Šport
2951 ogledov

Po infarktni končnici veselje Slovencev

Borut Mačkovšek Profimedia
Slovenski rokometaši so po izjemni predstavi premagali Norvežane. Bilo je 28:27 (17:17).

Slovenska rokometna reprezentanca je po izjemno izenačenem boju in razburljivi končnici premagala Norveško. S tem je osvojila prvo mesto v skupini, v drugi del, ki bo potekal v Hamburgu, pa je prenesla dve točki.

Po lepi akciji je Slovenija ob igralcu več minuto pred koncem dvoboja povedla z zadetkom Aleksa Vlaha. Na semaforju se je izpisal izid 28:27. Norvežani so krenili v zadnji napad, njihov trener pa se je pol minute do zadnjega piska sirene odločil za minuto odmora. Po vrnitvi na parket se prvi poizkus Skandinavcem ni posrečil. Po prekršku je ostalo le še osem sekund, sodnici pa sta že prej pokazali, da gre za neaktiven napad. 

Po eni podaji se je za strel odločil zvezdnik Sander Sagosen, a je žogo ustavil slovenski blok. Slovenci so se po odboju lahko začeli veseliti. Za prvega moža tekme je bil izbran vratar Urban Lesjak, ki je v zaključku tekme zaklenil svoja vrata in se izkazal z nekaj ključnimi obrambami.

V zelo čvrstem obračunu, Slovenci so si prislužili kar 18 minut izključitev, Norvežani štiri, je sedem golov dosegel Vlah.

Aleks Vlah | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenci se bodo v sredo po vnaprej pripravljenem razporedu Evropske rokometne zveze (EHF) kot prvouvrščena ekipa skupine D pomerili proti prvouvrščeni ekipi skupine E (Švedska). V petek sledi dvoboj proti Portugalski, za konec drugega dela pa bosta v nedeljo in naslednji torek na vrsti še dvoboja proti Nizozemski in Danski.

Slovenci so dvoboj dobro odprli in po dveh obrambah Klemna Ferlina povedli z 2:0. Gibljiva obramba je sprva Norvežanom povzročala nekaj težav, a so predvsem po zaslugi igre ena na ena hitro ujeli ritem v napadu in povedli s 4:3.

Tehnične napake v slovenskem napadu so botrovale prvi Zormanovi minuti odmora po vodstvu Norvežanov z 8:5 v deseti minuti. Po njej se je Slovenija hitro približala, a nove napake v napadu so Norvežane hitro vrnile na +3 (10:7).

Zormanovi varovanci so večkrat vzpostavili stik ob golu zaostanka, a sta francoski sodnici, dvojčici Bonaventura, precej strogo izključevali slovenske igralce. Severnjaki so bili ves čas korak pred Slovenci, ki pa so z nepopustljivo igro izenačili, nato pa je za vodstvo Jure Dolenec zgrešil "zicer". V igri gol za gol sta ekipi na glavni odmor odšli poravnani.

Matic Suholežnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Drugi del se je za Slovence začel slabše, vrstile pa so se izključitve. Še dve sta botrovali vodstvu tekmecev s severa za dva gola, a uiti nikakor niso mogli. Zormanovi varovanci so v 41. minuti po obrambi Lesjaka v protinapadu izenačili na 21:21, za vodstvo s 24:23 je zadel Bombač ob izteku napada.

Francoski sodnici sta še naprej jezili Zormana, ki je nanju tudi povzdignil glas in si prislužil izključitev. Slovenija je z dvema igralcema manj v polju težko kljubovala tekmecem, a je Lesjak obranil še eno 100-odstotno priložnost Norvežanov.

V polni postavi se je nadaljeval boj za vsak košček igrišča, zadnje minute pa so bile živčne, obrambi pa trdni. Skandinavske predstavnike je v obup še naprej spravljal Lesjak, v napadu pa je stekla tudi igra na krožnega napadalca.

Priložnosti za vodstvo je še naprej ponujal razigrani Lesjak, po sijajni akciji pa je ob koncu za vodstvo zadel Vlah. Norvežani so si prizadevali priti do točke, a je slovenski zid ostal neprebojen. Norvežani so v zadnjih 12 minutah dosegli le tri gole.

Slovenska rokometna reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:08 16.januar 2024.

    Dobra tekma,napeta do konca

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 03:47 16.januar 2024.

    Žvižej in Zorman sta zmago proslavila v postelji.

Sorodne novice