Šport
16 ogledov

Plavalci po norme, EP v Stožicah še visi

roni pikec Boštjan Tacol
Plavalni klub Branik bo od četrtka do nedelje gostil letošnje absolutno državno prvenstvo v plavanju. Ob praktično vseh slovenskih reprezentantih bodo v Mariboru nastopili tudi hrvaška svetovna rekorderka Sanja Jovanović, estonska reprezentantka Triin Aljand in italijanski reprezentant Federico Colbertaldo.

Tekmovanja v mariborskem Pristanu bodo tudi zadnja priložnost za slovenske reprezentante, da izpolnijo normo za majsko evropsko prvenstvo v madžarskem Debrecenu. Kot je na novinarski konferenci povedal selektor slovenskih reprezentanc Roni Pikec, je trenutno na seznamu 22 tekmovalcev, a se zaradi ostrega kriterija, uvrstitve do 16. mesta, tekmovanja bržkone ne bodo udeležili vsi, nekateri posamezniki pa bodo prav v Mariboru dobili potrdilo o pripravljenosti. Za nekatere mlajše, na čelu z Velenjčanom Žigo Cerkovnikom, pa bo tekmovanje tudi priložnost za dosego norme.

Prav reprezentanti bodo v središču pozornosti, a so v okviru priprav na Debrecen v različnih formah. Med bolj zanimivimi bo nastop Ravenčana Damirja Dugonjiča, ki je decembra na EP v Szczecinu v 25-metrskih bazenih osvojil svoje prve kolajne na evropskih prvenstvih, selektor Pikec pa javno napoveduje njegovo medaljo tudi v Debrecenu, posebej potem ko je prejšnji teden na mitingu v Banjaluki dosegel prvi izid v Evropi na 50 prsno.

"Težko je napovedovati dosežke. Peter Mankoč je znan po tem, da je najhitrejši na najmočnejših tekmah in tam lahko svoje dosežke iz sezone bistveno popravi. Anja Klinar in Mojca Sagmeister sta bili precej poškodovani, Sara Isaković je prav tako dobro plavala v Banjaluki," o slovenskih tekmovalcih med drugim pravi Pikec, ki ne želi napovedovati posameznih dosežkov. Na žalost bodo nekateri najboljši prvenstvo tudi izpustili. Nekdanja evropska prvakinja Anja Čarman ne bo plavala zaradi poškodbe rame, mladinska svetovna prvakinja Tjaša Oder zaradi poškodbe hrbta, Tanja Šmid je na pripravah v Sisku ....

Nastop invalidskih športnikov

Vse štiri dni bodo finalni boji potekali ob 17. uri, predtekmovanje pa ob 9. uri zjutraj. Gostitelji bodo v teh terminih stavili predvsem na mlada Kajo Perkovič in Martina Baua, ki naj bi domačemu klubu priborila medalje. Posebnost letošnjega tekmovanja je tudi nastop približno 35 invalidskih športnikov, ki bodo na prvenstvu nastopili v soboto med 13. in 15. uro; Aleš Sečnik in Darko Đurić sta na pragu olimpijskih iger. "Hvala Plavalni zvezi Slovenije, ki je bila vedno odprta za invalidski šport, da nam je omogočila udeležbo v okviru državnega prvenstva," pa je pristavil Boro Štrumbelj, ki že dolga leta skrbi za invalidsko plavanje v državi.

Organizacija EP le, če bo projekt finančno pokrit

Plavalna zveza Slovenije ima do konca maja čas, da potrdi organizacijo evropskega prvenstva v 25-metrskih bazenih decembra prihodnje leto v Ljubljani. Kot je povedal predsednik zveze Miran Kos, se bo PZS za izvedbo odločila le, če bo zmogla stroške organizacije, ki bi po oceni v Stožicah znašali 1,4 milijona evrov.

"Mi smo izrazili interes pri Evropski plavalni zvezi, ki nam je podaljšala rok za potrditev do konca maja. Imamo soglasje vlade, a brez finančne soudeležbe države. Z mestno občino Ljubljana je bilo podpisano pismo o nameri za zagotovitev prostora, podpisali smo tudi pogodbo z podjetjem Si.sport, ki naj bi prevzelo predvsem trženjski del projekta," je o opravljenem povedal Kos. Slednji je kljub vsemu skeptičen, saj so možnosti, da bi zveza zbrala 1,4 milijona evrov za projekt majhne.

Druga možnost bi bila tekma na novi Iliriji v Ljubljani, za katero je Kos prepričan, da se bo začela graditi, a je časa, da bi bila končana do decembra prihodnje leto vse manj. "Težave ostajajo finance. Če ne bo zagotovil za pokritje, tega projekta ne moremo izpeljati, saj bi v nasprotnem ogrozili delovanje zveze," je še povedal Kos. Slednji je opozoril tudi na težke finančne razmere v slovenskem športu. Tudi PZS je v olimpijski sezoni med tistimi, ki so prejele bistveno manj sredstev, kot lani.

"V tem trenutku je zelo aktualna tudi športna politika in številne reči niso dorečene. Veliko stvari je slabih in prav zdaj je priložnost, da se zadeve tudi izboljšajo. A to naj doreče stroka in ne politika," je ocenil Kos, ki pravi, da je bil vložek v slovenski šport že v preteklih letih premajhen, tudi v primerjavi z drugimi razvitimi državami in da je šport pomemben segment, ki bi moral tudi v zdajšnji prejeti tudi ustrezen delež državnih sredstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.