Šport
51 ogledov

Plušenko v pokoj, velik dan za slovenski hokej

Plušenko Plushenko poškodba hrbta hrbet slovo zadnja tekma EPA
Na olimpijskih igrah se je obetal velik dan za domačinko Rusijo, a je zmago njihovih hokejistov na za Slovenijo zgodovinski tekmi povsem zasenčilo slovo priljubljenega umetnostnega drsalca Jevgenija Plušenka.

Slovenska hokejska reprezentanca je na uvodni tekmi na olimpijskih igrah v Sočiju in tudi na sploh prvi tekmi samostojne Slovenije na OI klonila proti domači reprezentanci Rusije z 2:5 (0:2, 2:1, 0:2). Za Slovenijo je v polno obakrat zadel Žiga Jeglič v 22. in 39. minuti. 

Na drugi tekmi skupine A na olimpijskem turnirju v Sočiju je reprezentanca ZDA premagala Slovaško s 7:1 (1:0, 6:1, 0:0). Slednja bo drugi tekmec Slovenije na tekmovanju v Sočiju, tekma bo v soboto ob 9. uri.

Dobre novice z zaletišča

Iz slovenskega skakalnega tabora prihajajo optimistične novice. Na drugem treningu na veliki napravi je nastopil poškodovani Robert Kranjec, ki je v bolečinah opravil vse tri skoke. Skakal je z opornico, vidno v bolečinah, če se stanje ne bo nepričakovano poslabšalo, bo nastopil tudi na tekmi, kjer pa skoraj zagotovo ne bo Jake Hvale.

Peter Prevc je kot običajno stopnjeval svoje nastope, skočil je 128 m (9. mesto), 131 m (4. mesto) in v zadnji kar 138,5 metra, kar je bila tudi daljava dneva in seveda najboljši dosežek tretje serije. V prvi je bil najboljši Kamil Stoch, ki ga lažja poškodba ni ovirala, v drugi pa Nemec Severin Freund. Omenjeni tekmovalci so ob Gregorju Schlierenzauerju, Avstrijec je bil na treningih dvakrat tretji, tudi glavni favoriti tekme.

Biatlonci daleč od vrhunstva, novo zlato M. Fourcadu

Francoz Martin Fourcade je na OI zmagal še na najdaljši 20-kilometrski biatlonski tekmi. Srebro je osvojil Nemec Erik Lesser, bron pa Rus Jevgenij Garaničev. Slovence je pokopalo slabo streljanje. Najboljši je bil Jakov Fak, ki je s štirimi minutami pribitka zasedel 32. mesto. Klemen Bauer je bil 52., Janez Marič 63. in Peter Dokl 74.

Poljska smučarska tekačica Justyna Kowalczyk je zmagovalka tekme na 10 kilometrov v klasični tehniki. Drugo mesto je osvojila Švedinja Charlotte Kalla, tretja pa je bila Norvežanka Therese Johaug. Nastopile so tudi štiri Slovenke, najboljša je bila Alenka Čebašek na 33. mestu. Barbara Jezeršek je tekmo končala na 41. mestu, Katja Višnar je bila 54., Nika Razinger pa 60.

Sanjanje še naprej nemška domena

Nemčija je po pričakovanjih slavila še na ekipni sankaški tekmi na igrah v Sočiju. Zmagovalca posamičnih tekem Felix Loch in Natalie Geisenberger ter zmagovalca v dvosedu Tobias Wendl in Tobias Arlt so bili najboljši tudi z ekipo. Srebro je osvojila Rusija, bron pa Latvija.

Maze Poljanšek Massi Soči 2014 olimpijske igre po zlati kolajni medalja zlato | Avtor: Facebook Facebook
Kitajka Hong Zhang je bila najboljša v tekmi hitrostnega drsanja za ženske na 1000 metrov na zimskih na olimpijskih igrah v Sočiju. Srebro in bron gresta na Nizozemsko. Druga je bila Ireen Wüst, tretja pa njena rojakinja Margot Boer.

