Šport
12 ogledov

Po drami do točke v zadnjih sekundah

Gašper Marguč twitter RZS
Rokometna reprezentanca je v svoji drugi kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu na Hrvaškem danes v Lizboni igrala neodločeno s Portugalsko 26:26 (11:9).

Slovenska reprezentanca je v gosteh proti Portugalski vodila večji del drugega polčasa, a ob koncu zapravila prednost. Portugalci so v zadnjih minutah izkoristili obdobje, ko je Slovenija igrala z dvema manj v polju in povedli. Na začetku zadnje minute so ob rezultatu 26:25 imeli celo strel z desnega krila za vodstvo +2, a se je z obrambo izkazal tokrat odlični Primož Prošt.

Sledil je zadnji napad, sodnika pa sta ob prekršku nad Blažom Blagotinškom štiri sekunde pred zadnjim piskom sirene pokazala na sedemmetrovko. Odgovornost je prevzel Gašper Marguč in zadel.

Večji del tekme v prednosti

Portugalsko je danes sicer tresla prava športna mrzlica, a razlog za to ni bilo gostovanje slovenske rokometne reprezentance v Lizboni, temveč nogometni obračun med Portom in Benfico. Globoko v senci tradicionalnega nogometnega dvoboja na stadionu Dragao v Portu so slovenski rokometaši v portugalski prestolnici večji del prevladovali, na koncu pa osvojili točko.

Selektor slovenske izbrane vrste Veselin Vujović pred tekmo s Portugalci ni skrival zaskrbljenosti, ker je v Lizbono prispel brez štirih nosilcev igre. Odsotnost ideologa Uroša Zormana in vratarja Gorazda Škofa mu zaradi dovolj širokega nabora igralcev na teh dveh položajih niti ni povzročalo toliko sivih las, bolj ga je skrbela odsotnost Mateja Gabra in Darka Cingesarja, dveh pomembnih členov v njegovi obrambni verigi. A že uvodne minute so pokazale, da je bil strah odveč, saj njegovi izbranci niso ponovili napak z nedavne tekme proti Švicarjem v Velenju, od prve minute so zaigrali resno, zavzeto in agresivno.

Uvodna Vujovićeva postava - vratar Prošt, krilna igralca Tilen Kodrin in Blaž Janc, krožni napadalec Blagotinšek, zunanji igralci Jure Dolenec, Dean Bombač in Nik Henigman - se je zaradi neuigranosti sprva nekoliko lovila in v šesti minuti zaostala z 0:2, a že v 11. minuti povedla s 4:3. Izključitev Dolenca in nekaj napak v organizaciji igre so Slovence pahnile v zaostanek dveh golov (5:7), ob igralcu več na igrišču pa je kapetan Vid Kavtičnik v 17. minuti goste vnovič popeljal do vodstva z 8:7.

V zadnjih desetih minutah prve polovice tekme se je odvijal neizprosen boj za vsak košček igrišča, obe izbrani vrsti sta večji poudarek namenili obrambnim nalogam, majhno število zadetkov zgovorno priča o tem, v teh okoliščinah pa so se bolje znašli Slovenci in se na polčas podali z dvema goloma prednosti (11:9).

Vujović si je - ob zavzeti igri njegovih varovancev - pustil kar veliko manevrskega prostora za drugo polovico tekmo, na voljo je imel številne popolnoma sveže igralce, predvsem Janca in Miho Žvižeja, ki je danes praznoval 29. rojstni dan, pa tudi drugi igralci se zavoljo pogostih menjav - izjema je le edini levi krilec Kodrin - niso posebej utrudili.

Vse slovenske "skrite rezerve" je v drugi polovici uporabil, njegovi varovanci so v začetku povišali na 12:9, z manjšimi nihanji v svoji igri pa gostitelje vseskozi imeli pod nadzorom. Na poti do zmage jih niso zmedle niti občasne portugalske menjave obrambnih sistemov, vse do konca dvoboja so bili za korak pred gostitelji in jih s pravočasnimi prebliski Janca, Dolenca, Kavtičnika ali Prošta držali na varni razdalji vse do 57. minute, ko so po seriji neumnosti in dveh izključitvah - eno je dobila tudi slovenska klop - zaostali za gol (24:25). Pri rezultatu 24:23 za Slovenijo in nedosojenem prekršku nad Dolencem so Portugalci izenačili, ob protestih pa so Slovenci dobili dvominutno kazen, domačini pa žogo, ki so jo izkoristili za vodstvo.

V kaotični in razburljivi končnici je bila Slovenija na robu poraza, latvijska sodnika pa sta v samih izdihljajih tekme po rdečem kartonu Fabia Antunesa dosodila sedemmetrovko, ki jo je realiziral Marguč za končnih 26:26.

Kvalifikacije se bodo nadaljevale v začetku maja prihodnje leto, ko Slovenijo čakata dve tekmi z Nemčijo. Zadnji dve kvalifikacijski tekmi bosta v prvi polovici junija, ko se bo s Švico pomerila v gosteh, s Portugalsko pa na domačem igrišču. Na evropsko prvenstvo se bosta uvrstili najboljši dve najboljši izbrani vrsti iz skupine 5.

Izjave po tekmi:

Veselin Vujović, selektor Slovenije: "Morda bo moja ocena neobjektivna, a ne morem se znebiti občutka, da sta bila sodnika skozi celoten drugi polčas nekoliko na portugalski strani. Prehitro sta nam dvigala roke za pasiven napad ter nam prestrogo dosojala dvominutne kazni in tako naprej. Po eni od teh neumnosti sem na pobudo delegata prejel rumeni karton, nato pa zaradi moje povsem nedolžne pripombe še dvominutno kazen. Žal mi je, da sem zavoljo tega ogrozil vodstvo svojih varovancev, ki so skozi celotno tekmo nadzorovali gostitelje. V vsakem primeru so moji igralci v teh težkih trenutkih prikazali pravi karakter, najbolj pa obžalujem, da ima Slovenija pri rokometnih sodnikih še vedno tako slab ugled. Upam, da se bo to spremenilo v prihodnosti."

Gašper Marguč, reprezentant Slovenije: "Celotno tekmo smo bili v vodstvu, tri minute pred koncem pa so gostitelji izkoristili našo izključitev in prešli v vodstvo. Menim, da smo bili v obrambi korektni, tudi Prošt je dobro branil, škoda je le, da v napadu nismo razvili naše hitre igre s številnimi nasprotnimi napadi in lahkimi goli. Zavoljo tega je bila tekma tudi izenačena. Če gledamo celo tekmo, potem smo si zaslužili zmago, če pa gledamo le zadnjih deset minut dvoboja, potem smo lahko z osvojeno točko več kot zadovoljni."

Vid Kavtičnik, reprezentant Slovenije: "Do same končnice smo bili v vodstvu, nato pa naredili nekaj neumnosti, svoje sta v teh trenutkih dodala tudi sodnika. Na koncu smo izvlekli točko, a z njo nisem zadovoljen, saj smo zapravili dobljeno tekmo. V nadaljevanju kvalifikacij moramo premagati Švico v gosteh in Portugalsko doma. V tem primeru bi izpolnili naš zastavljeni cilj, čeravno upam tudi na na zmago proti Nemčiji."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.