Šport
37 ogledov

Po nesreči umrl motociklist Tomizava

Šoja Tomizava je uspeh kariere doživel spomladi z zmago v Katarju. (Foto: Reuter
1/11
Žurnal24 main
Druga zaporedna zmaga Danija Pedrose (Honda) v razredu MotoGP bo ostala v senci tragičnega dogodka z dirke razreda Moto2. Dve uri po hudi nesreči je Šoja Tomizava umrl v lokalni bolnišnici.
Japonec Šoja Tomizava se je po nesreči na dirki razreda Moto2 v lokalni bolnišnici v Misanu boril za življenje, a dve uri kasneje umrl. Japonec je bil star 20 let in zmagal na prvi dirki sezone 2010. "Ko se zgodi kaj takega, stopničke sploh niso več pomembne. Bil je prijeten fant. Res grozno," je dejal Valentino Rossi. To je druga smrtna žrtev v motociklistični karavani v osmih dneh, potem ko je v Indianapolisu na spremljevalni dirki umrl 13-letni Peter Lenz.

Drugič v osmih dneh je v razredu MotoGP zmagal Španec Dani Pedrosa (Repsol Honda). Sploh prvič je v tem tekmovalnem razredu dosegel dve zaporedni zmagi. Na drugem mestu je dirko v Misanu končal njegov rojak in vodilni v seštevku Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha). Na stopničke se je povzpel še domačin Valentino Rossi (Fiat Yamaha). Za najboljšimi tremi sta končala Italijan Andrea Dovizioso (Repsol Honda) in z velikim zaostankom Avstralec Casey Stoner (Ducati).

Pedrosa je na startu zadržal prvo mesto, Stoner pa le za nekaj zavojev prišel na drugo pred Lorenza, nakar ga je začel s četrtega napadati Rossi. Tako kot lani je v drugem zavoju VN San Marina zdrsnil Nickey Hayden (Ducati) in s sabo v pesek odpeljal Lorisa Capirossija (Rizla Suzuki). V 10 krogu je imel vodilni Dani pet sekund prednosti pred Jorgejem, Vale pa je prehitel Caseyja, ki ga je začel ogrožati tudi Dovizioso in ga krog zatem tudi prehitel. Zadnjih 10 krogov dirke je zaznamoval italijanski dvoboj za tretje mesto med Valentinom in Andreo.

Zmagoslavje Pedrose je zasenčila novica o smrti, ki je prišla nekaj minut pred koncem dirke v MotoGP. "Danes smo vsi žalostni. V svojih srcih čutimo veliko luknjo. V dobrem tednu dni sta umrla dva dirkača in zato se ne moreš dobro počutiti. Upam, da do konca naših karier ne bo več smrtnih žrtev in bomo spet lahko dirkali z veliko veselja," je po prejetem pokalu pripovedoval Pedrosa. Lorenzo je dodal: "Danes je zelo žalosten dan. Izgubili smo zelo dobrega dirkača in dobrega človeka."

Marco Melandri je potrdil, da po sezoni zapušča Gresini Hondo in razred MotoGP. Zmagovalec petih dirk, ki nikoli ni imel sreče, da bi dobil res dober motocikel, bo kariero nadaljeval v seriji Superbike.

Elias in Marquez šestič
V razredu do 125 kubičnih centimetrov, kjer ni več toliko prehitevanj kot nekoč, je še šesto zmago v sezoni (na 11. dirki) dosegel Španec Marc Marquez (Derbi) in naredil nov korak do osvojitve naslova prvaka. Drugi je bil njegov rojak Nicolas Terol (Aprilia), ki je drugi tudi v točkovanju (devet točk zaostanka). Dolžnik sezone Britanec Bradley Smith (Aprilia) je osvojil četrto mesto, a je vseeno na dobri poti v razred Moto2. V slednjem je bil to nedeljo v Misanu najhitrejši Španec Toni Elias (Moriwaki). Zanj je to šesta zmaga v sezoni, s katero ima že 83 točk prednosti pred prvim zasledovalcem Julianom Simonom (Suter), ki je bil drugi tudi na tej dirki. Le to je zaznamovala huda nesreča Japonca Šoje Tomizave (Suter), Sanmarinčana Alexa de Angelisa (Motobi) in Britanca Scotta Reddinga (Suter). Najhuje jo je skupil Japonec, prek katerega se je zapeljal Sanmarinčan, zadel pa ga je tudi Britanec. Dve uri kasneje je sledila tragična novica.

Vrstni red pred zadnjimi šestimi dirkami sezone:
1. J. Lorenzo 271
2. D. Pedrosa 208
3. A. Dovizioso 139
4. V. Rossi 130
5. C. Stoner 130
6. B. Spies 120

VN San Marina, MotoGP, končni vrstni red:

1. Dani Pedrosa (Repsol Honda)
2. Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha) +1,900
3. Valentino Rossi (Fiat Yamaha) +3,183
4. Andrea Dovizioso (Repsol Honda) +6,454
5. Casey Stoner (Ducati) +18,479
6. Ben Spies (Yamaha Tech 3) +28,385
7. Colin Edwards (Yamaha Tech 3) +34,934
8. Alvaro Bautista (Rizla Suzuki) +38,157

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.