Kitajka pred Nizozemkama, prevlada ZDA v smučanju prostega sloga

Kitajska hitrostna drsalka Li Jianrou je zmagovalka na 500 metrov v disciplini na kratke proge. Srebro je osvojila Italijanka Ariana Fontana, medtem ko je bron pripadel Južnokorejki Park Seung-Hi

Olimpijska preizkušnja v smučanju prostega sloga v disciplini snežni park se je končala z absolutnim zmagoslavjem tekmovalcev iz ZDA. Zlato kolajno je v Sočiju osvojil Joss Christensen, srebrno Gus Kenworthy, bronasto pa Nicholas Goepper.

Češki alpski smučar Ondřej Bank (1:54,32) je bil najhitrejši na zadnjem treningu smuka v Sočiju. Drugi čas je dosegel Italijan Dominik Paris (+0,06), tretjega pa Američan Bode Miller (+0,17). Klemen Kosi je dosegel 21. čas, za Bankom je zaostal 3,36 sekunde. Alpski smučarji so lahko tako danes še sedmič preizkusili progo na Roza Hutorju. V petek je na sporedu superkombinacija (8.00 smuk, 12.30 slalom), v nedeljo sledi superveleslalom (8.00).

Solze v Rusiji: slovo Plušenka

Pred petkovim prostim programom moških v umetnostnem drsanju na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju je v najboljšem položaju Japonec Juzuru Hanuju, ki je s 101,45 doseženimi točkami v nocojšnjem kratkem programu postavil nov svetovni rekord. Tekma je sicer minila v senci poškodbe ruskega drsalca Jevgenija Plušenka, ki je sklenil končati kariero.

Po kratkem programu je na drugem mestu trikratni svetovni prvak Kanadčan Patrick Chan z 97,52 točke, tretji pa Španec Javier Fernández, ki ima 86,98 točke. V petek je na sporedu še prosti program.

Plušenko Plushenko poškodba hrbta hrbet slovo zadnja tekma | Avtor: EPA EPA

"Nisem zaključil tako, kot bi si želel"

Na tekmi pa ni nastopil ruski zvezdnik Plušenko, ki si je med ogrevanjem pred tekmo ob pristanku po skoku trojni aksel poškodoval hrbet. Najprej je sporočil, da je s poškodbo zanj konec iger, kasneje pa je prišla novica, da zaključuje kariero.

"Morda kariere nisem zaključil, kot bi si želel, ampak jo zaključujem z zlato kolajno, kar je prav tako odlično," je povedal Plušenko po presenetljivi novici. Plušenko, ki ga težave s hrbtom pestijo že zadnji dve sezoni, je namreč pred dnevi prispeval levji delež k zmagi Rusije v ekipni preizkušnji v umetnostnem drsanju, novosti na ZOI.

To je bilo zanj drugo olimpijsko zlato, prvo je osvojil na olimpijskih igrah pred osmimi leti v italijanskem Torinu. Skupno ima štiri olimpijske kolajne, poleg dveh zlatih še srebrno iz Salt Lake Cityja leta 2002 in srebrno iz Vancouvra leta 2010. Ko je Plušenko danes zapuščal ledeno ploskev dvorane Ledena gora, je gledalcem še pomahal, ti pa so mu popolnoma presenečeni odgovorili z aplavzom.

Število kolajn po državah:

Mesto Država Zlato Srebro Bron Skupaj
1 Nemčija 7 2 1 10
2 Kanada 4 4 2 10
3 Norveška 4 3 6 13
4 Nizozemska 4 3 5 12
5 ZDA 4 2 6 12
6 Švica 3 0 1 4
7 Rusija 2 5 4 11
8 Kitajska 2 1 0 3
9 Francija 2 0 2 4
10 Poljska 2 0 0 2
11 Avstrija 1 4 0 5
12 SLOVENIJA 1 1 2 4
13 Južna Koreja 1 0 1 2
=14 Belorusija 1 0 0 1
=14 Slovaška 1 0 0 1
16 Švedska 0 4 1 5
=17 Češka 0 2 1 3
=17 Italija 0 2 1 3
=17 Japonska 0 2 1 3
=20 Avstralija 0 1 0 1
=20 Finska 0 1 0 1
22 Latvija 0 0 2 2
=23 Velika Britanija 0 0 1 1
=23 Ukrajina 0 0 1 1
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.