Šport
15 ogledov

Po posebni dirki Pedrosa pod nož

Dan pred prvim treningom za VN Španije se je ekipa Repsol Honde (Dani Pedrosa, C Žurnal24 main
25. sezono zapored bo Jerez gostil motociklistično VN Španije. Favorit za zmago je Casey Stoner, Jorge Lorenzo pa brani zmago. Dani Pedrosa in Valentino Rossi se še naprej soočata s poškodbo.
Jerez je zame poseben kraj, morda najboljša steza na svetu. Ko sem imel le 15 let, sem tukaj prvič dirkal in to pred kar sto tisoč navijači.
Jorge Lorenzo

Motociklistična sezona se nadaljuje s klasično dirko pred več kot 150 tisoč španskimi navijači v Jerezu. Tako so v Andaluziji v središču pozornosti domači dirkači, Dani Pedrosa (Repsol Honda) žal spet zaradi poškodbe rame. Ta ga je na uvodni dirki v Katarju stala bitke za zmago (bil je tretji), zdaj pa je padla odločitev, da jo bo šel po nedeljski dirki ponovno operirat (oktobra je utrpel dvakratni zlom ključnice). Tokrat mu bodo odstranili ploščico in vijake, da ne bodo več pritiskali in povzročali dodatnih bolečin. "Nikoli ni lepo, ko greš na operacijo, a nekako je treba rešiti posledice te poškodbe. Saj sem kar sproščen, ker vem, da bo potem bolje," razlaga Pedrosa, ki se bo vrnil že do naslednje dirke – to bo VN Portugalske 1. maja, saj je VN Japonske odpovedana. "Zdaj sem še v Jerezu in bi se rad osredotočil na dirko. Ta dirka je za nas posebna, saj ti da tukajšnja publika dodaten elan, ki mi res pomaga. Tukaj sem vedno dosegal odlične rezultate. Na glede na mojo situacijo bom tudi letos poskusil doseči največ."

Drugo mesto Jorgeja Lorenza v Dohi je bila 21. VN zapored, ko je bil mladi Španec v prvi četverici. Med prvimi štirimi nazadnje ni bil leta 2009 (VN Avstralije), ko je odstopil.

Tako bo prvi adut domače publike aktualni prvak Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha), ki je uvodno dirko sklenil na drugem mestu. Zanj je bil to dober rezultat, če vemo, da ima tovarniška ekipa Honde ta hip za razred boljši motocikel od konkurence. Od trojice njihovih dirkačev je bil pred njim le Casey Stoner (Repsol Honda). "Prvenstvo sem začel zelo dobro in zdaj verjamem v še boljši rezultat pred svojimi navijači," je dejal Lorenzo, ki brani zmago v Jerezu. "Lanska zmaga je bila ena mojih najboljših v karieri, saj sem v zadnjih nekaj krogih nadoknadil visok zaostanek. Težko napovem, da bom kar zmagal, a z mojo ekipo bomo naredili vse za odličen rezultat."

V 24 poizkusih v Jerezu so Španci v kraljevem razredu zmagali le sedemkrat: Alberto Puig leta 1995, Alex Criville 1997, 1998 in 1999, Sete Gibernau 2004, Dani Pedrosa 2008 in lani Jorge Lorenzo.

Podobne težave kot Pedrosa, a še nekoliko večje, ima Valentino Rossi (Ducati), ki je sezono začel s sedmim mestom. "V Jerezu so zavoji za mojo ramo malo manj naporni, a še vedno mislim, da bom moral stiskati zobe. Zadnja dva tedna sem trdo delal v telovadnici, da bi se okrepil in predvsem bil sposoben zdržati dolgo dirko." Ob poškodbi pa Rossi še nima najhitrejšega motocikla. Še več: tradicionalno Ducati v Jerezu ni konkurenčen – nazadnje so zmagali leta 2006, odtlej pa imajo tukaj ene same stopničke (tretje mesto Stonerja). "S tehničnega vidika ta steza res ni naklonjena Ducatiju, a jaz jo imam že zelo rad. Prepričan sem, da sem lahko boljši kot na prvi dirki."

Zmaga v Katarju je bila 24. v karieri Caseyja Stonerja, s čimer je sedmi najuspešnejši dirkač vseh časov. Izenačen je z Wayneom Raineyjem, le ena zmaga pa ga loči do Kevina Schwantza.

In tako lahko sklenemo, da je ponovno glavni (če ne edini favorit) za nedeljsko zmago Stoner, pa čeprav je Jerez ena od le petih stez, na katerih z Ducatijem ni nikoli zmagal (poleg te še: Estoril, Le Mans, Silverstone in Indianapolis) oziroma je bil tukaj najboljši tretji. Avstralec v napovedih vseeno ostaja previden: "Imam odličen motocikel, zato bi moral biti tokrat bližje vrhu kot lani na tej stezi, in odlično bi bilo, če bi se lahko boril za zmago. Na stopničkah v Katarju sta bila ob meni dva izjemno hitra dirkača, zato vem, da mi v nedeljo ne bo lahko. Jorge je lani v Jerezu odpeljal odlično dirko, Dani pa je bil tudi zelo hiter." Dirka bo v nedeljo ob običajni uri – 14.00.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.