Šport
11 ogledov

Plavalci postavljajo rekord za rekordom

Peter Mankoč se je takole veselil devetega zaporednega naslova evropskega prvaka Žurnal24 main
Državno plavalno prvenstvo poteka v zmanenju doseganja osebnih rekordov in zmagoslavij plavalcev iz Radovljice. Cesarjeva in Žbogar imata že vsak po pet zlatih kolajn.

Tretji dan državnega plavalnega prvenstva v Radovljici sta zaznamovala domača plavalca Robi Žbogar in Nina Cesar, ki sta si priplavala tretja posamična naslova v Sloveniji, skupaj s štafetami pa imata oba že po pet zlatih medalj. Posebnost je bil tudi nastop na 400 mešano, kjer je Triglavan Marko Milenkovič doživel prvi poraz po letu 1993. Sobota je bil v Radovljici tudi dan osebnih rekordov. Že v prvi disciplini je z osebnim rekordom zmagal Peter Mankoč, ki je 50 delfin zmogel v 23,63 sekunde. Sam meni, da bi bil lahko še hitrejši: "Na nove kopalke se še vedno privajam." Morda mu bo osebni rekord uspelo doseči še v nedeljo, ko ga čaka nastop na 50 prosto in tudi v svoji paradni disciplini 100 delfin. Z osebnima rekordoma sta tekmo sklenila tudi Emil Tahirovič in Robi Vovk na drugem in tretjem mestu. Z najboljšim dosežkom v karieri - 27,60 pa se je zmage med dekleti veselila tudi Sofija Djelič. "Pred startom me je pičila osa in očitno mi je prinesla srečo ..., " se je pošalila Djeličeva in dodala: " Zelo sem vesela tega dosežka, saj je bila to tukaj moja paradna disciplina, ker na 100 delfin ne bom nastopila."

 
 

Na nove kopalke se še vedno privajam.

Peter Mankoč

 
Osebne rekorde so dosegli tudi dobitniki medalj na 200 prosto. V moški konkurenci je z 1:54,92 zmagal Rok Sagmeister, v ženski pa Nina Cesar, ki je pred tem na DP zmagala že na 200 in 800 prosto ter z radovljiško štafeti in vse kaže, da bo prvič v karieri tudi najuspešnejša posameznica državnega prvenstva. Z dosežkom 2:01,71 je najprej v posamični konkurenci popravila osebni rekord, v štafeti pa je dosežek popravila na 2:01,50 in je zdaj druga najhitrejša Slovenka vseh časov v tej disciplini, kjer je pred njo le še olimpijska podprvakinja Sara Isaković. Z dosežkom 2:04,02 je izstopala tudi drugouvrščena Nina Drolc in vse kaže, da bo tudi v prihodnje velika gneča pri sestavljanju slovenske štafete 4 x 200 prosto, ki je ena od prioritet selektorja Ronija Pikca.

Podobno uspešen kot Cesarjeva je v moški konkurenci njen klubski kolega Robi Žbogar. Ta si je z zmago na 100 hrbtno prav tako priplaval četrto zlato medaljo na DP, s 56,15 pa je tudi on izboljšal svoj osebni rekord. Peto zlato je dodal v štafeti. "Osebnega rekorda nisem pričakoval, a očitno sem ravno dovolj spočit, saj sem ta teden malo spustil na treningih," je povedal Žbogar. Kasneje je bil v štafeti 4 x 200 prosto z zanj najboljšim dosežkom 1:51,88 tudi precej hitrejši od absolutnega zmagovalca Sagmeistra na 200 kravl. "Tega dosežka sem zelo vesel, saj kravla že dolgo nisem plaval res dobro." Med dekleti se je zmage na 100 hrbtno veselila Urša Bežan.

 
 

Pred startom me je pičila osa in očitno mi je prinesla srečo.

Sofija Djelić

 
Tekma s posebnim nabojem je bila tekma 400 mešano za moške, v kateri je Marka Milenkoviča v olimpijskem letu 1992 nazadnje premagal Nace Majcen. Danes je to v Radovljici uspelo mladinskemu rekorderju Janu Karlu Petriču iz istega kluba, ki je imel v cilju s 4:32,20 dobri dve sekundi prednosti pred Milenkovičem. Ta je v zadnjih dveh dolžinah močno zmanjšal svoj zaostanek in čakal na napako tekmeca, za preobrat pa ni našel moči. "Vedel sem, da je 'Mare' precej hitrejši od mene v prsnem slogu, zato sem potreboval prednost na polovici. Tudi po prvih 50 metrih se mi je v kravlu močno približal, nato pa sem prednost le obdržal. Zmago sem pričakoval, a je posebej sladka, saj ga že dolgo ni premagal nihče in ker je bilo res težko," je po tekmi povedal Petrič, obenem pa opozoril na včerajšnji dosežek na 200 hrbtno, kjer se je še enkrat okitil z mladinskim naslovom, s čimer je podaljšal svoj niz nepremagljivosti v tej disciplini v svojih starostnih kategorijah že na osem let. Med dekleti je nova prvakinja na 400 mešano postala Tanja Šmid iz kranjske Zvezde. Obe štafeti na 4 x 200 prosto so tako kot na 100 prosto dobili plavalci Radovljice.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.