Šport
13 ogledov

Po Poloni izpadel tudi Kavčič

Blaž Kavčič je izgubil proti Srbi Tipsareviću. (Foto: EPA) EPA
Potem ko je Polona Hercog v Wimbledonu v torek izpadla tudi med dvojicami (že v ponedeljek med posameznicami), je tudi edini moški predstavnik Blaž Kavčič svojo pot končal v prvem kolu.
Vse rezultate in vse tekme v živo lahko pogledate tukaj.

Drugi dan wimbledonskega teniškega turnirja je v posamični konkurenci pomenil konec za slovenske igralce. Po Poloni Hercog je izpadel tudi Blaž Kavčič, ki ga je s 4:6, 6:2, 6:2 in 6:4 premagal Poljak Lukasz Kubot. Med boljšimi igralci se v 2. kolo ni uspelo prebiti Špancu Nicolasu Almagru, Ciprčanu Marcosu Baghdatisu in Avstralki Samanthi Stosur.

Triindvajsetletni Ljubljančan, ki je nastopil že na tretjem letošnjem turnirju za veliki slam, prvič pa na glavnem turnirju Wimbledona, je dvoboj s 50. igralcem sveta dobro začel. Dobil je prvi niz, a pozneje se je izkazalo, da je Poljak boljši tekmec. Predvsem je njegova igra bolj primerna za travo, saj odlično servira. Tako je dosegel kar 17 asov (v "winerjih" je bilo kar 78:32 v korist Poljaka), njegov prvi servis je bil kar 75-odstoten, storil pa je le štiri dvojne napake, Kavčič devet. Slovenec je storil nekaj manj neizsiljenih napak kot tekmec, kar pa mu ni zadostovalo, da bi lahko ogrozil zmago Poljaka.

Potem ko je bilo prvi dan veliko dvobojev odločenih šele v petem nizu, je bilo drugi dan prvega kola do večernih obračunov manj negotovosti. Predvsem glavni favoriti niso imeli posebej težkega dela in niso šli po poti Rogerja Federerja, Novaka Djokovića in Nikolaja Davidenka, ki so v ponedeljek do napredovanja prišli po hudem boju (nekaterim nosilcem na čelu z 11. nosilcem Hrvatom Marinom Čilićem, ki je bil najvišje postavljeni igralec brez uvrstitve v drugo kolo, se je godilo še slabše). Drugi nosilec Rafael Nadal, šesti nosilec Šved Robin Söderling, deveti David Ferrer, deseti Jo-Wilfied Tsonga in 13. Mihail Južni niso imeli večjih težav, slabo sta se do večernih dvobojev odrezala le Almagro in Baghdatis. Najvišje postavljeni igralec, ki je izpadel v torek je osmi nosilec, Španec Fernando Verdasco. S 7:6 (9), 6:2, 6:7 (6) in 6:4 ga je premagal Italijan Fabio Fognini. Verdasco je doslej najvišje postavljeni tekmovalec, ki je moral končati tekmovanje.Izpadel je tudi 14. nosilec Španec Juan Carlos Ferrero. Po ogorčenem boju ga je s 6:2, 6:7 (6), 7:6 (5), 4:6, 6:1 Belgijec Xavier Malisse.

Nadal je tako na "sveti" wimbledonski travi še naprej nepremagan od leta 2007. Potem ko je 2008 turnir osvojil, naslednje leto zaradi poškodbe ni igral, v prvem dvoboju po odmoru pa je gladko s 6:2, 6:4, 6:4 ugnal Japonca Keija Nišikorija. "To je bil zame poseben trenutek. Vrnitev, ki sem jo dolgo sanjal. Občinstvo me je spet sprejelo odlično, počutil sem se kot doma. Menim, da sem se že privadil tudi na travnato podlago, kar ni lahko, in optimistično pričakujem naslednje dvoboje," je bil po zmagi zadovoljen prvi igralec sveta, ki se bo v naslednjem kolu pomeril z Nizozemcem Robinom Haasejem, je je bil v treh nizih boljši od poškodovanega Američana Jamesa Blaka.

Uvodni dan Wimbledona se je klavrno končal za letošnjo zmagovalko odprtega prvenstva Francije v Parizu, Italijanko Francesco Schiavone, v torek pa je po njeni poti krenila še osmoljenka letošnjega finalnega obračuna v Roland Garrosu – Samantha Stosur. Avstralko je presenetila Estonka Kaia Kanepi, 74. igralka na lestvici WTA, ki je zmagala s 6:4 in 6:4.

"Igrala sem pod svojimi zmožnostmi, na nasprotni strani pa sem imela izjemno razpoloženo igralko, ki je za nameček še odlično servirala," je po obračunu dejala Stosurjeva, sicer šesta nosilka turnirja.

Bolje so nalogo opravile druge favorizirane igralke. Prvopostavljena Američanka Serena Williams, lanska kraljica wimbledonske trave in zmagovalka v letih 2002 in 2003, je v uvodnem kolu ugnala portugalsko najstnico Michelle Larcher de Brito s 6:0 in 6:4. Prva igralka sveta je po odprtem prvenstvu Francije v Parizu trdo delala, največji poudarek pa je namenila začetnemu udarca. Po "sprehodu" v uvodnem kolu jo v drugem čaka veliko bolj kompletna tekmica – Rusinja Ana Čakvetadze, ki je premagala Nemko Andreo Petkovic s 3:6, 6:4 in 6:4.

Tretjepostavljena Danka Caroline Wozniacki je gladko ugnala Italijanko Tathiano Garbin s 6:1 in 6:1, devetopostavljena Kitajka Na Li pa nekoliko težje Južnoafričanko Chanelle Scheepers s 7:6 (5) in 6:2. Poljakinja Agnieszka Radwanska (sedma nosilka) je ugnala Madžarko Melindo Czink s 6:3 in 6:3, desetopostavljena Italijanka Flavia Pennetta Španko Anabel Medino Garrigues s 6:4 in 6:0, slavili sta tudi ruski nosilki: Marija Šarapova, zmagovalka tega turnirja iz leta 2004 je "odpihnila" rojakinjo Anastazijo Pivovarovo s 6:1 in 6:0, Svetlana Kuznecova pa je po hudem boju ugnala Uzbekistanko Akgul Amanmuradovo s 6:2, 6:7 (5) in 6:4.

Wimbledon, prvo kolo, posamezno (M):

Lukasz Kubot (Pol) : Blaž Kavčič (Slo) 4:6, 6:2, 6:2, 6:4

Wimbledon, prvo kolo, dvojice (Ž):

Lisa Raymond-Rennae Stubbs (ZDA-Avs/7)
: Polona Hercog-Petra Martić (Slo-Hrv) 7:6, 4:6, 6:4

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.