Šport
13 ogledov

Po drami pokalna lovorika Calcitu

Calcit Kamnik - ACH Volley
1/9
Klemen Brumec
Odbojkarji Calcit Volleyballa so v finalni tekmi zaključnega turnirja pokala Slovenije v Kranju premagali ACH Volley s 3:2 (-18, -18, 17, 18, 13) in še drugič zaporedoma osvojili pokalno lovoriko. Zanje je to tretja v zgodovini kluba, ACH Volley je ostal pri devetih.

V tej sezoni so odbojkarji ACH Volleyja že štirikrat premagali branilce pokalnega naslova iz Kamnika, ki na zadnjih treh medsebojnih tekmah niso osvojili niza. Tudi zaradi tega so bili Ljubljančani pred finalnim obračunom v vlogi favoritov, pa tudi zato, ker so imeli Kamničani v zadnjem obdobju veliko težav s poškodbami in boleznijo.

V prvem nizu so prvi do prednosti dveh točk prišli kamniški odbojkarji, ki so po tretjem bloku, tokrat Saše Štalekarja povedli s 6:4. Toda po dveh zaporednih asih Apostolosa Armenakisa so Ljubljančani prvič na tekmi prišli do vodstva (7:6), ki so ga po dveh lastnih napakah kamniške ekipe povečali na sedem točk (14:7). Na servisu je bil Jan Pokeršnik, visokega vodstva pa ljubljanski odbojkarji do konca niza niso zapravili. Tudi zaradi velikega števila lastnih napak kamniške ekipe, kar deset, Ljubljančani so jih naredili šest, Kamničani pa so bili tudi slabši na sprejemu in posledično v napadu.

Drugi niz je bil do prvega tehničnega odmora izenačen, saj si nobene ekipa ni priigrala več kot točko prednosti. Prvi so za dve točki pobegnili Ljubljančani, ko je napad Maxsona Guilherma Pereire končal v avtu, do treh točk prednosti so prišli po bloku Pokeršnika (13:10). S tem pa težav za kamniško ekipo še ni bilo konec, kajti ob drugem tehničnim odmorom so za nasprotniki zaostajali že za štiri točke. Niz, ki se je končal po novi lastni napaki odbojkarjev Calcit Volleyballa, je bil praktično odločen po dveh zaporednih točkah podajalca ACH Volleyja Maksima Buculjevića. Drugo je dosegel z blokom, aktualni slovenski državni prvaki pa so povedli z 19:13.

Calcit Kamnik - ACH Volley, Andrej Štembergar Zupan | Avtor: Klemen Brumec Klemen Brumec
V tretjem nizu je Kamničanom le stekel tudi servis, saj so po dveh asih Andreja Štembergar Zupana, sploh prvih na tekmi, povedli s 5:3, po napaki Pokeršnika pa so na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo štirih točk, ki so jo z blokom Domna Kotnika povečali na pet (9:4). Kamničani so nadaljevali z dobro igro, popravili so tudi svoj napad, z novima asoma Štembergar Zupana pa Ljubljančanom pobegnili na sedem točk (17:10). Ko je bilo po uspešno zaključenem napadu Kotnika 22:14 za Calcit Volleyball, je bilo dokončno jasno, da bodo gledalci v športni dvorani Planina spremljali najmanj še en niz, kar se je po točki Pereire tudi zgodilo.

Tudi četrti niz se je začel po željah kamniške ekipe, ki je po asu Matica Videčnika pobegnila za tri točke (6:3), na krilih Štembergar Zupana pa za štiri (11:7). Ljubljančani so do drugega tehničnega odmora, na katerega so odšli z zaostankom štirih točk, naredili kar sedem napak na svoj servis. Odbojkarji ACH Volleyja so se nato z blokom Pokeršnika Kamničanom približali na dve točki zaostanka (16:18), s točko Dika Purića le še na eno (17:18), a do preobrata ni prišlo. Serijo treh zaporednih točk Ljubljančanov je prekinil Štembergar Zupan, na servis Videčnika pa so Kamničani dosegli še štiri zaporedne točke, izenačenje v nizih pa je potrdil Kotnik.

Na prvi letošnji medsebojni tekmi v 1. DOL je zmagovalca prav tako odločal tie-break, v njem so nato z 19:17 slavili ljubljanski odbojkarji, ki pa so še pred menjavo strani vzeli polminutni odmor, kajti žoga je po napadu Andreja Flajsa končala v avtu, Kamničani pa so povedli s 5:3. Po novi lastni napaki Ljubljančanov je bilo 6:3 za Calcit Volleyball, a je bil izid nato izenačen že na šesti točki. Na servis Pereire je bilo kasneje že plus pet za branilce pokalnega naslova (11:6), vendar so se Ljubljančani s točko Flajsa vrnili v igro (12:13), toda sijajna akcija Jana Bruleca na mreži ter nato predolg servis Buculjevića sta Kamničanom prinesel novo pokalno lovoriko.

Calcit Kamnik - ACH Volley | Avtor: Aleš Kalan Aleš Kalan
"Vedeli smo, da če nam bo uspelo zdržati njihov začetni pritisk, lahko igramo z njimi. Ljubljančani so šli v tekmo dobro, mi malenkost nervozno, ampak ne glede na to, da smo prva dva niza izgubili, smo šli v tretjega kakovostno in konkretno ter pokazali veliko željo po zmagi. Pokazali smo srčno in borbeno igro, ACH nam je uspelo stisniti v kot, mi pa smo leteli na krilih navijačev, ki so bili naš sedmi igralec. Veliko zaslug za našo zmago so imeli prav naši navijači. Navodila trenerja Gašperja Ribiča so bila kratka in jedrnata, vedeli smo, kaj moramo narediti, predvsem pa skrbeti, da igramo svojo igro. To nam je po tretjem nizu tudi uspelo," je dejal najkoristnejši igralec turnirja Štembergar Zupan.

"Po dveh dobljenih nizih smo popolnoma popustili v vseh elementih igre. Začelo se je na servisu in sprejemu, zgrešili smo preveč servisov, nekaj slabše smo tudi sprejemali. Od nas se je pričakovalo več. V prvih dveh nizih smo sicer bili uspešni, nato žal ne več. Kamničani so se dvignili, odigrali odlično tekmo in zasluženo osvojili pokal Slovenije," pa je menil libero ACH Volleyja Jani Kovačič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.