Šport
53 ogledov

Po 18 letih dobiva novo podobo

Tina Maze Anže Petkovšek
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport se je po 18 letih odločilo za spremembe Zakona o športu. Nov predlog zakona bo v javni obravnavi do 8. februarja.

Sokolska zveza Slovenije bo v sodelovanju z drugimi športnimi akterji pripravila pobube za sprembembe in dopolnitve, ki se bodo nanašale na različne športne panoge. Javna obravnava bo potekala do 8. februarja, potem pa bo nov predlog z večmesečno zamudo romal na vlado in v državni zbor.
Obstoječi Zakon o športu je bil sprejet daljnega leta 1998, aprila lani pa se je začelo usklajevanje z novim predlogom, ki naj bi ga sprejeli že jeseni 2015.

Postopek se je zaradi odstopa dveh ministric zamaknil v februar 2016, kar prinaša več časa za doprinos in dopolnitev s strani javnosti. Predlog Zakona o športu je javno dostopen na portalu MIZŠ od 28. decembra 2015.

Kljub temu, da je bil sprejet nacionalni program športa za obdobje 2014-2023, ki temelji nazagotavljanju možnosti za kakovostno in strokovno vadbo, katere rezultat je zdrav življenjski slog vseh državljanov Republike Slovenije, nov predlog Zakona predvideva predvsem financiranje vrhunskega ter tekmovalnega športa, in ne športa za vse, kateri velja za temeljno področje razvoja množičnega športa RS.

Uresničevanje ciljev Nacionalnega programa športa (2014-2022) bo zaradi financiranja, ki temelji na predlogu Zakona o športu, omejeno.

Sokolska zveza Slovenija bo v sodelovanju z drugimi predstaviki zvez, organizaciji in regijskih pisarn OKS-ZŠZ organizirala javne razprave v Brežicah, Mariboru in Ljubljani. Prepričani so, da mora Zakon celostno obravnavati vse vsebinske segmente športa – od šolskega športa, rekreacije, do vrhunskega in tekmovalnega športa – financiranja, organizacije in nadzora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.