Šport
18 ogledov

Po Kopitarjevih stopinjah

Blaž Gregorc je med najmlajšimi v naši izbrani vrsti. Saša Despot
Blaž Gregorc je eden izmed največjih talentov slovenskega hokeja. Član ekipe, v kateri je nekoč igral tudi Anže Kopitar, si želi zaigrati v ligi NHL. Všeč so mu švedska dekleta.
Blaž Gregorc po mnenju strokovnjakov sodi med večje upe slovenskega hokeja. To je potrdil tudi na zadnjem svetovnem prvenstvu Divizije I do 20 let v Švici , ko je bil izbran v najboljšo postavo prvenstva. Hokejist švedske ekipe Södertäjle je med branilci osvojil tretje mesto po točkah, ob dveh podajah je zbral še dva gola.
 
 

Menim, da imam v primerjavi z vrstniki predvsem prednost v višini, predvsem pa bi moral še popraviti svojo igro na telo tekmeca.

Blaž Gregorc

 
Ste bili zadovoljni z nastopom Slovenije v Švici?
Nisem najbolj zadovoljen, saj smo ciljali celo na prvo mesto, na koncu pa smo končali na nehvaležnem četrtem.

Na tekmovanju ste bili izbrani v idealno postavo. Kako bi ocenili svoje igre?
S svojimi igrami se še kar zadovoljen, vendar je vedno lahko še bolje. Menim, da imam v primerjavi z vrstniki predvsem prednost v višini, predvsem pa bi moral še popraviti svojo igro na telo tekmeca.

Andrej Brodnik, selektor reprezentance do 20 let, ima v svojih vrstah še en dragulj. To je Blaž Gregorc. © Saša Despot

 
Je izbor med najboljše predvsem znak, da dobro delate na Švedskem?
Da. Vsekakor je to pokazatelj, da uspešno treniram in igram na Švedskem. Upam, da bom v tako uspešnem ritmu tudi nadaljeval svojo hokejsko kariero. Vsa tekmovanja na Švedskem so zelo močna. Sicer igram v ligi, ki je namenjena igralcem do 20 let, treniram pa tudi s člani. Pozna se, da je na Švedskem veliko več registriranih igralcev kot v Sloveniji in konkurenca je temu primerna. Treningi so boljši, tudi tekme in vsekakor v takem okolju hitreje napreduješ. Liga do 20 let je razdeljena na sever in jug (10 ekip v vsaki konferenci). V drugem delu tekmovanja se razdeli na dva dela. Osem najboljših ekip igra med seboj, preostalih 12 pa se poteguje še za preostala štiri mesta, ki vodijo v končnico tekmovanja.

Kako velik klub je Södertälje za švedske razmere?
Södertälje igra tako v mladinski kot tudi v članski selekciji v najvišjem kakovostnem razredu na Švedskem, tako da je za Švedske, predvsem pa za slovenske razmere, izjemno velik klub.

 
 

Upam, da bom klic v reprezantanco prejel čimprej. Vsekakor je cilj vsakega hokejista, da nekoč zaigra za člansko reprezentanco.

Blaž Gregorc

 
Pred leti je v istem klubu igral tudi Anže Kopitar ...
Vsi ga poznajo in še zdaj spremljajo njegove igre. Če omeniš, da si iz Slovenije, se ljudje v Södertäljeju spomnijo nanj. Tudi meni je zaradi tega bilo nekoliko lažje. Sicer pa v klubu ne delijo igralce na švedske in tuje. Takoj po mojem prihodu so se kvečjemu še več ukvarjali z menoj, ker nisem bil Šved.

Želite tako kot Anže zaigrati tudi v ligi v NHL?
Seveda. To si želi vsak mlad igralec. Je pa to izjemno težko. Tudi, če te izberejo na naboru, še to ne pomeni, da boš v NHL takoj tudi zaigral.

Upa, da bo kmalu zaigral v članski reprezentanci. © Saša Despot

 
Ste imeli ali imate kakšnega vzornika?
Že od malih let spremljam Nicklasa Lindströma, ki je eden od najbolših branilcev vseh časov. Trenutno igra v ekipi Detroit Red Wings v ligi NHL.

Koliko slovenskih igralcev trenutno igra na Švedskem?

Na Švedskem je trenutno devet Slovencev, z vsemi pa sem v rednem stiku. Še posebej to velja za Luko Bašiča ter Davida Sefiča s katerima si delim stanovanje.

Kakšno pa je življenje na Švedskem?
Sprva je bila malce težko. Bil sem daleč od doma in na vse se je bilo treba še privaditi. Ampak je šlo kar hitro. Tako ali tako imam dva treninga na dan in ponavadi mi res ni dolgčas. Tudi soigralci so me lepo sprejeli. Večkrat z njimi odidem na kakšno večerjo ali kaj podobnega.

Vam gre švedščina?
Bolj slabo. Še najbolj obvladam besede, ki niso ravno najlepše.

Kako pa so vam všeč Švedinje?
So zelo v redu. Čeprav je Södertälje tako kot Jesenice precej industrijsko mesto in je veliko tudi ljudi, ki prihajajo iz vzhodnih držav. Je pa mesto od Stockholma oddaljeno le kakšnih 30 kilometrov in ob obisku glavnega mesta lahko vidiš precej lepih reči (smeh).

Pričakujete, da boste kmalu zaigral tudi za člansko reprezentanco?

Upam, da bom klic v reprezantanco prejel čimprej. Vsekakor je cilj vsakega hokejista, da nekoč zaigra za člansko reprezentanco.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.