Šport
13 ogledov

Po 26 letih po krivem v zaporu zmagal v ringu

Dewey Bozella
1/7
Reuters
Ameriški amaterski boksar Dewey Bozella je bil kar 26 let po krivem v zaporu zaradi umora, ki ga nikoli ni storil. Šele po dolgih letih je prišlo na dan, da so tožilci skrili ključne dokaze, ki so dokazovali njegovo nedolžnost. Po prihodu iz zapora je danes 52-letni Dewey stopil v ring in zmagal.

Življenje včasih piše neverjetne in tudi nepravične zgodbe. O tem bi imel zagotovo veliko za povedati ameriški amaterski boksar Dewey Bozella. Danes 52-letni Dewey je namreč kar 26 let preživel v zaporu – za zločin, ki ga sploh ni storil! Kljub vsej krivici pa si je po prihodu iz zapora želel le eno: stopiti v ring. Želja se mu je uresničila minulo soboto, ko je v Los Angelesu v svojem prvem in zadnjem profesionalnem dvoboju po sodniški odločitvi premagal 22 let mlajšega Larryja Hopkinsa. "To je najboljši trenutek v mojem življenju. Nikoli ne obupajte," je po koncu dvoboja za Daily Mail povedal presrečni Bozella.

Srečo mu je zaželel tudi Obama

Bozella se je na borbo pripravljal ob napotkih Bernarda Hopkinsa, ki je maja pri 46 letih postal najstarejši boksar z naslovom svetovnega prvaka v zgodovini (pred njim je rekord držal legendarni George Foreman), nato pa ravno v soboto izgubil naslov proti Chadu Dawsonu. Bozella je po zmagi povedal, da ga njegova leta ne ovirajo in da se ne počuti utrujenega. Pred borbo pa ga je poklical celo sam ameriški predsednik Barack Obama in mu zaželel srečo.

Bozella je odrasel v družini, ki je bila polna nasilja. Pri 18 letih je bil aretiran zaradi umora 92-letne Emme Crapser. V policijskem poročilu je pisalo, da je nesrečna gospa prišla v svojo hišo in pri tem zalotila vlomilca. To naj bi bil mladi Dewey. Čeprav ni bilo niti enega dokaza, ki bi trdno dokazoval, da je to res bil Bozella, so ga obsodili na osnovi pričanj dveh kriminalcev, ki sta nenehno spreminjala svojo zgodbo. Bozello so obsodili šest let. Iz zapora je prišel oktobra leta 2009, potem ko so odkrili, da so tožilci skrili ključne dokaze, ki so dokazovali njegovo nedolžnost. Dewey se vsa leta v zaporu ni pridružil nobeni tolpi. Po prihodu na prostost pa je le uresničil svoje sanje …

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.