Šport
40 ogledov

Po naknadno dosojenem dotiku ostal brez kolajne

Benjamin Savšek EPA
Slovenski kanuist Benjami Savšek je na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah osvojil 4. mesto.

Zmagal je Slovak Alexander Slafkovsky, ki je tako ubranil naslov, pred Švicarjem Thomasom Koechlinom in slovitim rojakom Michalom Martikanom, lani podprvakom. Anže Berčič je bil deveti, Luka Božič, drugi v polfinalu, pa deseti.

Slafkovsky je v finalu najbližjega zasledovalca Koechlina, ki je imel en dotik, ugnal za 2,71 sekunde, Martikana, ki se je prav tako enkrat dotaknil vratc, pa za 4,90 sekunde. Savšek, najhitrejši v polfinalu, je ciljno črto prečkal brez dotika in s 3,94 sekunde zaostanka. Toda na njegovo razočaranje so sodniki nekaj minut zatem zraven njegovega časa dodali še kazenski sekundi, kar je pomenilo padec na četrto mesto.

"Ta dotik me je res presenetil. Stoodstoten sem, da ga nisem naredil. Kaj naj rečem. Nimam kaj. Vem, da sem bil blizu, ampak ga nisem udaril, sem se mu izognil zadnji trenutek. Prepričan sem bil, da sem veslal z 'ničlo'. A ocenili so, da je bil dotik, možnosti pritožbe pa nismo imeli. Škoda, bom pa na kakšni drugi tekmi poskusil priti še višje," je dejal razočarani Savšek in se dotaknil teh sodniških odločitev v tem športu.

"Velikokrat sodniške odločitve odločajo na koncu. Škoda, da ko prideš v cilj, izidi še niso znani. Tekmovalec se že veseli, pa se naknadno izkaže, da prehitro. Tudi na SP se mi je že to zgodilo, ko sem bil svetovni prvak 20 minut, pa sem to naknadno izgubil, ko so tekmecu odvzeli dve sekundi. Take stvari se dogajajo. Vožnje dodatno ocenjujejo prek videa, ne ozirajo se več toliko na sodnike, ki so ob vratcih. Želel sem si medaljo tukaj doma, ampak ni kaj," je še povedal Savšek.

Tako je Slovenija ostala brez tretjega odličja na tem EP po ekipnem naslovu kajakašic in srebru kanuistov. Slovenci so bili sicer doslej na EP najuspešnejši leta 2010 v Bratislavi, ko je kajakaš Peter Kauzer osvojil naslov prvaka, Jure Meglič je bil srebrn v isti konkurenci, kajakašica Urša Kragelj je bila bronasta, tako kot tudi kajakaška ekipa.

Nastopa v finalu C1 se sicer nista posrečila drugima slovenskima finalistoma, Berčič je ob dveh dotikih zaostal 10,99 sekunde, Božič pa je ob dotiku in izpuščenih vratcih na koncu zaostal 55,09 sekunde.

Že pred tem je bil zadnji dan prvenstva na sporedu tudi finale kajakašic. Kragljeva in Eva Terčelj sta ostali brez stopničk v posamični konkurenci, Terčeljeva je bila osma, Kragljeva pa deveta.

Kljub dotiku je zmagala Avstrijka Corinna Kuhnle pred Italijanko Stefanie Horn, ki je imela 1,01 sekunde zaostanka, in Francozinjo Marie-Zelio Lafont, ki je ob dotiku zaostala 1,57 sekunde. Terčeljeva je z enim dotikom za zmagovalko zaostala 8,19 sekunde, branilka lanskega srebra Kragljeva, ki jo je sredi proge enkrat prenizko odneslo, pa 9,18. Ajda Novak je izpadla v polfinalu z 20. časom.

"Nima smisla razlagati. Tako pač je. Morala bi biti pazljiva, morala bi napasti vratca. Ko pač moraš ponavljati, izgubiš veliko časa. Občutek je bil dober, ampak ... Ni pa to nekaj, kar bi mi vzelo voljo do dela, je še veliko tekem, vključno s svetovnim prvenstvom. Žal mi je gledalcev, ki so me prišli podpret," je po nastopu povedala Kragljeva.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 00:01 05.junij 2017.

    Naknadno ugotavljanje prekrškov oz. spornih situacij ima večina športov in vsa so uradna sodniška dejanja ! Ali želite kajak spraviti na nivo gnilega fuzbala in povedati da so bili sodniki neobjektivni ! Ej južnjaki v Žurnalu , obstajajo tudi pošteni ...prikaži več športi ! Zakaj ni posnetka ? Zato , da ima kaj blebetati in pisati !