Šport
4 ogledov

Po Jerryju četrta še Petra!

Petra Majdič. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je na prostem sprintu za svetovni pokal v češkem Liberecu osvojila četrto mesto. Zmagala je Američanka Kikkan Randall. Katja Višnar obstala v polfinalu.
Norveški smučarski tekač Ola Vigen Hattestad je zmagovalec tekme svetovnega pokala v češkem Liberecu. Drugo mesto je na prostem sprintu osvojil Italijan Federico Pellegrino, tretji pa je bil Čeh Dušan Kožišek. Po dolgem času je v svetovnem pokalu nastopil tudi Slovenec, Boštjan Klavžar pa je bil z 59. časom prepočasen za četrtfinalne boje.

Druga je bila Švedinja Hanna Falk, tretja pa Norvežanka Celine Brun-Lie. Katja Višnar je bila 12., Vesna Fabjan 22., Alenka Čebašek pa 41.

Majdičeva tudi po novoletni turneji tour de ski ne čuti utrujenosti. Tokrat je vknjižila uvrstitev povsem na robu stopničk, z nekaj več sreče bi lahko bila tudi zmagovalka. V njeni "slabši" tehniki - prostem koraku - je vse do finala delovala zelo prepričljivo. Čeravno v kvalifikacijah ni bila najhitrejša, pa je nato z zmago v četrtfinalu in drugim mestom v polfinalu dokazala, da bo spet med kandidatkami za vrhunsko uvrstitev.

V finalu je spet sledila zgodba zase. Za spremembo tam ni bilo Norvežanke Marit Bjoergen, ki je izpadla v polfinalu, so pa ob Majdičevi tekle še Randallova, Brun-Liejeva, Falkova, Norvežanka Maiken Caspersen Falla in Francozinja Laure Barthelemy. Majdičeva je začela dobro, tekla v ospredju, a svoje priložnosti iskala na zunanjih straneh zavojev. Tekmice so jo tako na sicer dovolj široki progi uspešno zapirale, slovenska šampionka pa je izgubljala mesta. Kljub temu je v ciljno ravnino prišla na četrtem mestu in z dobrim izhodiščem za vnovični napad, a so tekmice znale odgovoriti, Majdičeva pa je pristala tik za zmagovalnim odrom.

Vrstni red: sprint (6/11)
1. K. Randall 291 točk
2. A. Follis 288
3. P. Majdič 254
4. M. Bjoergen 186
5. H. Falk 147
Višnarjeva obstala v polfinalu
Katja Višnar je danes delovala zelo prepričljivo, z vsakim nadaljnjim tekom pokazala, da želi visoko. V polfinalu se je na enem od spustov žal nekoliko zapletla z eno najboljših tekačic na svetu Bjoergnovo in obe sta padli na začelje polfinalne skupine, od koder se nista mogli več prebiti na mesta, ki so vodila v finale. Vesna Fabjan je bila prepočasna že v četrtfinalu, Čebaškova pa v kvalifikacijah.


V Liberecu bo v nedeljo na sporedu še ekipni sprint, brez slovenskega zastopstva, ki se je danes odločilo, da odpotuje domov. Vremenske razmere so namreč slabe, poleg tega ima Majdičeva zdravstvene težave, Fabjanova pa še ni povsem nared za nadaljevanje sezone.

Sprint v prosti tehniki, Liberec, končni vrstni red:

1. Kikkan Randall (ZDA) 2:37,6

2. Hanna Falk (ŠVE) +0,5

3. Celine Brun-Lie (NOR) +0,6

4. Petra Majdič (SLO) +1,1

5. Maiken Caspersen Falla (NOR) +1,2
6. Laure Barthelemy (FRA) +1,3

...

12. Katja Višnar (Slo)
22. Vesna Fabjan (Slo)
41. Alenka Čebašek (Slo)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.