Šport
32 ogledov

Plavalci na EP po kolajno

pred EP 2010 Anja Klinar
1/12
Žurnal24 main
V Budimpešti se je s tekmovanji v sinhronem in daljinskem plavanju začelo plavalno evropsko prvenstvo. Tekmovalci v bazenskem plavanju so razkrili načrte. Selektor Roni Pikec si želi vsaj eno kolajno.

Slovenske barve bodo na EP v bazenskem delu tekmovanja zastopali Damir Dugonjič, Špela Bohinc, Tjaša Oder, Tanja Šmid (vsi Fužinar Ravne), Peter Mankoč (Ilirija Ljubljana), Matjaž Markič (Koper), Grega Plevelj (Ljubljana), Emil Tahirovič, Urša Bežan, Anja Čarman (vsi Triglav Kranj), Robert Žbogar, Nina Cesar, Sara Isaković, Anja Klinar, Teja Zupan (vsi Gorenjska banka Radovljica) in Nina Sovinek (Olimpija Ljubljana).

Po mnenju slovenskega selektorja Ronija Pikca so med kandidati za osvojitev medalje, ta bi bila že 22. s tovrstnih tekmovanj, Anja Klinar, Peter Mankoč ter vsi trije plavalci prsnega sloga Emil Tahirovič, Matjaž Markič in Damir Dugonjič.

"Vesel pa bom, če bomo osvojili tudi samo eno medaljo, ali če ji bomo zelo blizu in ohranili stik z vrhom, a možnosti za odličje je kar nekaj. Nazadnje pred dvema letoma smo se iz Eindhovna vrnili z dvema. Natančneje z medaljo Petra Mankoča in Sare Isaković, a je na Saro v tem trenutku težko računati, saj ni v formi za kolajne. Obenem smo se v Budimpešti že izkazali, saj je pred štirimi leti medaljo tukaj osvojil Matjaž Markič," je bil pred odhodom na prizorišče EP v letu 2006 optimističen Pikec.

V širši krog favoritov sodijo Emil Tahirovič, Matjaž Markič in Damir Dugonjič, vsi trije specialisti za prsno plavanje, velike možnosti pa strokovno vodstvo pripisuje tudi letos prvi dami slovenskega plavanja Anji Klinar. "Na 400 mešano bom nastopila že prvi dan in finale sploh ne bi smel biti vprašljiv, tam pa se lahko zgodi karkoli, a sama si želim najprej osebni rekord. Veselim se tudi nastopa na 200 delfin, kjer prav tako pričakujem vidno uvrstitev,"  pravi prva slovenska adutinja na EP.
Kolajne so seveda le vrh pričakovanj vsake izbrane vrste. Na prvenstvu 2008 v Eindhovnu, ki ga je z zlato medaljo, prvo slovensko po Borutu Petriču in 21 letih, zaznamovala Sara Isaković, so slovenski plavalci dosegli še pet uvrstitev v finale (Isaković 2x, Markič, Klinar, Zupan) ter dodatnih 11 uvrstitev v polfinale, skupaj pa torej kar 18 uvrstitev med najboljših 16, s čimer so vidno opozorili nase v močni evropski konkurenci.


Tudi letos cilji niso nič manjši. Ob že omenjeni peterici je v reprezentanci še vrsta tekmovalcev, ki se bo odkrito potegovala za preboj med najboljšo osmerico, tudi nekateri mlajši kot denimo dvakratna mladinska evropska prvakinja Odrova ali pa njena klubska kolegica Tanja Šmid, za nekatere pa bo po mnenju Ronija Pikca izziv boj za uvrstitev med najboljših 16. "Ob kakšni medalji računam še na kakšnih šest ali sedem finalnih nastopov, pa na čim več uvrstitev med najboljših 16, za mlade plavalce pa bodo zelo dobre tudi vse uvrstitve blizu polfinalu, tja do 20., 22. mesta in seveda dosežki okrog svojih osebnih rekordov. Skupaj na Madžarsko potuje 16 plavalcev in škoda, ker z nami ni tudi poškodovanega Jerneja Godca," še pravi slovenski selektor, ki bo reprezentanco prvič popeljal na tovrstno tekmovanje.

Tik pred evropskim prvenstvom je v slovenskem plavanju izbruhnila afera z Dimitrijem Mancevičem v glavni vlogi. Ta bo v Budimpešto potoval v lastni režiji. Podrobno smo dogajanje spremljali tudi na zurnal24.si. Vse odzive in razloge najdete v sorodnih člankih!
Kot vselej so plavalci z napovedmi bolj zadržani, tudi olimpijska podprvakinja Sara Isaković, ki se zaveda, da je daleč od nekdanje forme: "Vem, da na Madžarskem ne morem do medalje, zato bo tekmovanje še dodaten izziv. Ob študiju enostavno ni časa, da bi bila forma vrhunska, a pomembno je, da ostanem blizu najboljšim in da se jim, ko bo šlo spet zares, lahko približam. Zame je trenutno na prvem mestu šola, saj sem spoznala, da slava hitro mine," pravi Isakovićeva. Nekoliko bolj zadržan je tudi Peter Mankoč, ki je sprva napovedoval boj za medaljo, če bo v Budimpešto potoval, zdaj pa: "Žal sem se po uspešni zimski sezoni, svetovnem rekordu in krajšem oddihu poškodoval, tako da nisem v 100-odstotni formi. Za medalje bom verjetno nekaj prekratek, a bo tekma pomemben test pred zimskimi tekmovanji, najprej evropskim, nato pa svetovnim prvenstvom. EP bo zato vsekakor zelo dober trening, a več od finala tukaj ne smem pričakovati." 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.