Šport
31 ogledov

Platini: "Euro 2020 po celi Evropi"

platini uefa EPA
Evropsko prvenstvo bi lahko leta 2020 organiziralo 12 ali 13 mest, ki bi bila razpršena po celi Evropi. Tako je predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini dan pred velikim finalom Eura 2012 napovedal "smrt" prvenstvom v eni ali dveh državah gostiteljicah.

"Evropsko prvenstvo leta 2020 bi lahko potekalo po celi Evropi," je Michel Platini dejal na novinarski konferenci. "Lahko bi imeli turnir v eni državi z 12 mesti gostiteljicami, ali pa bi lahko imeli prvenstvo v 12 ali 13 mestih po celi Evropi. To je le ideja, ampak v teh dneh poceni letalskih letov je vse mogoče."

Platini je še dodal, da "večina" izvršnega odbora Evropske nogometne zveze (Uefa) meni, da gre za dobro idejo, o kateri bodo po Francozovih besedah "dobro premislili". O tem revolucionarnem predlogu naj bi odločali decembra ali januarja, je še dodal. Turčija je bila sicer favorit za organizacijo turnirja leta 2020, a je njeno kampanjo otežila istanbulska kandidatura za olimpijske igre istega leta.

"To je ideja, do katere čutim zares veliko strast, veliko lažje bo s finančnega stališča za vse države. Če moraš zgraditi letališča ali deset stadionov v državi, bi bilo to mnogo lažje, saj bi bil le en stadion na eno mesto. V tem trenutku lahko povemo samo to. Nič se še nismo odločili, ampak januarja se bomo odločili, če bomo imeli prvenstvo v eni državi ali po celi Evropi," dodaja Platini.

24 ekip ravno prav, 32 preveč

"Navijačem je zdaj lažje priti od Londona do Pariza ali Berlina, kot od Cardiffa do Gdanska. Na enem stadionu bi bile štiri tekme. To je izjemna debata," je še pristavil. Naslednje prvenstvo bo leta 2016 gostila njegova rodna Francija, kjer bo prvič sodelovalo 24 moštev, Platini pa je še zavrnil, da bi se Euro lahko nekoč razširil še na format svetovnih prvenstev, torej 32 ekip.

"Na svetovnih prvenstvih je 32 ekip, to je dovolj. Ko bomo šli na 24 ekip kakovost ne bo trpela. Imamo veliko dobrih ekip v Evropi, ki bi se lahko kvalificirale, na stadionih pa bo še več tekem, ampak 32 ekip je preveč," je še zaključil Platini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.