomnil vseh tistih občutkov izpred 14 let, ko sem bil v vrhunski formi. Res super," je svoj skok pokomentiral Peterka in dodal, da bo napravo še kdaj preizkusil, a seveda le na kakšni veteranski tekmi. Sama primerjava stare in nove skakalnice v Planici pa ni bila natančna, saj kot pravi Peterka, to zdaj ni primerljivo, saj je bil takrat vendarle v odlični formi, zdaj pa je od skokov že daleč.

Na odprtju so se zbrali številni vidni državni in lokalni funkcionarji, predstavniki smučarske zveze in Olimpijskega komiteja Slovenije. Posebej ponosen je bil na nove naprave Jože Šlibar, leta 1961 svetovni rekorder v smučarskih poletih. "Ta center s plastično prevleko je za napredek slovenskih skokov zelo pomemben. Doslej smo hodili v tujino, zdaj pa bomo trenirali doma in tudi denar, ki smo ga nosili ven, bo ostal doma, še zaslužili bomo. Po letu 2001, ko se je zrušila stara skakalnica, si nisem znal predstavljati, da bo objekt izgledal tako lepo," je bil komentar Šlibarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.