Šport
11 ogledov

Po poteh Näslunda in Forsberga

Conny Strömberg se na Jesenicah počuti dobro. Žurnal24 main
Švedski napadalec Conny Strömberg že drugo sezono buri domišljijo hokejskih navdušencev na Jesenicah. Tehnično izjemno podkovani Šved je gole zabijal, kjerkoli je že igral.
 

Preberite še ...

Intervju: Doug Bradley
Zadnje kolo lige Ebel

Poklicna hokejska kariera Connyja Strömberga traja že več kot 15 let. V švedski prvi ligi je prvič zaigral pri rosnih 19. letih, pozneje pa je nastopal tudi na Danskem in v Nemčiji . Jesenice, član katerih je od novembra lani, niso njegov prvi klub v ligi Ebel , v sezoni 2004/05 je mreže tresel tudi v majici Gradca .

Letos je zabil pet golov. © Anže Petkovšek

 
"Prihajam iz severnega dela Švedske, gre za hokejsko mesto Örnsköldsvik, kjer sem kariero začel pri ekipi MoDo. Pri klubu sta se hokejsko izobrazila tudi Peter Forsberg in Markus Näslund. Mesto živi za hokej, podobno kot Jesenice, vendar je nekoliko večje. Eno leto sem tam igral v mladinski ligi, to pa je moje osmo leto zunaj Švedske," nam je na začetku pogovora povedal 33-letni Šved, ki je zelo zadovoljen s kakovostjo hokeja v razširjeni avstrijski ligi.

"Svoje prvo leto v tujini sem prebil na Danskem, kjer sem igral za Herlev, ekipo iz Köbenhavna. Danska liga je bila takrat v vzponu, danes bi rekel, da je nekoliko pod kakovostjo avstrijske lige, čeprav ne zaostaja veliko," pravi Conny, ki je po odhodu iz danske prestolnice nekaj let pridno polnil mreže v Nemčiji. Z moštvom Weiden se je iz regionalne prebil v drugo državno ligo.

Derbi na življenje in smrt
"V Nemčiji sem preživel tri leta in sem se imel lepo," pravi in doda: "Mi je pa bolj všeč igranje v ligi Ebel, saj potovanja niso tako dolga. Pa tudi v Nemčiji nisem igral na najvišji ravni. V avstrijski ligi so ekipe močnejše v ofenzivi, kar pa se tiče igre v obrambi, sta ligi na podobni ravni."

Jesenice so sezono 2008/09 začele odlično. Trenutno zasedajo prvo mesto na lestvici, navijači so evforični in se že spogledujejo z največjimi dosežki. Kdo pa je največji tekmec železarjev na pohodu na vrh?

 

Ruski vzornik iz Montreala

Conny je vedno rad spremljal lep in tehničen hokej. Njegov vzornik je Aleksej Kovalev, igralec Montreala. "V njegovi igri sem našel največ navdiha. Ko sem bil mlad, sem veliko treniral tehniko, danes pa moje poteze pridejo naravno. Gre za stvar navdiha. O tem nikoli ne razmišljam vnaprej."

"Dunaj, Linz in KAC so najmočnejši. Zanimivo je, da so vse ekipe na domačem ledu zelo dobre, na gostovanjih pa kažejo drug obraz. KAC iz Celovca je recimo v gosteh povsem druga ekipa kot v svoji dvorani. Če zmagaš pri njih, si dosegel ogromno. Recept se skriva predvsem v domačih zmagah, točke z gostovanja pa so dodaten bonus. Glede forme pa je tako: sezona je izjemno dolga in ne moreš le zmagovati. Prišli bodo tako vzponi kot padci," meni švedski napadalec, ki ga je presenetila intenzivnost velikih slovenskih derbijev. "Preden sem prišel, sem nekaj malega slišal o derbiju, a si nisem predstavljal, da bo tako intenziven. Gre za neverjetne tekme, ki so zame predvsem izjemno zabavne. Sam sicer seveda ne čutim takega naboja kot domači igralci in navijači, vendar pa vidim, da gre skoraj na življenje in smrt."

Življenja v majhnem mestu je vajen. © Anže Petkovšek

 
Življenje na Jesenicah Strömbergu ne prestavlja težav. Kot pravi, je vajen življenja v majhnem mestu. Hčerka in žena sta ostali na Švedskem. Njega pa neonske luči ne mikajo. "Tu sem zaradi službe, tako da se posvečam zgolj treningom in tekmam," pravi in doda, da zelo rad dela pod vodstvom Boba Bradleyja. "V letošnji sezoni je pristop k delu drugačen. Zdaj imamo več sistemov in veliko več taktične priprave. Lani je vse temeljilo na 'forcheckingu' in fizičnem pristopu. Bradley pa misli na vse, se posveča malenkostim, kar mi usreza."

 

Jesenice igrajo nocoj!

Jeseničani bodo domače srečanje 15. kola s tretjeuvrščenim Dunajem zaradi televizijskega prenosa odigrali že v četrtek, Olimpija bo v petek gostila Innsbruck.

Kot eden od le dveh tujcev v jeseniški ekipi se ne počuti odtujeno. "S soigralci se zelo dobro se razumem. Slovenščina mi sicer ne gre najbolje, razumem le nekaj besed," razloži strelec petih zadetkov v tej sezoni, ki namerava še dolgo vihteti palico. "Rekel sem, da bom profesionalno igral hokej do 40. leta, tako da je pred menoj še sedem let. Seveda pa bo moja prihodnost odvisna tudi od poškodb. Pred dvema letoma sem moral zaradi poškodbe kolena počivati pet mesecev, sicer pa so se me težave bolj kot ne izogibale. Seveda pa nesreča lahko hitro udari, nocoj, jutri … Nikoli ne veš."

Podobno je tudi s prihodnostjo. "Pogodbo imam do konca sezone. Za zdaj ne delam dolgoročnih načrtov. Tu mi je všeč, vendar pa živim od tekme do tekme," je pogovor za zurnal24.si sklenil simpatični Skandinavec.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.