Šport
17 ogledov

Plavalci potujejo v Eindhoven

plavanjeisakovic1103_sad Žurnal24 main
Slovenska plavalna reprezentanca je pred odhodom na evropsko prvenstvo v Eindhoven predstavila svoja pričakovanja. "Najprej osebni rekordi, potem pa bomo videli," napoveduje Sara Isakovič.
 
 

Vse programe so stoodstotno realizirali in pričakujem vsaj eno odličje, ali celo dve. Cilji so različni, tudi od novincev v ekipi pa pričakujem uvrstitev vsaj do 16. mesta.

Vlado Čermak

 
V Kranju se je predstavila slovenska plavalna reprezentanca, ki bo prihodnji teden v   Eindhovnu branila slovenske barve na evropskem prvenstvu v 50-metrskem bazenu. Načrti desetčlanske vrste so smeli, saj vodstvo ekipe samozavestno napoveduje 20. jubilejno kolajno na tovrstnem tekmovanju. Slovenske barve bodo na EP branili Sara Isakovič , Anja Klinar , Nina Cesar , Teja Zupan , Luka Turk (vsi Žito Gorenjka Radovljica), Nika Karlina Petrič , Emil Tahirovič (oba Merit Triglav Kranj), Nina Sovinek (Olimpija) Matjaž Markič (Koper) in Peter Mankoč (Ilirija).

Le malo športov v Sloveniji ima na evropskih prvenstvih tako uspešno bilanco kot plavalci. Že pred drugo svetovno vojno se je med dobitnike kolajn vpisal Tone Cerer , v 70. in 80. letih pa so novo poglavje slovenskega plavanja začeli pisati brata Borut in Darjan Petrič ter Matjaž Koželj , pozneje pa so zgodbo nadaljevali Igor Majcen , Metka Sparavec , Alenka Kejžar , Anja Klinar, Anja Čarman in Matjaž Markič. Skupaj se je doslej nabralo 19 odličij, tokrat je cilj vsaj jubilejno 20. "Vse programe so stoodstotno realizirali in pričakujem vsaj eno odličje, ali celo dve. Cilji so različni, tudi od novincev v ekipi pa pričakujem uvrstitev vsaj do 16. mesta," pred potjo na Nizozemsko visoke cilje in lastne zahteve razlaga slovenski selektor Vlado Čermak , pri tem pa izpostavlja, da so "najnevarnejši" v slovenski vrsti Isakovičeva, oba prsača – Tahirovič in Markič, Mankoč in ne nazadnje tudi Klinarjeva, ki je kolajno osvojila že pred štirimi leti v Madridu , po manjši krizi pa se je letos, v olimpijskem letu, spet vrnila z vrhunskimi dosežki.


Slovenska plavalna reprezentanca za evropsko prvenstvo v Eindhovnu in svetovni pokal v daljinskem plavanju v Dubaju © Saša Despot

 
Na zadnjem evropskem prvenstvu je Sloveniji kolajno priboril le Koprčan Matjaž Markič na 50 metrov prsno. "Lani sem z olimpijsko normo izpolnil prvi cilj za leto 2008. Res smo trdo delali, zato si na 100 metrov prsno želim osebni rekord, ki me mora pripeljati blizu finala. Na 50 metrov prsno so cilji višji. Tudi tukaj bom plaval na osebni rekord. Pred dvema letoma sem v Budimpešti branil kolajno iz Madrida in tudi tokrat grem branit kolajno," je povedal Markič. Manjše načrte ima njegov stalni partner na treningih in največji konkurent na večini tekem Emil Tahirovič: "EP bo zame morda najpomembnejša tekma v sezoni, saj bom tukaj lovil najprej olimpijsko normo, nato še osebni rekord. Vem, da sem sposoben plavati olimpijsko normo, tudi hitreje kot je moj osebni rekord (1:00,84), in če mi bo uspelo plavati dosti hitreje, bom tudi v igri za odličje. Na 50 metrov prsno ne bom nastopil, tam bi si odkrito upal napovedati boj za kolajno, saj je to moja najboljša disciplina." Tahirovič namreč prav med EP pričakuje naraščaj, zato bo na Nizozemskem poskušal izpolniti predvsem olimpijsko normo, nato pa se bo predčasno vrnil domov.

 
 

Imam zelo natrpan urnik, glavne discipline pa bolj na koncu programa. Najprej si želim priti v finale.

Sara Isakovič

 
Osebne in državne rekorde si želi tudi Sara Isakovič, ki pred EP pravi: "Najprej osebni rekordi, potem pa bomo videli. Imam zelo natrpan urnik, glavne discipline pa bolj na koncu programa. Najprej si želim priti v finale." Isakovičeva na glas kolajne sicer ne obljublja, a o ciljih v finalu pravi: "Najprej finale, potem gremo pa naprej." Glede na zadnje pripravljalne tekme so vsi plavalci pred EP izjemno pripravljeni. Debitantki, Petričeva in Sovinkova, sta letos že dosegali osebne rekorde, Mankoč in Isakovičeva tudi že državne, Anja Klinar je bila najhitrejša v zadnjih nekaj sezonah. Edini med slovenskimi favoriti za visoka mesta, ki še ni našel prave forme, je Luka Turk , ki je imel težave s poškodbami.


Emil Tahirovič: EP bo zame morda najpomembnejša tekma v sezoni. © Saša Despot

 
Med največjimi neznankami v zvezi s pripravljenostjo bo prav Peter Mankoč, ki je trenutno še na višinskih pripravah v Font Romeu in stopnjuje formo za aprilsko svetovno prvenstvo v 25-metrskih bazenih v Manchestru , ki bo njegov glavni predolimpijski cilj. "Zame bo EP bolj kot ne močan miting, saj pred Manchestrom potrebujem kakšen start. Tja bom pripotoval neposredno z višine in še ne bom v vrhunski formi. Zame EP letos nima prave teže, saj načrtujem prvi vrh sezone za SP, ta nastop pa bo le del priprav na april," je s priprav sporočil Mankoč, ki je ob tem povedal še, da je med treningi imel nekaj zdravstvenih težav, a se zadeve počasi urejajo. Sama konkurenca na EP bo spet vrhunska. Letos bo dodaten izziv dejstvo, da bodo številne močne reprezentance prav prvenstvo izkoristile za kvalifikacijsko tekmo za uvrstitev v olimpijsko ekipo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.